Op de teebox in Noord Limburg en op de Veluwe

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2009

Op de teebox in Noord Li mburg en op de Veluwe

Tekst Toon van Winden

Een rondje golfen met vrienden maar zeker ook met zakenrelaties is een steeds wijder verbreide sportieve gewoonte. Daarnaast is het ook en vooral een aangename manier om elkaar eens op een andere wijze te leren kennen. Niet voor niets hoort men wel eens zeggen: “Na een ronde golf kan alles ter

tafel worden gebracht!”

Golfbaan Landgoed Bleijenbeek

De 18-holes championshipscourse is aangelegd door de befaamde Nederlandse golfarchitect Gerard Jol en gelegen ten oosten van de Maas bij Afferden, grenzend aan het nationaal park De Maasduinen. Centraal in de baan ligt de ruïne van kasteel Bleijenbeek. Dit uit de veertiende eeuw daterende kasteel is door de geallieerden in februari 1945 gebombardeerd. Nu biedt het onderdak aan vleermuizen in de kelder van het complex en de slotgracht is tegenwoordig het domein van een bever. De baan wordt doorsneden door de Eckelsche Beek en kent daarnaast diverse waterpartijen in de vorm van grote vijvers. Opvallend aan de baan is de ruime opzet, gekozen om naast de sportieve activiteiten in dit gebied ruim baan te kunnen geven aan natuurontwikkeling. Dit geheel resulteert in rustige ambiance waar, afgezien van vogelgeluiden, de stilte overheerst. Naast de goede inpassing in de natuurlijke omgeving en de rust is het grote aantal doglegs en de verrassende hoogteverschillen bij diverse holes in dit overigens vrij vlakke landschap kenmerkend. Hierdoor heeft het totaal zeker geen recht-toe-recht-aan-karakter maar is het eerder speels en verrassend.

Het is lastig een keuze te maken uit alle 18 holes maar toch belichten we enkele holes wat nadrukkelijker om een indruk te geven van wat de baan te bieden heeft.

Hole 2 wordt bereikt na een wandeling langs de kasteelruïne. Dit is een interessante par 4 dogleg naar rechts van 310 meter (backtee). Het is hier nauwelijks mogelijk een stuk van de hoek af te snijden, rechts van de fairway ligt onbespeelbare rough. Een nauwkeurige drive naar de knik van de dogleg is noodzaak voor een goede score maar aan de rechterzijde van de knik wachten gapende bunkers. Aan het eind wacht een ruime wat hellende maar niet te moeilijke green. Hole 8 is een par 5 van 490 meter en is feitelijk een dubbele dogleg met een knik naar links en een naar rechts. De meest safe manier van spelen is hier: een drive van ongeveer 200 meter, een tweede slag van een zelfde afstand en tenslotte een chip op de green. Hierbij moet worden bedacht dat de fairway ter hoogte van de eerste knik eindigt met een heuvelrug waarachter water ligt dat zich ook verder rechts van het vervolg van de fairway uitstrekt. Bij de afslag ziet men het water niet maar het is er wel degelijk! Ook de green wordt aan één zijde door water begrensd. Al met al een hele uitdaging dus, deze hole 8 die niet voor niets stroke-index 1 heeft (en daarmee statistisch de moeilijkste hole van de hele baan is). Tenslotte hole 17: Ook een hole met een belangrijke waterhindernis. Bij deze par 4 van 358 meter is vanaf de teebox voor de witte en de gele tees de green recht vooruit zichtbaar met daartussen een vijver van ruim 300 meter! Langs de linkerzijde van de vijver is een fairway gelegen die overigens ook nog diverse inhammen met water kent en aan de rechterzijde door bos wordt begrensd. Een vondst om een hole zo te ontwerpen en een genoegen om er te spelen. Tenminste, als het lukt het alom aanwezige water effectief te mijden. Alles bijeen een golfbaan die erom vraagt ontdekt te worden en één die vrijwel nooit gaat vervelen!

Golf- en Countryclub

Edda Huzid

In Voorthuizen, tegenwoordig met wat tegenzin van een deel van de bewoners onderdeel van de gemeente Barneveld, is de golf- en countryclub Edda Huzid gelegen. De golfclub ligt iets buiten de dorpskern op de westflank van de Veluwe. De baan heeft een afwisselend karakter waarin waterhindernissen diverse malen een belangrijke rol spelen. Samenhangend met de ontstaansgeschiedenis bestaat het parcours uit twee gedeelten. Op het oorspronkelijk deel – met een parkland-karakter -vindt men de holes 1 t/m 13. Het andere, jongere deel van de baan is meer een polderbaan. De fairways zijn over het algemeen niet overdreven breed en dat maakt nauwkeurig spel hier wel zeer gewenst. Enkele vermeldenswaardige bottlenecks zijn hole 2, 7 en 17. Hole 2 is een par 4 van 319 meter (backtees). Moeilijkheid is hier dat het landingspunt van het teeshot ligt tussen links enkele bunkers en rechts een waterpartij. Daarbij moet dan worden aangetekend dat de fairway op dit punt lichtjes naar rechts glooit. Wat is wijsheid hier? Kaarsrecht afslaan of de veilige route: Een korte afslag en daardoor in drie slagen op de green! Hole 7 kent over de hele lengte aan de rechterzijde een waterhindernis. Een bewoner van een bungalow naast de baan heeft hier in de loop der tijd zoveel ballen uit het water gevist, dat hij met hiermee een fantasierijke pop heeft weten te construeren die vanuit zijn tuin de golfers gadeslaat. Het geeft toch wat troost te zien dat met in het water geslagen ballen toch nog artistieke prestaties geleverd worden. Deze hole blijkt ook een lastige. Als gezegd vormt water aan de rechterkant de begrenzing. (Aan de overkant ervan staat de pop van golfballen!) Vlak voor de green is links nog een vijver geplaatst met tussen beide waterhindernissen in nog een smal stukje fairway. Bij het benaderen van de green blijkt het water zowel links als rechts vaak magische aantrekkingskracht te hebben. Niet voor niets heeft deze op zich niet extreem lange hole stroke index 3.

Hole 17 blijkt in de praktijk ook een hele pittige. Zo op het oog is het een hole met nauwelijks een probleem. Op zich een pittige lengte voor een par 4 (vanaf backtee 369 meter) het probleem schuilt in een waterhindernis op ongeveer 15 meter voor de green - dus aan het eind van de op zich rechte fairway. Het water is daarbij zo gesitueerd dat de gemiddelde amateur er op een goede dag in slaagt de bal in twee slagen over de waterhindernis op de green te krijgen maar op mindere dagen niet. Kon men de gedachte dat zich hier een waterhindernis bevindt nu maar uitschakelen, dan zou dat veel problemen oplossen. U begrijpt: Deze hole is vooral ook een mentale uitdaging. Dat is te zien omdat hole 18 ongeveer dezelfde weg terug volgt maar nu zonder water. In de praktijk speelt men deze hindernis met veel minder moeite en bovendien .. aan het einde ervan wacht hole 19: Het sfeervolle clubhuis van Edda Huzid.

Het clubhuis van Edda-Huzid is smaakvol ingericht in de sfeer van een Britse countryclub, aangekleed met meubilair van donker hout en daarbij het nodige koper, lederen fauteuils bij de open haard die brandt op kille dagen en goedgevulde prijzenkasten. Het is er gezellig!

In deze editie aandacht voor twee interessante vaderlandse banen, gelegen in de natuurlijke ambiance van Noord Limburg respectievelijk de Veluwe die pittige uitdagingen kunnen vormen voor enthousiaste golfers. Op beide clubs heeft men ook uitgebreide faciliteiten voor beginnende golfers met naast oefengreens en een drivingrange, ook een complete oefenbaan en sfeervolle voorzieningen om na de 18 holes een en ander te

laten bezinken desgewenst onder het genot van …

AUTOTESTDAG

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by