Scholing en plaatsing: Limburg aan zet

Magazines | Noord Limburg Business nr 4 2019


Noord-Limburg is met economische pijlers zoals techniek en logistiek bij uitstek de regio waar bedrijven te kampen hebben met personeelstekorten. Inmiddels zijn er diverse initiatieven in de regio ontstaan om vraag en aanbod beter op elkaar aan te laten sluiten. Ook wordt er volop ge?nvesteerd in scholing om het talent in de regio te behouden.


Het aantrekken van voldoende personeel begint idealiter bij de scholing. Om het talent voor de regio te behouden ondersteunt Provincie Limburg het Stagebureau Land van Cuijk & Noord-Limburg met een subsidie van 38.000 euro. Het bureau werkt met bedrijven en gemeenten uit de regio aan het behouden en aantrekken van jongeren voor de regionale arbeidsmarkt. Naast het bemiddelen in vraag en aanbod, geeft het stagebureau onder andere gastcolleges over stagemogelijkheden en worden rondleidingen, werkbezoeken en bijeenkomsten georganiseerd voor scholieren en studenten om de regionale arbeidsmarkt te promoten. Met het stagebureau slaan het bedrijfsleven en de gemeenten in het Land van Cuijk en Noord-Lim-burg de handen ineen. Voor elke stagiaire zijn tien stageplaatsen beschikbaar. Voorkomen moet wor-den dat het aanbod van stageplaatsen terugloopt omdat ze niet ingevuld kunnen worden. Tegelijkertijd moet het aanbod van stages bij bedrijven beter zien worden gestroomlijnd.

Daarnaast financiert de Provincie de uitbreiding van de Brightlands Campus Greenport Venlo met 17,6 miljoen. Dit is nodig nu de bestaande gebouwen Villa Flora en Innovatoren door de snelle groei van de campus nagenoeg vol zijn. Inmiddels zijn 60 organisaties en 16 R&D-faciliteiten op de campus gevestigd. Er werken ruim 650 mensen. Ruim 400 studenten volgen op de campus onderwijs en verrichten onderzoek op het gebied van gebied van gezond leven, bewuste voeding en circulaire economie. De directie van Campus Vastgoed Greenport Venlo heeft in samenspraak met Brightlands Campus Greenport Venlo een plan uitgewerkt om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar ruimte. Voorstel is nu om een Bright House en een Bright Village te bouwen waarmee er ruim 8.600 m2 netto vloeroppervlakte wordt toegevoegd aan de huidige 13.600 m2.


Wethouder Pekema (Bergen), wethouder Van Hulsteijn (Gennep), gedeputeerde Van den Akker, Karen Louwerse en Ben van de Wijgert van het Stagebureau, wethouder Stevens (Boxmeer) en Patrick Luijkx (Industriële Kring) met de cheque t.w.v. 38.000,-.

Onderzoek

Ook onderwijsinstellingen over de grens houden de behoefte aan personeel scherp in de gaten. De Limburgse ondernemers Nina Krockow (mind4s-hare) en Ed Morel (3Hoog Communicatie) gaan in samenwerking met de Duitse Lern- und Bildungsakademie in Mönchengladbach een grootschalig onderzoek uitvoeren onder stagebedrijven in de Duits-Nederlandse grensregio. Met het onderzoek willen de instellingen de behoeften betreffende personeel in de grensstreek peilen om daarop in te kunnen spelen. Veel middelgrote bedrijven aan beide zijden langs de grens willen graag personeel uit het buurland. Vaak is er echter niet genoeg kennis betreffende het opleidingssysteem van het andere land. Daarnaast wordt de meerwaarde van personeel uit het andere land nog altijd onder-schat. Voor het onderzoek worden midden- en kleinbedrijven gevraagd te reflecteren op de invul-ling van gewone en stagevacatures door personeel uit het buurland en interessante beroepsprofielen voor deze doelgroep te ontwikkelen. Het onder-zoek richt zich met name op bedrijven uit de op regionaal niveau belangrijke sectoren logistiek, agro, food, retail, toerisme, zorg en media. De deelnemende bedrijven uit beide landen kunnen tot medio 2020 tevens deelnemen aan educatieve seminars op het gebied van interculturele competen-ties. Bovendien ontvangen zij uitgebreide informatie over de voorwaarden voor het aannemen van personeel uit het buurland en de gevolgen daarvan. Bedrijven die interesse hebben in leerwerktrajectleerlingen of professionals uit het buurland kunnen zich aanmelden voor het onderzoek op www.ondernemen2020.eu. HR-managers of leidinggevende van de deelnemende bedrijven kunnen kosteloos deelnemen aan de netwerkbijeenkomsten en trainingsdagen.

Afstand

Bedrijven met een personeelsvraagstuk doen er verstandig aan om te kijken of werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt de vacatures (deels) kunnen invullen. Eind juni tekenden LWV-kringvoorzitter Frank Nelissen en de Venlose wethouder Alexander Vervoort namens de arbeidsmarktregio Noord-Limburg de aan-vraag 'Perspectief op Werk'. Met deze bijdrage van het Rijk willen partijen de komende twee jaar ten minste 350 werkzoekenden met een afstand tot de arbeids-markt begeleiden naar werk met een vorm van onder-steuning. 'Perspectief op Werk' vormt een extra impuls voor het project 'Door inzicht aan de slag' uit 2018. In dit project hebben de gemeenten in Noord-Limburg en UWV samen met de provincie Limburg afgesproken een duidelijk profiel op te stellen van 1.450 werkzoekenden. Door de competenties van deze werkzoekenden inzichtelijk te maken, is een match op passend werk eerder gemaakt. De afgelopen jaren is de 'top groep' van werkzoekenden al vrijwel geheel naar werk begeleid. De huidige werkzoekenden hebben een grotere afstand tot de arbeidsmarkt en zijn moeilijker te begeleiden naar passend werk. Binnen het project ligt de focus op het werkfit maken van werkzoekenden om vervolgens de stap naar werk te kunnen maken. De match naar werk zal onder andere door middel van proefplaatsingen, werkervaringsplaatsen en leerwerkarrangementen worden gerealiseerd. Intensieve coaching en begelei-ding en een nauwere samenwerking tussen werkgevers, (semi-) overheden, onderwijs en andere schakels in de arbeidsmarktregio moeten het project 'Perspectief op Werk' tot een succes maken.



Overhandiging Sociale Innovatie Monitor Limburg aan Gedeputeerden Hans Teunissen en Joost van den Akker door Jol Stoffers (Zuyd), Mark Hendriks (LWV) en Andries de Grip (UM, ROA).

Blijven investeren

Wanneer je als ondernemer te maken hebt met een krappe arbeidsmarkt is het essentieel om te investeren in de ontwikkeling van medewerkers die je wel hebt. Uit de Sociale Innovatie Monitor Limburg 2019, het jaarlijkse onderzoek onder Limburgse werkgevers naar sociale innovatie, is gebleken dat Limburgse werkgevers dit blijven doen. Het onderzoek is uitgevoerd door het lectoraat Employability van Zuyd Hogeschool en het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht in samenwerking met het sociaal-economisch kenniscentrum Neimed en de Limburgse Werkgevers Vereniging. Uit de antwoorden van 211 Limburgse organisaties (een recordaantal), bleek dat Limburgse werkgevers veel aandacht besteden aan de ontwikkeling van hun personeel. Medewerkers krijgen daarbij goede mogelijkheden tot professionele groei door taakverrijking en autonomie met een bijpassende verantwoordelijkheid. Tussen de sectoren zijn er wel significante verschillen te zien in de ontwikkeling van di-gitale vaardigheden van medewerkers. Zo zijn de digitale vaardigheden beter ontwikkeld in de industrie en commerciële dienstverlening dan in de niet-commerciële dienstverlening. De industrie en commerciële dienstverlening verwachten echter ook dat er in de toekomst meer taken overgenomen gaan worden door technologie dan in de niet-commerciële dienstverlening. Wat betreft het sociale innovatievermogen laat de industrie een daling zien ten opzichte van vorig jaar en blijft deze sector achter bij de commerciële en niet-commerciële dienstverlening. Voornamelijk op de strategische oriëntatie op sociale innovatie en het investeren in de kennisbasis van de organisatie laat de industrie een afname zien.

Limburg is zelf aan zet, en gelukkig zijn er al diverse initiatieven ontwikkeld en uitgerold. Voor alle betrokken partijen is het essentieel om het talent zoveel mogelijk in de regio te houden en onontdekte talenten de kans te geven om zich te ontplooien. Alleen dan lukt het om de vacatures in te vullen en de economie verder te laten groeien.

 

 

 

 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by