LWV: digitale R&D-basis voor groei Vostermans Ventilation

Magazines | Noord Limburg Business nr 6 2019



Vostermans Ventilation is een van de grootste producenten van ventilatoren voor agrarische toepassingen in de kippen- varkens- en melkveehouderij en tuinbouwkassen, evenals voor industri?le toepassingen voor bijvoorbeeld het koelen van machines en bedrijfshallen. Dit jaar vinden zo'n 250.000 ventilatoren hun weg naar klanten in bijna 80 landen op alle continenten. Ontwikkeld en geproduceerd in Venlo. Om de groei bij te houden investeert het familiebedrijf zo'n 20 miljoen euro in automatisering en robotisering. "Innoveren is noodzakelijk om te concurreren", weet directeur Henk Vostermans.


De Multifan-ventilatoren van Vostermans Ventilation zijn niet de goedkoopste. Dat heeft onder andere te maken met het loonniveau in Nederland. Toch piekert Henk Vostermans er niet over om de productie uit te besteden naar het oosten. "Wij willen de hoge kwaliteit van onze ventilatoren blijven garanderen. In de vrieskou van Siberië of de woestijnhitte van het Midden-Oosten. Ventilatie in de agrarische sector is vitaal. Twintig minuten geen verse lucht en de dieren stikken. Of de gewassen verpieteren. We gaan voortdurend mee in nieuwe eisen. Betere modellen, energiezuiniger met meer capaciteit. Onze klanten weten dat en zijn bereid iets meer te betalen."

Alles in eigen huis

Henk Vostermans onderneemt in de geest van zijn vader Toon die in 1952 het bedrijf start in de schuur achter het ouderlijk huis in Blerick. Aanvankelijk met onderdelen voor verwarmingsketels, modellen, giet- en draaiwerk en zelfs houten speelgoed. Daarmee is de basis gelegd voor de huidige onderneming met vestigingen in Europa, Amerika, Maleisië en sinds enkele jaren ook in China. "Onze strategie is nog altijd dat we alles zelf doen. We ontwikkelen al dan niet samen met klanten ventilatoren, we produceren en assembleren zelf de motoren evenals de bladen. Bij ons zusterbedrijf Vostermans Alu Foundries hier in Venlo betrekken we de aluminium gietdelen en uiteraard zijn er ook enkele componenten die we inkopen. Naast de productiefaciliteiten zijn ook inkoop, distributie, verkoop, finance, marketing en HR in Venlo gevestigd. Op deze manier zijn we wendbaar, spelen we snel in op de vraag en houden we de controle."

Groeimarkten

Vostermans Ventilation opereert in groeimarkten. Een jaar of vijf geleden produceerde Vostermans nog ongeveer 175.000 ventilatoren, nu zijn er dat op jaarbasis een kwart miljoen. Imposante cijfers, maar geen reden om achterover te leunen. "Integendeel. We investeren in vier jaar tijd fors in de productielijnen. In deze motorassemblagelijn bijvoorbeeld", vertelt Henk Vostermans tijdens een rondje door de fabriek. "Een computergestuurde lijn met zes robots die elke veertig seconden een ventila-tormotor in elkaar zetten. En dit is de nieuwe geautomatiseerde wikkellijn die de koperspoelen maakt voor de motoren. Het doel is een spoel per zestig seconden. Maar zover zijn we nog niet, robotiseren en automatiseren vergt tijd. De basis is de digitale R&D, die werken met speciale software. De enige optie om snel en nauwkeurig te kunnen ontwerpen. We ontwikkelen hier duizenden verschillende ventilatoren geschikt voor de verschillende stroomnetten en klimatologische en toepassingsomstandigheden. Zeker, innoveren moet. We hebben geen keus als we willen overleven."

Expertisecentrum Kennis & Innovatie

Voortdurend innoveren is van belang om aan zet te blijven in deze veranderende wereld. De LWV zet zich in om leden te inspireren meer aan innovatie te doen. Contactpersoon binnen de LWV is Sonja Demandt, demandt@lwv.nl.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by