Business Flitsen

Magazines | Noord Limburg Business nr 1 2021

Fontysstudenten verkennen verduurzaming bedrijfsterreinen met games

Fontysstudenten zochten uit of een simulatiegame het proces voor beleidsmakers, planologen en bestuurders makkelijker konden maken. Ze bouwden Venlo en omgeving na in de game Cities:Skylines om de impact van duurzame energietransitie initiatieven op en rondom bedrijventerrein Spikweien in Lomm te testen. Dit project verkent de mogelijkheden om bedrijventerreinen, bedrijven en gemeente breder te laten kijken naar duurzame interventies. Het project is uitgevoerd door Fontys Minor Circulaire Economie (penvoerder Lectoraat De Ondernemende regio), Fontys ICT & Game Design, Ondernemend Venlo, de gemeente Venlo en betrokken bedrijven en wordt gefinancierd door Expertise Centrum High Tech Systems and Materials. Cities:Skylines is een entertainment game, waarin de speler complete steden kan bouwen. De maker (Paradox) biedt de spelers de mogelijkheid om de game grondig aan te passen, waar-door je er ook een serious game van kunt maken. Dit biedt perspectief in het geval van specifieke ruimtelijke vraagstukken.

Als middel zijn er met de game een aantal uitdagingen, concludeerde het onderzoeksteam. De doelgroep is niet bekend genoeg met het type game, waardoor game-elementen afleiden. Gebruik in een workshopvorm, met instructie en onder leiding van een getrainde workshopleider lost dit op en maakt het mogelijk in een soort sociaal onderhandelingsproces een set interessante interventies te testen. De tweede bevinding is dat het duurzaam en circulair potentieel dat bedrijventerreinen bieden onbenut blijft door gebrek aan collectieve organisatie. Om daaraan te werken, hebben bedrijven hun omgeving nodig en kan een gebiedsgerichte aanpak, zoals op Spikweien, een belangrijke bijdrage leveren. Dit vereist 'change agents' met verbindend vermogen die lokale en corporate bedrijven, gemeente, provincie en parkmanagement op één lijn brengen door de juiste aanknopingspunten te vinden. Bij een vervolg van het project zal het komen tot collectieve organisatie toegevoegd worden aan de scope van het onderzoek.


CONNECTED verplaatst naar 19 oktober 2021

Het regionale kennis-, inspiratie- en netwerkevenement CONNECTED keert op dinsdag 19 oktober terug in De Maaspoort in Venlo. Ondernemende professionals in Noord-Limburg krijgen weer een aansprekend en inspirerend programma aangeboden rondom actuele thema's. Ervan uitgaande dat de omstandigheden dat toelaten, is er ook de mogelijkheid om met bekenden bij te praten en nieuwe contacten te leggen, iets waar duidelijk een groeiend verlangen naar is. Het evenement zal voor de bruisende regio het startmoment voor het post-coronatijdperk zijn, een toekomst waarin samen duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen nog belangrijker zal worden, waarmee CONNECTED de lijn van haar programma van de afgelopen jaren door kan trekken.

Meer informatie wordt na de zomer bekendgemaakt op connectedevent.nl.


Deel je nieuws met Noord-Limburg Business

Een overname, een verhuizing, een jubileum, een uitbreiding van het team, een nieuw initiatief of een nieuw product; elk bedrijf heeft wel iets interessants te melden. Noord-Limburg Business publiceert dit graag voor je op de website! Heb je een leuk nieuwtje of een interessant idee voor een artikel, mail dit dan vooral door naar hoofdredacteur Sofie Fest via sofie@vanmunstermedia.nl.

 

delen:
Algemene voorwaarden