LWV-casus: Essity in Heijen bespaart fors op elektriciteit
Frank Pörteners
Minder storingen in productielijnen voor incontinentieproducten
Essity is een van de grootste producenten ter wereld van hygiënisch papier, luiers, maandverband en wondverzorgingsproducten. In de Noord-Limburgse vestiging in Heijen worden incontinentieluiers en -broekjes gemaakt onder de merknaam. Twee jaar geleden startte het bedrijf met een breed energiebesparingsprogramma. "Minder milieubelasting en lagere kosten, ideaal."
Vijftien productielijnen telt Essity in Heijen en die draaien op volle toeren. Business as usual, zegt sitemanager Frank Pörteners. "De vraag blijft groeien, we moeten alle zeilen bijzetten. Onze producten vinden hun weg naar zowat alle Europese landen, de VS, Australië en Japan. Landen met een steeds ouder wordende bevolking. Veel ouderen hebben nu eenmaal last van incontinentie, vrouwen en mannen. Verder maken we steeds meer verschillende producten. Een aantal lijnen draait 24 uur per dag en we zijn voortdurend bezig met optimalisatie."
Energiegebruik
Om aan de vraag te voldoen komen er de komen-de jaren nog drie productielijnen bij waarvoor het Zweedse moederbedrijf een kleine tachtig miljoen euro op tafel legt. De eerste wordt in 2021 opgeleverd. "Met een ongekende capaciteit van 350 luierbroekjes per minuut", zegt Frank Pörteners. "En energiezuinig. Dat past bij ons beleid om het energiegebruik significant terug te dringen. Het streven is om de komende drie jaar in totaal dertig procent energie te besparen. We zijn al goed op weg met onder meer led-verlichting en kleinere maatregelen, maar het meeste resultaat moet komen van het programma waarmee we het aantal storingen willen terugdringen. Als een machine stilvalt, levert dat niet alleen productieverlies op, de energiekosten lopen ge-woon door. Een half uurtje lijkt dan niet zo lang, maar als je maandelijks tientallen storingen hebt, dan loopt dat aardig in de papieren. We hebben er een speciaal team opgezet. In een jaar tijd hebben we het aantal storingen met tien procent verminderd. En er is nog meer winst te behalen, onder andere door de machines efficiënter te benutten en ze vol continu te laten draaien. Elke ochtend opstarten vreet energie."
Tonnen
Minder storingen betekent een besparing van negen procent op elektriciteit, zo hebben de ingenieurs berekend. Het resultaat is direct zichtbaar op de stroomfactuur. Hoeveel, dat houdt Frank Pörteners voor zichzelf. "We gebruiken jaarlijks voor ettelijke miljoenen euro's stroom. We hebben het dus over enkele tonnen." In het kader van de Informatieplicht Energiebesparing heeft Essity het besparingsplan en de resultaten tot in detail uitgewerkt en gecom-municeerd met de gemeente. "Ja, en dat is best breed. We recyclen meer materiaal en betrekken meer grondstoffen van leveranciers die dichterbij zitten. Papierpulp uit de VS en Canada laten we aanvoeren per schip en trein, ook weer milieuvriendelijker. Een betere logistiek bespaart kosten en vermindert de uitstoot. Verder gebruiken we minder perslucht en wekken deze efficiënter op. We zijn op de goede weg. En het mooie is dat al die maatregelen geld en milieuwinst opleveren. Door creatief te denken en te handelen is veel mogelijk."
Informatieplicht energiebesparing
Sinds 1 juli geldt de Informatieplicht Energiebesparing. MKB-bedrijven die jaarlijks 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m2 aardgas verbruiken, moeten om de vier jaar rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij hebben genomen. Dit varieert van isolatie tot ledverlich-ting en het toepassen van energiebeheersystemen. Bedrijven die de eerste deadline van 1 juli deadline niet gehaald hebben, zijn in overtreding en kunnen een ambtenaar van de gemeente op bezoek krijgen. Meer informatie over de aangifte en de voorwaarden zie je op de website www.wattjemoetweten.nl
Ook het Expertisecentrum Duurzaamheid van de LWV informeert ondernemers over de informa-tieplicht en andere initiatieven op het gebied van duurzaamheid. Contactpersoon is Jasper Heesakkers: heesakkers@lwv.nl.