Horst aan de Maas, regio in ontwikkeling

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2009

Regio in ontwikkeling

Een gemeente met dynamiek en mogelijkheden

De gemeente Horst aan de Maas is een broedplaats van bekende namen en producten. Zo vond Rowwen Hèze haar oorsprong in America. Lottum wordt met de productie van 70 procent van de Nederlandse rozen gezien als het rozendorp van Nederland en in Horst wordt 1/3 van de Nederlandse productie van champignons verzorgd. Het typerende landelijke karakter van Horst aan de Maas is de voedingsbodem voor de twee belangrijkste economische pijlers: agribusiness en toerisme.

Horst aan de Maas is op 1 januari 2001 ontstaan uit een vrijwillige fusie van de gemeenten Broekhuizen, Grubbenvorst en Horst. Het gebied vormt een groene buffer tussen de stedelijke centra Venlo en Venray die zich uitstrekt van de Maas tot diep in de Peel. De voormalige gemeenten tellen samen ruim 29.000 inwoners. Per 1 januari 2010 zal Horst aan de Maas fuseren met de gemeente Sevenum en een deel van de gemeente Meerlo-Wanssum. Dan zal ook door de gemeenteraad de nieuwe naam worden gekozen. De tien woonkernen America, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Griendtsveen, Grubbenvorst, Hegelsom, Horst (gemeentehuis), Lottum, Melderslo en Meterik zullen dan één geheel vormen waardoor Horst aan de Maas één van de meest uitgestrekte gemeenten in Limburg zal worden.

Toerisme en recreatie

Het landschap, het natuurschoon en de vele variaties daarin doet menig wandel- en fietsliefhebber naar deze regio komen. In de streek is heel wat te verkennen. Met name dankzij twee grote vakantieparken in America (Loohorst en Meerdal) heeft de gemeente maar liefst anderhalf miljoen toeristische overnachtingen per jaar. Uitgestrekte velden en bossen, venen en het rivierenlandschap bepalen het afwisselende landschap van Horst aan de Maas. Wie even uit de natuur terug de stad in wil, heeft een keuze uit diverse musea en andere bezienswaardigheden. In museum ‘De Locht’, waar de streekgeschiedenis en de champignon- en aspergeteelt uitgebreid worden belicht, komen toerisme en agribusiness bij elkaar. Horst aan de Maas is immers één van de grootste producenten van champignons en andere eetbare paddenstoelen in Europa.

Agri-business

Asperges, rozen, paddenstoelen, glastuinbouw, blauwe bessen: de regio is voedingsbodem voor vele producten uit de land- en tuinbouwindustrie. De complete keten is er aanwezig: van ontwikkeling en onderwijs via productie tot logistiek en afzet naar de consument. Het glastuinbouwgebied heeft een pionierende rol op het gebied van in kwaliteitsproductie, innovatie en energiebesparing. Regionaal werkt Horst aan de Maas samen met de Regio Venlo: een samenwerkingsverband in Noord-Limburg dat de regio op economisch gebied op de kaart wil zetten. En de ontwikkelingen staan niet stil.

horst special

Californië: Glastuinbouw

Californië is een gebied ten noordwesten van Venlo, gelegen in de gemeente Horst aan de Maas. Van oudsher is het gebruik overwegend agrarisch, vooral veehouderij en akkerbouw. Californië is een voorbeeldproject voor duurzame ontwikkeling in de internationale glastuinbouw. De Nederlandse overheid heeft om die reden

€ 7 miljoen subsidie in het vooruitzicht

gesteld via de zogenoemde Regeling

Stimulering Duurzame Glastuinbouwgebieden (Stidug). Centraal in de gebiedsontwikkeling staan een aantrekkelijke woon- en werkomgeving door de aanleg van veel groen en waterpartijen. Duurzaamheid voor de glastuinbouwbedrijven wordt tot stand gebracht met uitgekiende voorzieningen voor onder andere water en energie.

Hiermee worden aanzienlijke besparingen bereikt in vergelijking met de gangbare glastuinbouw. Deze aanpak wordt binnen Californië ontwikkeld in samenspraak met betrokken tuinders. Het Noord-Limburgse gebied Californië is een zeer aantrekkelijke vestigingsplaats voor tuinders die op zoek zijn naar expansiemogelijkheden.

delen:
Algemene voorwaarden