Coverstory Smeets Mercedes-Benz: Meer beleving én klaar voor de toekomst

Magazines | Noord Limburg Business nr 1 2020
Toen Math Smeets, CEO van Smeets Autogroep, op 27 juni 2019 de nieuwe vestiging in Venlo opende, gaf hij daarmee het startschot voor MAR2020, een volledig nieuw sales- en marketingconcept van Mercedes-Benz. Daarmee behoort Smeets Mercedes-Benz Venlo tot één van de tien vestigingen wereldwijd waar met dit nieuwe concept wordt gewerkt. Inmiddels zijn we driekwart jaar verder en is er veel nieuws te melden.

Tekst: Hans Eberson Fotografie Marcel Krijgsman


Smeets Autogroep is officieel dealer van Mercedes-Benz personen-, bestel- en vrachtwagens. Daarnaast vallen ook de merken smart, Fuso en Schmitz Cargobull onder de dealergroep. Het familiebedrijf heeft vestigingen in Heerlen (hoofdvestiging), Maas-tricht, Ittervoort, Eindhoven en Venlo. Smeets bestaat sinds 1929 en Math Smeets vormt de derde generatie. Met een omzet van 150 miljoen is het bedrijf zeer succesvol en dat heeft verschillende oorzaken. "Om te beginnen de topproducten van Mercedes-Benz en het vertrouwen dat klanten al die jaren in ons hebben gesteld. Dat kan natuurlijk niet zonder de kwaliteit en inzet van onze 210 medewerkers. Daarnaast zijn wij innovatief, staat duurzaamheid hoog in ons vaandel en behoren we al jaren tot de 'Best Managed Companies van Nederland'."


Personenwagenadviseurs Jeroen Janssen en Sven Hendrix

MAR2020

Met de introductie van MAR2020 tilt Smeets Auto-groep de klantbeleving nog verder omhoog. Jeroen Janssen is als vestigingsmanager verantwoordelijk voor de vestiging in Venlo. Smeets Autogroep ver-kreeg in 2013 het dealerschap voor Mercedes-Benz in de regio Venlo. "We deelden het pand voor personen-auto's met een andere merkdealer en onze bedrijfswagentak was destijds in een ander pand ondergebracht. Dat was geen ideale situatie en daarom is in 2018 dit pand aangekocht en volledig verbouwd. Op deze locatie aan de Venrayseweg 30 hebben we alles onder één dak gebracht: personen- en bestelwagens en trucks. De nieuwe vestiging hebben we helemaal naar onze smaak kunnen aanpassen, zodat deze aansluit bij zowel de wensen van onze medewerkers als onze klanten. Personenwagens en bedrijfswagens hebben hun eigen afdeling met een eigen ingang, receptie en werkplaats." De nieuwe personenwagenshowroom is verbluffend mooi en strak uitgevoerd in stijlvol zwart en robuust hout. Ook de buitenzijde heeft een uitstraling die bij het merk past. "Met een opvallende luifel, waardoor klanten die bijvoorbeeld een proefrit willen maken te allen tijde droog in hun voertuig kunnen stappen."


Verkoopadviseur bestelwagens Roy Stevens

Vernieuwend

Er zijn verschillende soorten werkplekken gecreëerd. Jeroen Janssen: "Hoge tafels met barstoelen, lage zitjes voor een wat informelere setting, maar ook de klant die veel waarde hecht aan privacy kunnen we uitstekend bedienen. Daarvoor zijn nog "gewone" verkoopruimtes ingericht. Er is veel glas gebruikt. Zo kan onze bezoeker bijvoorbeeld precies zien wat er in onze werkplaats gebeurt." Opvallend zijn de vele tv-schermen die overal zijn aangebracht: "Deze schermen spelen een cruciale rol in ons nieuwe concept. De verkoopadviseur kan met zijn tablet op elk scherm, elke Mercedes-Benz tonen, in de uitvoering zoals de klant deze graag ziet. Dat is enorm vernieuwend in onze branche. Van de andere kant is het ook noodzakelijk, want Mercedes-Benz heeft tegenwoor-dig tientallen verschillende modellen en die kunnen we onmogelijk allemaal in onze showroom tonen. Nu kun je elk type en elke uitvoering groot aan de klant tonen en zo de auto volledig configureren. Dat was in het verleden natuurlijk niet mogelijk." Bijzonder is ook de plek die er gecreëerd is voor de aflevering van een auto. "Dat is toch altijd een feestelijk moment en we hebben de entourage gemaakt die daarbij past. Met een nieuwe auto rijd je nu letterlijk de showroom uit."


Verkoopadviseur trucks John Reinders

Uitgebreid Aanbod

Naast een showroom vol nieuwe modellen beschikt Smeets Autogroep ook over een uitgebreid occasion-aanbod. Sven Hendrix is daarvoor verantwoordelijk. "Wij hebben een selectie van ons occasionaanbod in Venlo staan. Daarnaast is het grootste gedeelte van ons aanbod bij onze vestiging in Ittervoort te vinden, op nog geen half uur rijden vanuit Venlo. In totaal hebben we altijd keuze uit meer dan 250 (jong) gebruikte auto's, die op onze website (www.smeets.ag) te vinden zijn. Uniek aan ons occasionaanbod is de Mercedes-Benz merkgarantie die wij hierbij aanbieden. Onze occasions zijn gegarandeerd in goede staat, hebben een gecontroleerde kilometerstand en zijn voorzien van Mercedes-garanties. Zo komt u nooit voor onverwachte verrassingen te staan."Bedrijfswagens en trucks

Naast het uitgebreide personenwagenaanbod biedt Smeets Autogroep ook het gehele bedrijfswagengamma van Mercedes-Benz aan. Het bedrijf in Venlo is hier ook speciaal op ingericht en heeft een 'top of the bill' uitstraling. Afgelopen jaar behoorde Smeets Autogroep dan ook tot de top 3 Mercedes-Benz Truckdealers in Nederland. Roy Stevens (bestelwagens) en John Reinders (trucks) zijn binnen de vestiging verantwoordelijk voor de bedrijfswagentak: "We beschikken over een eigen receptie en een veel grotere en hogere werkplaats, waar bijvoorbeeld ook de nieuwste Actros op een van de vele bruggen op werkhoogte kan worden gebracht." Dat over alles goed is nagedacht bewijst ook de aparte chauffeurskantine in het gebouw, waar chauffeurs comfortabel kunnen wachten gedurende een reparatie. "Alles om het de klant zo aangenaam mogelijk te maken. In een regio die gekenmerkt wordt door de vele logistieke en transportbedrijven kunnen wij de klant snel en adequaat helpen, 24 uur per dag!"Connectiviteit

Om klanten ook buiten de vestiging van dienst te zijn, werkt Smeets Autogroep steeds meer met nieuwe connectiviteitssystemen. Het inzetten van digitale systemen om het gemak, de veiligheid en de beleving van chauffeurs te vergroten is voor Mercedes-Benz een belangrijk speerpunt. Neem de connectiviteit via Mercedes Me voor personenwagens, Mercedes PRO voor bestelwagens en Fleetboard/Uptime voor trucks. Jeroen Janssen legt uit: "We zeggen niet voor niets dat we klanten met hun Mercedes verbinden. Een klant kan bijvoorbeeld tankinhoud, bandenspanning, onderhoudsmanagement en informatie over de laatste rit op zijn smartphone bekijken. Hij kan zijn route voor de volgende dag plannen en vanaf zijn luie stoel naar het navigatiesysteem zenden. De auto geeft een melding wanneer hij niet is vergrendeld en dat kan de eigenaar dan ook via zijn telefoon alsnog regelen. Tevens is het voor een wagenparkbeheerder mogelijk om vanaf zijn computer het gehele wagenpark realtime in beeld te hebben. Ook in het aankoopproces speelt connectiviteit een steeds grotere rol. Zo stellen klanten op de pc of tablet een auto naar keuze samen en nemen ze die door middel van een code mee naar te showroom. Daar kunnen wij de auto weer tevoorschijn toveren op een van de schermen."


Het complete team van Smeets Autogroep Venlo

Elektrische aandrijving

Niet alleen de vestiging is nieuw, Mercedes-Benz is volop in ontwikkeling en Smeets Autogroep speelt als aanbieder en servicepartner daar een belangrijke rol in. Zo zet Mercedes-Benz grote stappen met betrekking tot de elektrificatie van de auto. In 2022 zullen er elektrische alternatieven in elk segment beschikbaar zijn. In totaal komen er meer dan 130 varianten beschikbaar, van een 48-volt elektrisch boordsysteem met EQ Boost tot plug-in hybrids en volledig elektrische modellen. Het elektro-offensief vindt plaats onder de vlag van het nieuwe technologie- en productmerk EQ. EQ staat voor intelligente elektromobiliteit, voor aantrekkelijk design, buitengewoon rijplezier en maximale veiligheid. De eerste afvaardiging van het merk is inmiddels al te vinden in de showrooms en heeft de naam EQC gekregen. Daarnaast staat ook de bedrijfswagentak op elektrisch gebied niet stil. Zo zijn de eVito en Fuso Canter nu al elektrisch leverbaar, en volgen de Sprinter en V-klasse nog dit jaar.

Duurzaamheid

In lijn met de elektrificatie van het merk Mercedes-Benz is Smeets Autogroep zelf ook zeer actief op het gebied van duurzaamheid en aandacht voor het milieu. Zo is het bedrijf afgelopen jaar voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot officieel Erkend Duurzaam schadeherstel- en autobedrijf. Dit certificaat wordt uitgereikt door IvDM (Instituut voor Duurzame Mobiliteit) en bewijst dat Smeets Autogroep wederom in alle facetten van de bedrijfsvoering duurzame verbeteringen heeft doorgevoerd. Maar wat betekent dit concreet in de dagelijkse praktijk van het autobedrijf? "Wij hebben maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen in onze bedrijfsvoering verankerd. Dat betekent dat wij bijvoorbeeld alleen nog maar stille- en brandstofbesparende banden verkopen en de ge-bruikte banden op een milieuvriendelijke wijze afvoeren. Datzelfde geldt voor de smeermiddelen, overige afvalstoffen en onbruikbare materialen. We maken gebruik van groene stroom en gaan zuinig om met energie, onder andere door te investeren in duurzame verlichting. Ook brengen we in Venlo zonnepanelen aan op het dak van de vestiging. Uiteraard draait het bij duur-zaam ondernemen in het autobedrijf vooral om het aanbieden van duurzame mobiliteit. In de showroom van Smeets Autogroep heeft de klant via ons nieuwe concept dan ook toegang tot alle schone en zuinige modellen van Mercedes-Benz, smart en Fuso."Best Managed Company

Bij Smeets Autogroep staat kwaliteit in alles wat er gebeurt hoog in het vaandel. Dit wordt ieder jaar gecontroleerd en onderschreven middels het toonaangevende 'Best Managed Companies' programma van Deloitte. Smeets Autogroep behoort ook dit jaar tot het selecte gezelschap van best geleide bedrijven van het Nederlandse midden- en grootbedrijf. Uit de strenge selectie is Smeets Autogroep als een van de 35 beste Nederlandse bedrijven naar voren gekomen. De afgelopen keer was het alweer de zesde keer dat Smeets Autogroep als enige bedrijf binnen de automotive sector werd geselecteerd. Math Smeets over de kwalificatie: "Iedere dag zijn onze 210 medewerkers bezig om aan de verwachtingen van klanten te voldoen en waar mogelijk te overtreffen. Dat maakt me trots. We vielen onder andere op door het toekomstgerichte beleid en de hoge klantentevredenheid. Daarnaast vonden de beoordelaars ook de financiële stabiliteit en open manier van communiceren zeer positief. De uitverkiezing is voor ons een aanmoediging te blijven investeren in verdere optimalisering van onze dienstverlening. De opening van onze geheel vernieuwde vestiging in Venlo is daarvan het praktische bewijs. Datzelfde geldt voor de implementatie van nieuwe Mercedes-Benz innovaties op het gebied van connectiviteit en mobiliteit."Reacties van de klant

De recente verbouwing en de introductie van het nieuwe sales- en marketingconcept in de vestiging Venlo zijn zeer geslaagd, maar de cruciale vraag is hoe de klant er op reageert. "Daar kunnen we kort over zijn", zegt Jeroen Janssen. "Zeer enthousiast. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de entourage die we hier creëren, maar ook met de manier waarop we voorop lopen in nieuwe technische ontwikkelingen. De klant verwacht dat ook van een merk als Mercedes-Benz. Uiteraard is voorafgaand aan de realisatie van dit concept uitgebreid onder-zoek gedaan naar klantwensen. Daarin kwam de nadruk op online naar voren, maar ook de beleving in de vestiging speelde daarin een grote rol. Ik denk dat we daar zowel online als in onze ontvangst-, sales- als afleverruimtes uitstekend in zijn geslaagd."

www.smeets.ag


Coronamaatregelen
Gedurende de landelijke corona-maatregelen is Smeets Autogroep, mocht de overheid niet anders doen besluiten, gewoon regulier geopend. Wel nemen we de nodige maatregelen om verspreiding van het virus te voorkomen. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en willen u graag blij-ven helpen. Een proefrit op locatie, of het voeren van een gesprek per video/telefoonverbinding behoort dan ook tot de mogelijkheden. We gaan voor een passende oplossing graag het gesprek met u aan.

delen:
Algemene voorwaarden