Ruhl Haegens Molenaar: "Je bent wel degelijk kwetsbaar"

Magazines | Noord Limburg Business nr 1 2020Een week lang niet bij je bedrijfsgegevens kunnen omdat je op een verkeerde link hebt geklikt. Voor veel ondernemers is dit een ver-van-mijn-bed show, maar een dergelijk gevaar is volgens adviseur Joost van Deelen dichterbij dan je denkt. "MKB-ondernemers zijn meer en meer afhankelijk van ICT. Je bent wel degelijk kwetsbaar!"


Joost van Deelen is als adviseur werkzaam bij accountancykantoor Rühl Haegens Molenaar en komt veel bij klanten over de vloer. Vaak constateert hij dat de maatregelen om ICT goed te laten werken en kwetsbaarheden weg te nemen, niet goed op orde zijn. "Over het regelen van back-ups, noodstroomvoorzieningen en updates van servers en werkplekken is vaak niet voldoende kennis in huis. Dat maakt een bedrijf kwetsbaar. Een keer per ongeluk op een cryptolocker virus (verscholen achter een link in een verdach-te mail) klikken en je bent al je digitale gegevens kwijt. Als je dan geen goede, veilig opgeslagen en recente back-up hebt, kost je dat heel veel tijd, geld en energie om die data terug te halen. Ondertussen liggen je eigen bedrijfsactiviteiten helemaal stil en kun je je klanten niet verder helpen."

Van Deelen wil ondernemers graag aanzetten tot maatregelen. "Ga na wat je al geregeld hebt en welke noodzakelijke maatregelen er nog moeten worden doorgevoerd. Stel een calamiteitenplan op. Dan weet je precies weet wat je moet doen als bijvoorbeeld de stroom uitvalt. Dat vergt weliswaar een investering in tijd en geld, maar in tijden dat je bijna volledig afhankelijk bent van ICT is het een absolute noodzaak."

www.rhmweb.nl
info@rhmweb.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden