LWV en Allign brengen ondernemers in het MKB naar een next level

Magazines | Noord Limburg Business nr 3 2019

Fons Bonekamp van Allign: "Het geeft me een enorme kick als ik ondernemers en organisaties zo zie groeien"

Als ondernemer komt er heel wat op je af. Meestal ren je je rot en ben je blij als je je dagelijkse werk gedaan krijgt, laat staan dat je echt goed doordachte, toekomstgerichte plannen kunt maken. Brandjes blussen staat brandpreventie in de weg, zogezegd, maar je wil toch verder. Beter. Groter. Meer. De LWV stelt zich ten doel ondernemers te ondersteunen en te inspireren, zodat zij zich kunnen versterken. Datzelfde doel heeft ook Allign-MKB, die ondernemers vooruithelpt zodat ze als het ware kunnen promoveren naar een hogere divisie. De grondlegger van Allign is Fons Bonekamp uit Sittard. Zelf werkte hij jarenlang in het grootbedrijf en nu is hij projectpartner van de LWV, om ondernemers naar de top te brengen. Samen met de LWV brengt Allign ondernemers in het MKB naar een 'next level' door middel van het 'LWV Next-level-traject powered by Allign'.
 


Een korte introductie van Fons Bonekamp. Want is hij dan de nieuwe Steven Covey, McKinsey of andere business-goeroe? Daar moet hij wel om lachen. Een goeroe, dat is hij niet. Maar jawel, hij heeft wel de vinger op de zere plek kunnen leggen als het gaat om groei en ontwikkeling binnen organisaties. En het is heel gek dat anderen dit niet ook al bedacht hebben, zou je zeggen. Maar, zegt Bonekamp, anderen hebben het ook min of meer al bedacht. "Het is verbluffend dat alle managementinstructies uitgaan van een interne samenhang binnen een organisatie en een zogeheten gedeelde visie, maar dat je eigenlijk in de praktijk nergens ziet dat het er ook daadwerkelijk is." Die gedeelde visie en de samenhang vormen de kern van zijn boodschap en de basis voor een wezenlijke stap voorwaarts.
De visie wordt vaak hooguit gedeeld op managementniveau en zelfs dat is maar de vraag, legt Bonekamp uit. "Vaak bestaat er bij iedere medewer-ker een eigen beeld van die visie. Maar als iedereen hetzelfde beeld krijgt bij die visie, dan pas heb je een echt gedeelde visie. En dan is er ineens minder aansturing nodig."

Symptoomscan

In het tweede onderdeel van zijn programma, de samenhang, zit de grote uitdaging. "Ik wil mensen laten zien dat iedereen de noodzaak tot samen-hang logisch vindt, maar dit ondertussen n?et heeft binnen zijn organisatie. Ik kan ondernemers laten zien wat ze daardoor laten liggen, met een symp-toomscan. Als die ondernemer dan het lef heeft om met de billen bloot te gaan, omdat hij of zij echte ambitie heeft, dan is een grote sprong in een korte tijd van 18 tot 24 maanden mogelijk. En dat geeft me een enorme kick, als ik mensen en organisaties zo zie groeien."

Divisie hoger

Niet iedereen hoeft Champions League te spelen, vindt Fons Bonekamp, maar een divisie hoger zit er zeker in. En soms ook die Champions League. Het begint met willen en durven. Zoals hij zelf ook ooit deed. Zijn tip? "Gun het jezelf."


Contactpersoon binnen de LWV voor het LWV Next Level traject is Aagje Wevers, wevers@lwv.nl

www.lwv.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden