PensioenVizier: Eerder stoppen met werken volgens het nieuwe pensioenakkoord

Magazines | Noord Limburg Business nr 5 2019


Paul Verbeek, adviseur bij PensioenVizier


Eerder dit jaar zijn de bonden en de overheid het eens geworden over de invulling en inrichting van het pensioen voor de toekomst. Er is een pensioenakkoord gesloten dat – zij het moeizaam – voor alle betrokken partijen voldoende soelaas moet bieden om een goed en acceptabel pensioen op te bouwen. Of dit akkoord nou echt zo goed gaat uitpakken als dat men ons wil laten geloven, trek ik zeer in twijfel. Er zijn tenslotte nog veel losse eindjes. Een van die eindjes is de mogelijkheid om werkgevers boetevrij een werknemer te compenseren indien deze eerder met pensioen gaat.

Tot 2014 was het mogelijk om als werk-gever een bedrag mee te geven aan de werknemer die eerder met pensioen wilde gaan. De werknemer in kwestie moest namelijk nog wachten op de AOW, het pensioen keerde nog niet uit en er werd ook geen pensioen meer opgebouwd. De werknemer kon dan, samen met de WW-uitkering, het inkomen compenseren vanuit die 'gouden handdruk'. Deze regeling was boetevrij voor de werkgever en uiteraard interessant voor de werknemer. Deze regeling is echter afgeschaft. Vanaf 2014 werd het dus best lastig om eerder met pensioen te gaan, tenzij tegen een hoge prijs.

Drie jaar eerder stoppen

In het laatste pensioenakkoord is het weer mogelijk gemaakt om eerder te stoppen met werken. Vanaf 2021 wordt het mogelijk om (maximaal) drie jaar voorafgaan-de aan de AOW-gerechtigde leeftijd te stoppen met werken. De werkgever mag daarbij maximaal 19.000,- boetevrij per jaar meegeven aan de werknemer (meer mag, maar wordt dus beboet). Daarnaast kan de werknemer het pensioen ook vervroegd laten ingaan, waarmee het eerder stoppen met werken ook echt weer mogelijk wordt.

Verlofsparen uitgebreid

Tegenwoordig is het bij bijna alle pensioenuitvoerders heel goed mogelijk om in te loggen op de site en diverse scenario's door te laten rekenen (bruto en netto). De verwachting is dat met deze maatregel voornamelijk de lagere inkomens een reëele mogelijkheid wordt geboden om eerder te stoppen met werken. Voor de midden- en hogere inkomens zal het wellicht nog wat meer kosten om budgettair uit te kunnen komen. Het reeds bestaande 'verlofsparen' kan een extra mogelijkheid bieden. Deze wordt volgens het pensioenakkoord uitgebreid van maximaal 50 weken verlof naar 100 weken verlof. De CAO kan een mogelijkheid zijn voor de sociale partners om zaken als overuren en ploegendiensten te regelen in combi-natie met deze verruiming. Men zou het dus kunnen gebruiken om voorafgaande aan de AOW in te zetten als vroegpen-sioen. Zoals reeds gemeld zijn er nog losse eindjes en in dit verband zou er nog sprake zijn van een arbeidsovereenkomst. De werknemer is dan wel nog in dienst en hoe zit het dan met pensioenopbouw en werkgeverslasten?

Bestendig

Feit is dat het nieuwe pensioenakkoord de intentie heeft om bestendig te zijn voor de toekomst. Er zijn nog heel wat meer zaken die geregeld zijn in de overeen-komst, maar ook zaken die zeker nog wel aandacht verdienen! In de nabije toekomst hopen we snel te zien welke verdere afspraken voor werknemer, werkgever ?n zelfstandigen (!) gemaakt zullen gaan worden. Wordt vervolgd...

www.pensioenvizier.nl

 

 

delen:

Noord Limburg Business nr 5 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by