Column Voor de Zaak: De tools voor alle HR-professionals en leidinggevenden

Magazines | Noord Limburg Business nr 5 2021

Marivonne van Kralingen, advocaat arbeidsrecht

De afgelopen twaalf jaar heb ik als arbeidsrecht advocaat vele gemiste kansen gezien als mij werd gevraagd om het ontslag van een medewerker te begeleiden. Heel vaak wordt door cliënten gezegd dat ze echt signalen hebben afgegeven over hun ontevredenheid, maar blijkt dat die boodschap voor de medewerker niet duidelijk genoeg is afgegeven. De verslaglegging blijkt ook lastig. Het is en blijft moeilijk om kritische zaken op te schrijven over een medewerker en vaak ook jarenlange collega.

Fotografie: Kim Roufs
 

De dieperliggende oorzaak is voor mij dat we het eerlijke gesprek met elkaar niet durven te voeren. Enerzijds niet omdat een eerlijk gesprek voeren lastig is, anderzijds omdat er allerlei juridische risico's meespelen bij de afweging om wel of geen eerlijk gesprek te voeren. Denk aan de gevolgen van een ziekmelding en de daarbij behorende ontslagbescherming. Een gemiste kans en ook nog eens een met veel gevolgen. Een dossier dat niet goed is opgebouwd, kost veel tijd en energie en daarmee ook geld. Een dossier moet alsnog worden opgebouwd of er moet extra worden geïnvesteerd in een ontslagregeling. Dan is er ook nog het risico dat de hele situatie uitmondt in een procedure bij de rechtbank. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid gemist een medewerker te behouden voor de organisatie. Het is goed mogelijk dat als een medewerker echt had begrepen dat er werk aan de winkel was, dit een positieve verandering teweeg had gebracht.

Inhoud training

Vanuit het gedachtegoed 'voorkomen is beter dan genezen' ben ik gaan onderzoeken op welke manier ik ondernemers, HR-managers en leidinggevenden kan helpen bij het voeren van het eerlijke gesprek. Wat nodig is voor het voeren van een eerlijk gesprek in deze situatie, is naast oprechte betrokkenheid, kennis van de juridische kaders en kennis van de juiste gesprekstechnieken. Reden om de handen ineen te slaan met communicatiecoach en goede vriendin Sabina Brammer.

Samen hebben wij de driedaagse training 'Arbeidsrecht en gesprekstechnieken' voor HR-professionals en leidinggeven-den ontwikkeld. Een ideale mix tussen juridische kennis, de fijne kneepjes van overtuigend communiceren en de tips en tricks van twee ervaren professionals. Een complete training waarna je alle benodigde tools bezit om grip te krijgen op een situatie.

In de training verdiep je je kennis van de wet- en regelgeving rondom disfunctioneren en verzuim. Je verbetert je gespreksvaardigheden zodat je een gesprek kunt sturen naar de gewenste uitkomst en om (juridische) problemen te voorkomen. Na deze training ben je een stevige gesprekspartner en kom je tot adequate oplossingen.

Op tijd het juiste doen zorgt voor een positieve inzet en toekomstperspectief van medewerkers, ook als dit ontslag betekent.

De driedaagse training wordt In-Company aangeboden. Ingevuld naar de exacte leerbehoefte en vraagstukken binnen het bedrijf. De training wordt ook een aantal keer per jaar op open inschrijving aangeboden. Op onze website vind je de actuele data.

Wil je meer weten? Kijk voor meer informatie op www.voordezaak.nl/trainingen
 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by