Ruhl Haegens Molenaar: Zorg dat je systemen de juiste data leveren

Magazines | Noord Limburg Business nr 1 2021Hoe kan jouw organisatie data gebruiken om nóg beter te worden? Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw systemen goed en snel de noodzakelijke data kunnen leveren. Want dat is de input voor kengetallen (en een onderbouwing voor beslissingen!).

Joost van Deelen: "Met 'systemen' bedoel ik enerzijds ICT-systemen, databases en applicaties en anderzijds het geheel van processen, activiteiten en beleid dat uitgevoerd wordt om te komen tot een product."

Systemen en input optimaliseren
Hoe kun je ICT-systemen optimaliseren en zo inrichten dat ze vlot de juiste data leveren? Hoe bepaal je welke gegevens je ook digitaal inzichtelijk wilt hebben vanuit niet-digitale systemen, zonder dat dit ten koste gaat van de service en dienstverlening aan klanten? Joost: "Het is fijn als je de data boven water hebt om te kunnen sturen, maar als dat proces zo veel tijd en energie kost dat je rode cijfers schrijft, ben je je doel voorbijgeschoten. Een essentieel onderdeel bij het optimaliseren van systemen is het organiseren en optimaliseren van de input. De kunst is om ervoor te zorgen dat die gegevens zo gemakkelijk als mogelijk toegankelijk en beschikbaar zijn."

Administratieve draak

De juiste data vastleggen is cruciaal als je wilt gaan sturen op data. "Houd vast aan de kengetallen waarvan je vooraf hebt bepaald om mee te sturen. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat er een administratieve draak ontstaat, waarbij iedereen van alles aan het vastleggen is, maar dat vervolgens niemand er meer naar kijkt. Formuleer dus kraakhelder waarop je wilt gaan sturen, welke data je daarvoor nodig hebt, wie deze vastlegt en waar. Helaas komt het in het MKB nog vaak voor dat er wordt vastgelegd om het vastleggen. En vervolgens wordt er nooit naar gekeken. Dat is zonde van alle tijd en energie."

 

Joost van Deelen is vennoot en adviseur bij Rühl Haegens Molenaar.

delen:
Algemene voorwaarden