Kusters THO: De behoefte aan schone lucht blijft

Magazines | Noord Limburg Business nr 4 2020

Kusters THO uit Venlo is al decennia expert op het gebied van koelen en verwarmen van lucht. Sinds dit jaar heeft de importeur van topmerken het assortiment uitgebreid met diverse faciliteiten voor luchtreiniging in kantoren, wachtruimtes en andere locaties. "We hebben de veiligste en schoonste showroom van Nederland", aldus key accountmanager Xander Wiardi.

Fotografie: Joost Franken

 

Kusters THO begon in 1911 als ambachtelijke smederij en heeft in de afgelopen decennia een feilloze antenne voor de veranderende vraag in de markt ontwikkeld. Zo kwam oprichter Handerie Kusters in de jaren '20 al met een verwarmde broeikas (Venlo Warenhuis) voor de productie van agrarische gewassen onder glas. In 1975 begon het bedrijf met de verkoop van aircondi-tioning, met in de jaren '90 de nieuwe modellen die ook kunnen verwarmen. Anno 2020 is en blijft Kusters THO de specialist op het gebied van het koelen en verwarmen van lucht, waarvoor het bedrijf met diverse gerenommeerde partners en een netwerk van dealers en installateurs samenwerkt. "Daarbij letten we heel goed op duurzaamheid", zegt Xander Wiardi. "Het groene element in ons logo staat niet voor niets voor verantwoord ondernemen. Ook kwaliteit vinden we heel belangrijk. Zelf beschikken we over diverse certificaten en zijn we lid van diverse vakverenigingen."


Showroom

Om aan de groeiende behoefte aan oplossingen voor luchtreiniging te voldoen, heeft Kusters THO een gloednieuwe showroom ingericht. Hier kunnen klanten zelf de diverse mogelijkheden bekijken en uitproberen. "We beschikken over de veiligste en schoonste showroom van Nederland", zegt Xander. "Hier hebben we verschillende producten staan en kunnen klanten kiezen uit drie verschillende technieken om de lucht in hun kantoor of wachtruimte te zuiveren. De nieuwste en vooraanstaande technologie komt van onze nieuwe Finse leverancier AAVI© Technologies. Hun gepatenteerde luchtreinigingstechnologie werkt op basis van ionentechnologie (zie kader), maar bij dit merk blijven de ionendeeltjes in het apparaat. De aangezogen lucht met pollen, schimmels, bacteriën, virussen en chemicaliën wordt voor 99% gezuiverd en de geladen deeltjes blijven aan de wand van het apparaat plakken. Het reinigen gaat heel makkelijk. Afhankelijk van de ruimte en het aantal aanwezige mensen, vul je om de paar weken een speciale tank met water en reinigingsmiddel en zet je het spoelprogramma aan. Het residu is onschadelijk voor het milieu en wordt verzameld in dezelfde tank die je vervolgens gewoon kunt wegspoelen."

Volgens Xander zitten er nog meer voordelen aan de technologie van AAVI©. "De modellen verbruiken weinig energie, zijn onderhoudsarm en maken relatief weinig geluid. Daarnaast is uit het onderzoeksrapport van VVT (officiële research instituut van Finland, red) gebleken dat de AAVI©-apparaten bacteriën en virussen doden. Als je bedenkt dat we na de coronacrisis waarschijnlijk te maken krijgen met nieuwe virussen, ben je met deze technologie goed voorbereid."


Twee modellen

AAVI© heeft inmiddels twee modellen. "De AAVI© Leaf is een stand alone unit voor oppervlaktes tot 64 m2. Denk aan kantoren, wachtruimtes, kapsalons, tandartsen of praktijkruimtes. Het is een klein en compact apparaat met een mooi design dat zonder problemen in het zicht kan worden geplaatst. De AAVI© Tuuli 600 zet je in ruimtes tot 250 m2 en naast het reinigen van de lucht ververst de Tuuli ook tot wel 600 kuub lucht per uur en wordt de binnenlucht via een warmtewisselaar afgezogen." Deze is perfect voor een grote ruimte en/of meerdere ruimtes zoals scholen met verschillende klaslokalen. Desgewenst kan het systeem worden aangesloten op de reeds aanwezige ventilatie. Ook bij nog grotere oppervlakten zoals ziekenhuizen en kantorencomplexen die al een uitgebreid ventilatiesysteem hebben, kan de technologie worden geïntegreerd. Daarvoor werkt Kusters THO samen met partijen die zijn gespecialiseerd in installatietechniek (zie kader).
Filters en UV-licht

Wie liever een traditioneel systeem wil, kan kiezen voor de airconditionings en air treatment systemen van vaste partner Gree Electric Appliances. Het Chinese bedrijf is met 90.000 medewerkers (waarvan 16.000 R&D) de grootste internationale fabrikant van hoogwaardige airconditionings, warmtepompen en air treatment systemen. "Deze systemen werken met de bekende filtercassettes die je regelmatig moet vervangen. Via Gree leveren we momenteel twee verschillende modellen voor kleine en grote ruimtes." Een derde optie voor een goede luchtreiniging is de inzet van UV-licht. "GoGaS is onze vaste leverancier voor onder andere gasstralers die in de Johan Cruijff Arena en Covebo Stadion - De Koel - worden gebruikt. Zij hebben nu ook een apparaat dat lucht reinigt met behulp van kunstmatige UV-C straling. De bacteriën en virussen worden door het UV-C-licht gedood, waarna het apparaat de gereinigde lucht weer terug in de ruimte voert. GoGaS besteedt bij het productieproces veel aandacht aan energie-efficiëntie en een reductie van de CO2-uitstoot. Dat past perfect bij onze bedrijfsfilosofie."


Schone lucht

Op het gebied van luchtreiniging is er dus best wat keuze. Xander: "We kijken altijd wat de klant zelf in huis heeft, waar behoefte aan is en welke producten in de showroom daar het beste op aan sluiten. Wat we in ieder geval merken, is dat ondernemers natuurlijk graag hun zaak openhouden en hun perso-neel en klanten iets extra's willen bieden. Zij hebben behoefte aan schone lucht en die behoefte zal na de coronacrisis echt niet verdwijnen. Iedereen is op zoek naar een passende oplossing. De kans is erg groot dat je die in onze showroom vindt."

 


Unieke IonJet Technologie zonder filters

Tijdens het ionisatieproces worden negatieve ionen onder hoogspanning gegenereerd waardoor er een sterk ionenveld en ionenstroom ontstaat. De ionen hechten zich aan de vervuilende deeltjes en de ionenstroom blaast de deeltjes tegen de binnenwand van IonJet kamer waar ze worden vastgehouden. Daarnaast tasten de ionen de celwanden en -kernen aan waardoor virussen en bacteriën overlijden. De gereinigde lucht, vrij van vervuilende deeltjes, bacteriën en virussen, wordt vervolgens door het luchtreinigingsapparaat terug in de ruimte gebracht. Het geïntegreerde zelfreinigingssysteem spoelt de binnenwand schoon en de vervuiling wordt in een separate tank opgevangen.
 

Samenwerking met installatiebedrijven

De producten zoals de AAVI© Leaf en Tuuli zijn door de monteurs van Kusters THO makkelijk aan te sluiten, "maar het wordt een ander verhaal wanneer er behoefte is aan grotere units of wanneer onze systemen moeten worden geïntegreerd", zegt Xander Wiardi. "Dan werken we graag samen met installatiebedrijven die daar alle expertise voor in huis hebben. We komen dan ook graag in contact met partijen die met ons willen samenwerken voor deze complexere en uitdagendere klussen."

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by