Subsidieregelingen NL Leert Door en STAP-budget

Magazines | Noord Limburg Business nr 1 2022


Fotografie: Jack Tillmanns

Om ervoor te zorgen dat de werknemers in kwetsbare branches aan het werk blijven, kunnen zij via de subsidieregelingen NL Leert Door en het STAP-budget beschikken over een om- of bijscholingsbudget van maximaal 1.000 euro. Opleidingsinstituten GBT Opleidingen en OVD Opleidingen bieden diverse opleidingen die via deze regelingen kunnen worden bekostigd en nemen bovendien alle financiële en administratieve handelingen voor de aanvrager uit handen.

Subsidieregelingen

Door de coronacrisis hebben veel bedrijven flinke klappen gehad. Om werknemers aan de slag te houden, toog het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) in 2020 de subsidieregeling NL Leert Door op. Iedereen in Nederland tussen de 18 en 65 jaar - dus ook zelfstandigen en zzp'ers - kan zich via deze regeling laten om- of bijscholen, bijvoorbeeld naar een kansrijker beroep. Daarnaast is er het STAP-budget dat in maart is geïntroduceerd. Dit budget van eveneens maximaal 1.000 euro per jaar mag worden besteed aan een training, cursus of opleiding naar keuze en komt in de plaats van de huidige belastingaftrek voor scholing.

Bedrijfsopleidingen

Om ervoor te zorgen dat het geld ook goed wordt besteed, werkt het ministerie van SZW samen met een aantal bedrijfsopleidingsinstituten die zijn aangesloten bij brancheorganisatie NRTO, waaronder GBT Opleidingen in Venlo en OVD Opleidingen in Ede (beide onderdeel van Opleidingsgroep Gilde-BT). GBT Opleidingen is gespecialiseerd in opleidingen op het gebied van vakmanschap en soft skills voor het blue collar segment: uitvoerend personeel en eerstelijns middenkader medewerkers in de techniek en logistiek. OVD Opleidingen richt zich op de retailbranche (food en non-food). Dat is een bewuste keuze volgens directeur Charles Simons: "Hbo- en wo-opgeleide mensen redden zich wel en weten hun weg naar de subsidie- en belastingregelingen makkelijk te vinden. Maar werknemers met een mbo-opleiding of lager zijn een stuk kwetsbaarder en hebben vaak geen tijd voor, toegang tot of mogelijkheden om extra onderwijs te volgen. Terwijl een opleiding juist hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot en hun gevoel van eigenwaarde een enorme boost geeft."

Aanmelden

Sinds de start van NL Leert Door hebben GBT Opleidingen en OVD Opleidingen tussen de 3.000 en 4.000 werknemers opgeleid bij honderden verschillende bedrijven. De opleidingen zijn gericht op sales, taal, communicatie, management, vitaliteit, techniek en facilitair. "Het gaat om online trainingen, maar ook tweedaagse cursussen en vakopleidingen van drie dagen of langer in Venlo of Ede, die allemaal binnen het budget van die 1.000 euro passen", licht Charles toe. "Het zijn kortcyclische en praktijkgerichte opleidingen, zodat je makkelijk de vertaalslag naar de werkvloer kunt maken en het goed beklijft. Het enige wat geïnteresseerden hoeven te doen, is de website www.gratis-opleidingen.nl te bezoeken, een opleiding te kiezen en zich aan te melden. Wij verzorgen vervolgens de complete opleiding, inclusief de financiële en administratieve afwikkeling."

Extra opleidingen

NL Leert Door is tot en met eind 2022 beschikbaar, maar Charles verwacht dat het aantal beschikbare opleidingsplaatsen via GBT Opleidingen en OVD Opleidingen uiterlijk in juni op zal zijn. "Dan zijn er nog steeds scholingsmogelijkheden via het STAP-budget. Samen met diverse brancheorganisaties zijn we bovendien extra opleidingen aan het ontwikkelen voor sectoren waar een gebrek aan personeel is, zoals zorg en welzijn en de hospitality- en evenementenbranche. We leven in een kenniseconomie, dus scholing is en blijft nodig. Ga dus niet achterover leunen, maar blijf jezelf doorontwikkelen."

Nieuwsgierig geworden? Kijk voor het gratis aanbod van GBT Opleidingen en OVD Opleidingen op www.gratis-opleidingen.nl.

 

delen:

Noord Limburg Business nr 1 2022

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by