Coverstory Voor de Zaak: Al vier jaar sparringpartner voor de ondernemer
Vier jaar geleden begonnen Marivonne van Kralingen en Rob de Hair hun eigen advocatenkantoor in Venlo. Met de specialisatie in arbeidsrecht, ondernemersrecht en mediation staan zij inmiddels samen met Sander Oudenhoven, ook partner, en Willem Gerbrands, vanuit dit kantoor ondernemers bij met relevant juridisch advies.
Fotografie: Marcel Krijgsman
De naam Voor de Zaak is destijds bewust gekozen, geeft Marivonne aan. "We wilden vanaf het begin meer zijn dan enkel een advocatenkantoor. We gaan het liefst als gespecialiseerde sparringpartner met de ondernemer aan tafel zitten. Natuurlijk is procederen een optie, maar ondernemers zijn er vaak meer bij gebaat wanneer we aan de voorkant met hen meedenken. We hechten veel waarde aan een goede klantrelatie. We doen er alles aan om laagdrempelig te zijn. Ondernemers met een vraag kunnen ons gewoon even bellen zonder dat zij daar me-teen een factuur voor ontvangen. Relatie gaat voor declaratie. Die aanpak heeft over de jaren voor veel repeterende klanten gezorgd die begrijpen wat de meerwaarde van juridisch advies is. De ene keer levert het geld op, de andere keer heb je de rol van juridisch adviseur met een vervelende boodschap."
"Ons sparringpakket is een van de concrete producten die uit onze visie en werkwijze is voortgekomen", voegt Rob toe. "Dat kun je zien als een soort preventieve hulp. Naar gelang de behoefte schuiven we twee of meerdere keren per jaar aan tafel van de ondernemer aan en kijken wat de ontwikkelingen binnen en buiten het bedrijf zijn op juridisch gebied. Het grote voordeel is dat je in een vroeg stadium betrokken raakt bij ontwikkelingen. We kunnen belangrijke aandachtspunten op tafel leggen zoals veranderingen in de wetgeving. Daarnaast leren we de klant nog beter kennen. Ondernemers hebben vaak toch een afwachtende houding. We willen hen stimuleren om nu al na te denken over maatregelen die zij in de toekomst moeten nemen. Bijvoorbeeld als ze van leveranciers willen wisselen of de organisatie willen veranderen."
Arbeidsrecht
Een van de specialisaties van Voor de Zaak is arbeidsrecht. "Ondernemers in het mkb hebben niet altijd een p&o afdeling", vertelt Sander. "De ondernemer heeft dan bij lastige kwesties vaak behoefte aan extra kennis en expertise. Bij gro-tere ondernemingen werken we juist samen met de p&o afdeling aan een praktische en juridisch goede oplossing."
Op dit moment speelt ook dat ondernemers, die vanwege de coronacrisis moeten reorganiseren, te maken krijgen met ontslagprocedures die nauwgezet moeten worden doorlopen. "Als ervaren arbeidsrechtadvocaat bied je dan meerwaarde door het regisseren en begeleiden van het hele proces, vanaf de voorbereiding tot en met de moeilijke gesprekken met de werknemers, maar ook over hoe de regels van het afspiegelingsbeginsel en/of het herplaatsingsbeginsel praktisch en correct worden toegepast. Ondanks de coronacrisis zijn er bedrijven die het nu juist heel goed doen. Binnen de logistiek is e-commerce enorm aan het groeien, met name wat betreft levensmiddelen en kleding. Wanneer je dan bijvoorbeeld de werktijden wilt verruimen, kom je in aanraking met arbeidsrecht. Dan is het erg handig om te toetsen of je contract helemaal in orde is." Marivonne geeft een ander actueel voorbeeld: "Wat dacht je van werknemers die op vakantie gaan en ineens tijdens hun verblijf worden geconfronteerd met een code geel of oranje voor hun vakantieland? Deze medewerkers moeten bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine. Wie gaat er vervolgens voor de kosten opdraaien wanneer thuiswerken niet mogelijk is? Ook dan gaan we met de werkgever kijken wat de mogelijkheden zijn en of we de financiële schade kunnen beperken."
Ondernemersrecht
Wat betreft ondernemersrecht merkt ook Rob dat er gelukkig nog genoeg bedrijven zijn waar het erg goed mee gaat. "Dan nog kan het heel nuttig zijn om ons even mee te laten kijken, zoals bij het opstellen van nieuwe contracten met distributeurs, leveringsovereenkomsten tussen fabrikant en groothandel, of specifieke afspraken voor internationale transacties. Al merken we wel dat er minder ver vooruit wordt gekeken. Daarnaast kunnen we helpen als er conflicten tussen bestuur en aandeelhouders of bij aandeelhouders onderling zijn. Of wanneer een ondernemer afscheid wil nemen van een leverancier omdat deze bijvoorbeeld vanwege de coronacrisis zijn afspraken niet na kan komen."
Mediation
Bij een geschil tussen twee partijen kan mediation in veel gevallen ook uitkomst bieden. Marivonne treedt dan als onafhankelijk derde partij op en begeleidt partijen bij het vinden van een gezamenlijke oplossing. "Al geef ik eerlijk toe dat ik wel vaak een wat actievere houding aanneem dan gebruikelijk is. Ik reik gedurende het proces graag tips en mogelijkheden aan. Vanuit mijn ervaring binnen de advocatuur weet ik precies wat er speelt binnen bijvoorbeeld het arbeidsrecht. Maar uiteindelijk is het aan de beide partijen zelf om tot een oplossing te komen. Dat kan soms een moeizaam proces zijn, bijvoorbeeld wanneer werkgever en werknemer samen het gesprek aan moeten gaan over herintreding of ontslag. Dankzij mediation voelen beide partijen zich gehoord. De gemaakte afspraken toetsen wij vervolgens op zakelijke- en juridische haalbaarheid en leggen deze vast in een overeenkomst. Het voordeel van mediation is dat het in veel gevallen sneller en goedkoper is dan het voeren van een vaak langslepende procedure."
Platform
De volgende stap die Voor de Zaak wil maken, is het bieden van een platform voor ondernemers. Een gloednieuwe website maakt daar onderdeel van uit. Sander: "We hebben heel veel specialistische kennis in huis die we graag in de vorm van blogs en video's willen delen. Ook op social media gaan we daar meer aandacht aan besteden." Nog een stap verder gaan de trainingen praktisch arbeidsrecht die samen met een externe opleidingspartner zijn ontwikkeld. Marivonne: "Deze driedaagse training biedt alle leidinggevenden op welke niveau ook binnen het bedrijf de kans om hun kennis en vaardigheden op het gebied van arbeidsrecht en gesprekstechnieken te verdiepen. De onderwerpen disfunctioneren, arbeidsongeschiktheid en ontslag komen aan bod, maar ook wordt er geoefend en uitleg gegeven over de gesprekken die daarbij horen. Een unieke combinatie. "In plaats van enkel de theorie herhalen maak je het proces in de praktijk helemaal mee, waardoor je het beter toe kunt passen", voegt Rob toe. De training kan inhouse of op basis van open inschrijving worden gevolgd.
"Het ontwikkelen van het platform en geven van deze trainingen hadden we vier jaar geleden al voor ogen. We zijn ontzettend trots dat we dit voor ons eerste jubileum hebben kunnen realiseren. Maar uiteraard blijven we ambitieus. We zijn nog lang niet klaar!", aldus Marivonne.