LWV: Perspectief op werk start in Noord-Limburg

Magazines | Noord Limburg Business nr 5 2019



Werkgevers hebben de grootste moeite om personeel te vinden. Vacatures blijven maanden open staan en worden soms helemaal niet ingevuld. Het actieplan Perspectief op Werk moet verlichting brengen door mensen met een zogenoemde afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te helpen. Alleen al in Noord-Limburg gaat het om minstens 300 mensen.



De krapte op de arbeidsmarkt heeft zijn hoogtepunt bereikt. Voor elke vacature in Nederland is er gemiddeld een kandidaat, een ongekend laag cijfer. Voor werkgevers een steeds schrijnender probleem. De productie stagneert, groeiplannen komen in het gedrang.

Oplossing

Toch ligt de oplossing binnen handbereik. "In Limburg zitten ruim 90.000 mensen thuis die in principe zouden kunnen werken", zegt Mark Hendriks, secretaris Arbeidsmarkt bij de Limburgse Werkgevers Vereniging. "Vijftigplussers, mensen met een beperking, herintreders, langdurig werklozen met een bijstandsuitkering, mensen ook die de moed hebben opgegeven en helemaal niet meer zoeken naar een baan. Als we uit die groepen mensen naar de arbeidsmarkt kunnen leiden, dan is het probleem van de krapte in een keer opgelost."

Interesse

Vanuit die wetenschap lanceerde de LWV vorig jaar samen met UWV, Provincie Limburg en de drie Limburgse arbeidsmarktregio's het actieplan Door Inzicht aan de Slag! om dat 'verborgen' potentieel boven water te krijgen. Meer dan 7.000 Limburgers werden benaderd en beoordeeld op hun eventuele geschiktheid om te werken. "Er is vooral gekeken naar de competenties en interesses van de mensen. Het gaat niet om cv's en lijstjes. Wat wil iemand? Wat kan iemand? Waarmee heeft hij affiniteit? Waar zou hij of zij willen werken? Neem de zorg. Iemand die jarenlang als mantelzorger actief is, heeft wellicht interesse in een (parttime) baan in de thuiszorg. Mensen met een administratieve achtergrond aarden wellicht prima in de logistiek. Wie in zijn vrije tijd graag aan auto's of brommers knutselt, kan misschien in de techniek of automotive terecht. Je moet buiten de hokjes kijken."

Resultaten

Inmiddels zijn mooie resultaten geboekt, er zijn mensen aan de slag gegaan. "Ja, maar we willen grotere stappen maken. Het landelijke actieplan Perspectief op Werk kun je zien als een vervolg op de Limburgse aanpak." Perspectief op Werk is een initiatief van het Rijk, gemeenten, werkgevers en onderwijsinstituten. Voor elke arbeidsmarktregio is een miljoen euro beschik-baar om mensen aan werk te helpen. Voor Limburg betekent dat in totaal drie miljoen euro, een bedrag dat verdubbeld wordt bij goede resultaten. Het geld moet besteed worden om de mensen die al zo lang aan de kant zitten weer geschikt te maken voor werk. Hendriks: "Denk aan een aanvullende opleiding, een stukje begeleiding op de werkvloer, coaching. Maar ook begeleiding van de werkgever. Zij denken ook nog te vaak in opleiding, diploma's, enzovoort. De ideale kandidaten zijn echter niet meer voorhanden. Werkgevers zullen hun organisatie moeten aanpassen en misschien wel anders inrichten. Een herintreder kan bijvoorbeeld de meer eenvoudige taken overnemen waardoor er voor de ervaren timmerman of verpleegkundige meer ruimte komt voor de ingewikkelde onderdelen. Zo bouw je van onderop aan een bredere organisatie met meer capaciteit."

Uitvoering

Nog dit najaar starten de LWV, UWV en gemeenten in Noord-Limburg met de uitvoering van het actieplan. Het is de bedoeling om komend jaar minstens 300 mensen aan werk te helpen.

delen:

Noord Limburg Business nr 5 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by