Column Diligence: de pre-exit

Magazines | Noord Limburg Business nr 5 2019


mr Raymond R. Sieben, BOBBgecertificeerd Bedrijfsovernamespecialist


Kopers van bedrijven zijn in de regel particuliere-, strategische- of financiële kopers. Financiële kopers (informal investors of Investeringsmaatschappijen), zijn partijen die een belang nemen in een bedrijf met de bedoeling dit na verloop van tijd met winst weer te verkopen. Zij maken daarbij vaak gebruik van een koopvorm die wij de pre-exit noemen.

De pre-exit is een trapsgewijze verkoop van een bedrijf: de verkopende Directeur-Grootaandeelhouder verkoopt een meerderheids- of minderheidsbelang in zijn bedrijf aan (meestal) een Investeringsmaatschappij. Voor de verkopende DGA is dit een manier om reeds een deel van de waarde van zijn bedrijf te cashen zonder alles direct te moeten verkopen en een manier om 'veel gedoe' af te stoten en meer ruimte te maken voor de leuke dingen van het ondernemen.

Voor de Investeringsmaatschappij is het een manier om de DGA nog enkele jaren aan boord te houden. In de regel zit daar immers veel kennis, kunde en contacten. Dit blijft behouden en komt ten goede van het bedrijf en daarmee ook van de investeerder. Deze heeft uiteindelijk maar een belang: na enkele jaren wil hij een rendement halen op zijn investering. De verkopende DGA kan op dat moment een tweede keer cashen en daarmee lopen de belangen van de Ondernemer en de Investeringsmaatschappij parallel. De pre-exit wordt bij verkoop daarom steeds veelvuldiger gebruikt, maar niet alleen door investeringsmaatschappijen: ook zonder hun betrokkenheid kan het een doeltreffende manier zijn om een bedrijf te (ver)kopen, zeker als financiering van 100% van de aandelen in een keer niet mogelijk is.

www.diligence.nl
raymond.sieben@diligence.nl

 

 

 

delen:

Noord Limburg Business nr 5 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by