Schoonmaakbedrijf Wilms: Het schoonmaakbedrijf voor Noord- en Midden-Limburg

Magazines | Noord Limburg Business nr 1 2021

Sinds Jesper van Brakel in 2012 het schoonmaakbedrijf van zijn vader overnam, is de organisatie flink uitgebreid qua omvang en expertise. Maar het familiaire karakter blijft. "Door als organisatie relatief klein te blijven, houd je het contact met de klanten goed en weet je wat er speelt."

Fotografie: Marcel Aerts - FotoHuis Venray

Hein Wilms startte in 1982 met zijn bedrijf en had toen slechts één bakfiets als vervoersmiddel. Hiermee verzorgde hij de glasbewassing bij Venlose en Blerickse ondernemers. Later werd dit uitgebreid met diverse schoonmaakdiensten. Volgens huidig direc-teur Jesper van Brakel, die het stokje in 2012 van zijn vader overnam, is er in 38 jaar veel veranderd. "Het bedrijf is uitgegroeid tot een allround facilitaire schoonmaakpartner. We verzorgen het gevelonderhoud, draaien kantinediensten, leveren sanitaire beno-digdheden en onderhouden de volledige koffievoorziening. Vorig jaar hebben we met de overname van het bedrijf Floorpoint onze expertise verder uitgebreid. Floorpoint is gespecialiseerd in de complete renovatie van natuurstenen vloeren."

Ook intern pakt Jesper de zaken anders aan waarbij gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van nu. "Neem bijvoorbeeld de digitale werkkast waar onze medewerkers op elke locatie met een eigen log-in toegang tot hebben. Daar vinden ze hun werkschema, planning, productinformatie en het voorraadbeheer. De digitale werkkast maakt onze processen gestructureerd en zorgt voor overzicht. Wanneer een collega bijvoorbeeld niet conform planning op locatie is, krijgen we een melding en kunnen we nabellen of alles in orde is. Ook de klant kan in deze digitale omgeving precies zien wie wanneer is langsgeweest en eventueel een notitie voor de medewerk(st)er van Wilms achterlaten."

Familiair karakter
Sinds de overname door Jesper heeft Schoonmaakbedrijf Wilms flinke stappen gemaakt in omvang en uitbreiding van expertise, maar het familiaire karakter is en blijft aanwezig bij alle stappen die het bedrijf zet. "Mijn oom, Ton Wilms, is al vanaf augustus 1986 met heel veel plezier als glazenwasser in het bedrijf actief. GlaWa, een nieuwe particuliere afdeling, wordt sinds afgelopen jaar gerund door mijn neef Hennie. Hij verzorgt met dit bedrijf de glasbewassing voor particulieren in de gehele regio. Ook heeft hij de diensten van Arts Schoonmaakdiensten (particuliere glasbewassing) uit Venray toegevoegd aan zijn pakket."Uitbreiding

Zelf is Jesper met het bedrijf naar een nieuw pand in Grubbenvorst verhuisd en recentelijk is de nieuwe website gelanceerd. Met deze stappen is het bedrijf helemaal klaar voor de uitbreiding van het werkgebied. "In Venray is geen kleinere regionale schoonmaakpartij actief, en dat terwijl de ondernemers daar wel behoefte aan hebben. Zij hebben liever dat de euro's in de regio blijven en willen bovendien dat hun schoonmaakbedrijf maatschappelijk betrokken is. Dat past helemaal bij onze visie. Bij de Venrayse relaties die we al hebben mogen verwelkomen, laten we regelmatig ons gezicht zien. Het communiceert toch prettiger wanneer je het gezicht achter het bedrijf kent."

Om de communicatie laagdrempelig te houden, kiest Jesper bewust voor een kleine en platte organisatie. "Mijn collega Anita doet de backoffice, de boekhouding en de administratie, Paul is onze duizendpoot en verzorgt de gehele schoonmaakplanning. Door relatief klein te blijven, houd je het contact met je relaties goed en weet je wat er speelt. Toen de coronacrisis uitbrak, hebben we bijvoorbeeld alle klanten nagebeld om te vragen hoe het ging en om te kijken of ze de schoonmaak wilden opschalen of juist afschalen. Daarnaast hebben we speciale wensen van klanten, bijvoorbeeld het extra schoonmaken van aanrakingsoppervlakten zoals klinken en lichtschakelaars, meegenomen in het werkschema. Die flexibele houding vind ik heel erg belangrijk."

Kind aan huis
Diezelfde betrokkenheid heeft Jesper voor zijn medewerkers. "Je collega's zijn de mensen die het moeten doen en die voor tevreden klanten zorgen. Een aantal van hen werkt zelfs al meer dan tien jaar voor ons en is kind aan huis bij onze relaties. Afgelopen jaar was het lastig om net dat beetje extra voor ze te doen. Toch heb ik een coronaproof kerstevent kunnen organiseren. Het was erg geslaagd, er wordt nu nog binnen het team over gesproken." Met zo'n hecht team heeft Jesper er alle vertrouwen in dat Schoonmaakbedrijf Wilms de komende jaren verder door zal groeien. "Voor zowel alle bestaande als de nieuwe relaties geldt: wij zijn er voor ze."


Een echt familiebedrijf

Schoonmaakbedrijf Wilms is wat je noemt een echt familiebedrijf. "Op jonge leeftijd werkte Hein Wilms binnen het schoonmaakbedrijf van zijn zwager", vertelt tweede generatie en huidig directeur Jesper van Brakel. "Na een aantal jaren besloot Hein om vrachtwagenchauffeur te worden. Toen hem na enkele jaren ter ore kwam dat de zaak van zijn zwager failliet was, trok hij samen met zijn vrouw de stoute schoenen aan. Samen begonnen ze vanaf 16 augustus 1982 een eigen schoonmaakbedrijf onder de naam Schoonmaakbedrijf Wilms." Jespers vader begon met slechts één bakfiets als vervoersmiddel. "Daarmee reed hij naar zijn klanten in de binnenstad van Venlo en het centrum van Blerick." Jespers moeder verzorgde de administratie en sprong bij als dat nodig was. Na een volle dertig jaar ondernemerschap droegen vader en moeder Wilms in 2012 het stokje over aan hun zoon Jesper. "In het begin hielpen ze me nog met het maken van offertes en het voorbereiden van aanbestedingen. Verder hadden ze het volste vertrouwen in mij, ook al waren ze het niet altijd eens met de keuzes die ik maakte. Mijn vader is inmiddels 71 en wil nog steeds precies weten hoe het bedrijf ervoor staat."

 

delen:
Algemene voorwaarden