Coverstory Gilde-BT Opleidingsgroep: Expert in bedrijfsopleidingen

Magazines | Noord Limburg Business nr 4 2019



Gilde-BT Opleidingsgroep ontstond na een toevallige ontmoeting en een aantal brainstormsessies op een zolderkamer. Ruim twintig jaar later is het bedrijf uitgegroeid tot een specialist in het opleiden en trainen van personeel op de industri?le werkvloer, binnen de transport en logistiek en in de retailsector. Algemeen directeur Charles Simons heeft voor de komende jaren een duidelijke ambitie gesteld: "We willen doorgroeien en dé opleider worden voor uitvoerende medewerkers in diverse specialistische sectoren."

Fotografie: Laurens Eggen


Gilde-BT Opleidingsgroep biedt door heel Nederland diverse opleidingen aan op het gebied van vakmanschap en soft skills voor het zogenoemde blue collar segment: uitvoerend personeel en eerstelijns middenkader medewerkers. Het bedrijf bestaat naast Gilde-BT Bedrijfsopleidingen in Venlo (techniek en logistiek) uit Advance Groep in Haaren (transport, logistiek en scheepvaart) en OVD Opleidingen in Ede (retail en supermarkten).

Industriële werkvloer

Gilde-BT Bedrijfsopleidingen is gespecialiseerd in het aanbieden van opleidingen voor werknemers op de industriële werkvloer. "In de regio Noord- en Midden-Limburg zijn de sectoren logistiek, maakindustrie en agri sterk aanwezig", licht algemeen directeur Charles Simons toe. "Er heerst krapte op de arbeidsmarkt en dat maakt opleiden noodzakelijk. Binnen de agrarische sector wordt een deel van de vacatures ingevuld door arbeidsmigranten die vaak een taaltraining en basiscursussen veiligheid en machine-instructies moeten volgen om aan de slag te kunnen. Een tekort aan ervaren monteurs in de maakindustrie kan vaak worden opgelost door bijvoorbeeld basismonteurs verder op te leiden. Operators kunnen na het volgen van een training bepaalde taken van ervaren monteurs overnemen en hen zo ontlasten."

"De klantvraag staat centraal", stelt directeur Gilde-BT Bedrijfsopleidingen Eric Hoff. "We kijken altijd naar hoe de business van een klant zich op dat moment aan het ontwikkelen is en wat dit voor de medewerkers en hun ontwikkeling met betrekking tot trainingen en opleidingen betekent. Een training levert immers alleen resultaat op als dit ook echt de oplossing voor het probleem is. Na een paar maanden evalueren we hoe de medewerkers en de leidinggevenden de training hebben ervaren en of de leerstof goed wordt toegepast." "We hechten veel waarde aan een goede en langdurige klantrelatie", voegt Simons toe. "Want dan weet je als opleider precies wat er binnen een bedrijf speelt en kun je samen kijken hoe het bedrijf het beste kan anticiperen op ontwikkelingen binnen de eigen interne bezetting en binnen de arbeidsmarkt."


Eric Hoff

Opleidingen op maat

Gilde-BT Bedrijfsopleidingen verzorgt onder andere trainingen en cursussen met open in-schrijving. Ook opleidingen op maat zijn mogelijk, bijvoorbeeld in de vorm van incompany trainingen waarbij het lesmateriaal qua huisstijl en inhoud volledig is afgestemd op het betreffende bedrijf, of mbo-opleidingen in de vorm van bbl-trajecten. Hoff: "Hoewel deze trajecten steeds minder vaak worden gekozen, zijn er nog steeds grote bedrijven die vanwege Europese wet- en regelgeving de vakbekwaamheid van hun medewerkers moeten garanderen met een diploma op een bepaald niveau. Voor NS hebben we in samenwerking met ROC Gilde Opleidingen een meerjarige opleiding Mechatronica op maat voor monteurs ontwikkeld. Deze opleidingen verzorgen we inmiddels al acht jaar."

Bedrijfsscholen

Nog een stap verder gaat de Excellente Medewerker Trainingsaanpak (EMT) waarbij voor een bedrijf een complete eigen bedrijfsschool wordt ingericht. "Bij veel productiebedrijven zit veel kennis in de hoofden van mensen", licht Hoff toe. "Met de toenemende ontgroening en vergrijzing is het belangrijk dat die interne kennis op een goede en overzichtelijke manier wordt ontsloten en doorgegeven. EMT is een opleidingskundige methodiek waarbij de interne kennis door de inhoudsdeskundigen binnen het bedrijf zelf wordt doorgegeven. Wij zorgen voor de ontsluiting van de kennis door deze om te zetten in lesmateriaal gebaseerd op de processen binnen het betreffende bedrijf. Snackfabrikant Van Geloven, met zes locaties in Nederland en België, werkt volgens deze methodiek." Simons: "Voor bedrijven in de industriële sector is het essentieel om de binding met de werknemers te behouden. Als bedrijven niet investeren in hun mensen, vertrekken ze. Voor opleiders is, mijns inziens, een bedrijfsschool de enige formule om op termijn als opleider relevant te blijven."


Roberto Palland

Transport en logistiek

Met de overname van Advance Groep is Gilde-BT Opleidingsgroep tevens expert in het opleiden van medewerkers in de transportsector. "Vanuit ons kantoor in Haaren bieden we sinds 2009 opleidingen middels open inschrijving en als incompany opleiding aan", vertelt directeur Roberto Palland. "Voor bedrijven met een behoefte aan een centrale coördinatie, catalogus en registratie richten we een speciale BedrijfsAcademy in, een online portal in de look and feel van het betreffende bedrijf. Medewerkers kunnen zich via dit portal aanmelden voor diverse cursussen en trainingen van verschillende aanbieders, waaronder die van Advance Groep. Het grote voordeel is dat alles centraal geregeld wordt waardoor de HR-afdeling wordt ontlast. Zelfs het fysieke cursusmateriaal zoals de pennen en de notitieblokjes worden ter beschikking gesteld in de huisstijl van het betreffende bedrijf." Onder andere afvalverwerker Renewi Nederland met multisites over het hele land maakt gebruik van een eigen BedrijfsAcademy.

Retail en supermarkten

Specialistische kennis met betrekking tot retail (food en non-food) werd aan het portfolio van Gilde-BT Opleidings-groep toegevoegd met de overname van OVD Opleidingen in 2018. Deze opleider zit al 45 jaar in de Foodvalley regio, waar mede door de aanwezigheid van Wageningen Universiteit en diens voorgangers veel foodgerelateerde- en retailbedrijven aanwezig zijn. "In de basis voorzien we bedrijven van opleidingen en trainingen binnen de retail", vertelt accountmanager Karin van Dreumel. "Onder andere voor Albert Heijn, HEMA, Praxis en diverse retailketens verzorgen we opleidingen en trainingen op diverse niveaus, van leidinggeven tot communicatie met behulp van onder andere DISC-analyses. Op dit moment zijn we bezig met een traject voor een retailorganisatie met als thema winkelend publiek dat enkel producten komt uitproberen. Met onze trainingen kunnen verkopers het verkoopgesprek ombuigen. Ook het omgaan met agressie en social media zijn actuele onderwerpen waar we op inspelen. Onze incompany opleidingen zijn maatwerk, waardoor de opleidingen borging hebben en bedrijven er ook op lange termijn profijt van hebben."


Karin van Dreumel

Gezamenlijke backoffice

Hoewel de drie bedrijven binnen Gilde-BT Opleidingsgroep elk hun eigen label voeren, profiteren zij wel allemaal van dezelfde voordelen zoals een gezamenlijke marketingstrategie en toegang tot specialistische, inhoudelijke kennis. De overname biedt Advance Groep en OVD Opleidingen bovendien toegang tot de backoffice van Gilde-BT Bedrijfsopleidingen. Deze backoffice werkt met een uniek intern opleidings- en subsidiemanagementsysteem dat door Gilde-BT Software is ontwikkeld. Deze managementsystemen beheren diverse processen: van administratie en registratie tot subsidieverwerking en het bijhouden van de gevolgde opleidingen per medewerker. Ook klanten kunnen gebruikmaken van deze software of deze processen laten outsourcen. Simons: "De BedrijfsAcademy is op ons managementsysteem gebaseerd. Roberto was destijds degene die met het idee kwam om dit systeem voor Renewi Nederland in te richten. Bedrijven hebben niet altijd een duidelijk overzicht van bij wie ze precies opleidingen afnemen en welke werknemers welke opleiding hebben gevolgd. En dan zijn er nog diverse subsidies beschikbaar voor het opleiden van werknemers, maar het aanvragen en beheren hiervan kan erg tijdrovend zijn. Bedrijven die zijn aangesloten bij cao's zoals Metalektro en Beroepsgoederenvervoer krijgen te maken met brancheorganisaties en zogenoemde O&O-fondsen die hun heffing die op de loonsom wordt gelegd, teruggeven aan de sector in de vorm van opleidingen. Deze fondsen hebben vaak een beperkt aantal fte en vinden het makkelijker om de complete administratie en het vergoedingenbeheer bij ons te outsourcen."


Charles Simons

Ambitie

Voor de komende jaren heeft Gilde-BT Opleidings-groep de ambitie om haar positie als one stop shopping aanbieder van opleidingen en trainingen voor uitvoerend personeel verder uit te bouwen en het aantal nichemarkten uit te breiden in diverse richtingen zoals zorg, arbo en veiligheid, procestechniek, bouw en scheepvaart. Op dit moment is het bedrijf in gesprek met enkele instituten. "Gilde-BT Opleidingsgroep heeft goede ervaren medewerkers en een uitgebreid netwerk", zegt Simons trots. "Inmiddels hebben we 150 trainers die door heel Nederland opleidingen verzorgen. Door verder te groeien kunnen we onze dekking verbeteren en een nog grotere kostenbesparing voor onze klanten en aanhakende partijen realiseren. Meer en meer opleiders hebben moeite om hun backoffice zelfstandig te organiseren. Ook de veranderingen in de markt, de vraag, recessies en veranderende subsidieregels maken dat steeds meer opleiders het moeilijk krijgen. Enkel door flexibel te zijn en je bedrijf door te ontwikkelen, red je het in deze markt."

Van Dreumel knikt: "OVD Opleidingen maakt nu de transitie van het enkel invullen van de opleidingen naar een fullservice organisatie. Dankzij de producten en diensten van Advance Groep en Gilde-BT Bedrijfsopleidingen kunnen we klanten volledig ontzorgen en meedenken over hun strategie. Dat sluit ook aan bij de ontwikkelingen die binnen de retail plaatsvinden. Voorheen werden de opleidingen ingekocht. Nu kiezen grote retailers steeds vaker voor het aanstellen van een eigen trainer of opleidingsdeskundige. Zij zoeken dus niet zozeer een partij die de invulling van een training verzorgt, maar een opleidingsorganisatie die het totaalplaatje kan bieden." Palland: "Het is ontzettend leuk en uitdagend om samen op te trekken en de strategie voor de komende jaren te bepalen."

Meer weten over de producten en diensten van Gilde-BT Opleidingsgroep? Neem contact op via het algemene nummer 0900-3700000.

www.gbt-bedrijfsopleidingen.nl
www.advance-groep.nl
www.ovd-opleidingen.nl

 

Excellente Medewerker Trainingsaanpak

Met het verdwijnen van de bedrijfsscholen bij grote spelers zoals Xerox en Philips zoeken steeds meer bedrijven naar een duidelijke opleidingsstructuur voor hun medewerkers. Gilde-BT Opleidingsgroep biedt met de Excellente Medewerker Trainingsaanpak (EMT) een alternatief scholingshuis met modulaire opleidingsstructuur. Voor het opzetten van een intern scholingshuis wordt als eerste een analyse gemaakt van de bedrijfsprocessen, welke taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden de medewerkers hierin hebben, wat de gewenste resultaten van het proces en de inspanningen van de medewerkers zijn en welke vaardigheden en kennis nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Aan de hand van deze bevindingen wordt een opleidingsplattegrond (visueel) gemaakt met verschillende niveaus van vakbekwaamheid (skill hi?rarchie). Per niveau zijn alle taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden vastgelegd in de vorm van modules. Deze modules bevatten elk een leerdoel (taak, uitvoering en criteria), leermateriaal (in de vorm van e-learning, lesmateriaal op papier, een gezamenlijke training, een praktische opdracht of een blended leerom-geving) en een toets (volgens de bedrijfscriteria). Door steeds een module te doorlopen en af te ronden, kunnen werknemers zich onder begeleiding van interne mentoren (bijv. teamleiders) en inhoudsdeskundigen binnen het bedrijf op hun eigen tempo ontwikkelen en het gewenste niveau behalen. Doorstromen naar een hoger niveau van vakbekwaamheid is makkelijk en overzichtelijk. De bedrijfsscholen draaien helemaal zelfstandig. Gilde-BT Opleidingsgroep faciliteert en toetst tussentijds met een auditsysteem of het bedrijf op de goede weg zit qua structuur, content en interne organisatie. Directeur Gilde-BT Bedrijfsopleidingen Eric Hoff: "Met deze methodiek wordt het trainen van medewerkers onderdeel van de core business van een bedrijf. Medewerkers hebben een duidelijk beeld van hun leerweg naar vakbekwaamheid en hun carrièremogelijkheden. Ze krijgen echt het gevoel dat er in hen geïnvesteerd wordt. Om die reden worden de leerplattegronden ook veel ingezet bij de werving en selectieprocedure. Daarnaast kunnen leidinggevenden de methodiek als nulmeting inzetten om te toetsen welke skills bestaande en nieuwe werknemers in huis hebben (pre- en onboaring). Op basis daarvan kun je een inschatting van je inzetbaarheid maken en bepalen. Met je capaciteit duidelijk in beeld kun je beter bepalen of je een nieuwe order of project aan kan nemen, of anticiperen op een order en alvast het gewenste aantal mensen opleiden. Ook voor functioneringsgesprekken is het inzicht in de skills van een medewerker ideaal."



Over de opleidingsgroep van Gilde-BT

Gilde-BT (BT staat voor bij toeval) werd in 1996 in Venlo door Charles Simons en Godfried Hendricx opgericht; een intermediair in opleidingen en trainingen voor de industriële sector en afzetorganisatie ZON fruit & vegetables en ondersteuner van bedrijfsscholen. Ook gaf het bedrijf advies op het gebied van organisatie en subsidies. In 2000 nam Gilde-BT de afdeling contractonderwijs over van ROC Gilde Opleidingen en daarmee werd het aanbod uitgebreid met erkende mbo-opleidingen in de vorm van bbl-opleidingsprogramma's. Godfried Hendricx stapte 3,5 jaar geleden uit het bedrijf.

Gilde-BT is een privaat bedrijf en heeft als filosofie om bedrijven en hun medewerkers te voorzien van goede opleidingsprogramma's voor uitvoerend personeel en eerstelijns middenkader. Inmiddels bestaat de opleidingsorganisatie naast Gilde Bedrijfsopleidingen uit Advance Groep (sinds 2017) en OVD Opleidingen (sinds 2018). De komende jaren wil het bedrijf doorgroeien als aanbieder van diverse opleidingen en trainingen voor bedrijven die opereren in specialistische markten. Gilde-BT Opleidingsgroep maakt samen met Gilde-BT Outsourcing en Gilde-BT Software onderdeel uit van de Gilde-BT organisatie. ING Corporate Investments participeert met een minder-heidsbelang in de organisatie.

 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by