Lodewijk van der Grintenprijs 2022: We willen de zes genomineerden een mooi podium bieden

Magazines | Noord Limburg Business nr 1 2022



Peggy Leurs. Fotografie Egon Notermans, Studio Zebra

Annuleren, verplaatsen en knopen doorhakken; ook de Lodewijk van der Grintenprijs heeft ermee te maken. Begin 2021 werd bepaald dat er hoe dan ook een live uitreiking komt. "Alle genomineerden verdienen een podium, dat kun je met een livestream in een lege theater De Maaspoort niet waarborgen." Noord-Limburg Business ging in gesprek met voorzitter Peggy Leurs en genomineerden Arthur de Ruiter, Sebastiaan Sanders en Jeroen Rondeel.
 

De Lodewijk van der Grintenprijs wordt sinds 2010 uitgereikt aan ondernemers die een ambassadeur voor ondernemen in Groot-Venlo zijn. "De prijs draait om het verbinden van de ondernemers in de regio en het uitbreiden van het ondernemersnetwerk", vertelt voorzitter Peggy Leurs. "De genomineerden laten zien waar zij mee bezig zijn, in de hoop dat het ondernemerschap verder wordt gestimuleerd en nieuwe projecten worden opgezet."

Duurzaam ondernemen

Het thema van 2021 is duurzaam ondernemen, wat volgens Peggy niet toepasselijker had kunnen zijn. "Het is een thema dat toekomstgericht is en een langetermijnvisie omvat. De jury heeft bij alle drie de kandidaten gekeken hoe zij zelf invulling geven aan duurzaam ondernemen. Het is een ondernemersprijs, dus hun eigen ambities, ideeën en voorkomen staan centraal. Zij moeten zelf het verschil maken. Dit jaar hebben we met Arthur de Ruiter, Jeroen Rondeel en Sebastiaan Sanders opnieuw drie kandidaten die aan elkaar gewaagd zijn."

Nieuw: Talent Award

Vanwege de coronapandemie werd de prijs in 2020 niet uitgereikt. Voor de Lodewijk van der Grintenprijs heeft dat uiteindelijk voor een positieve ontwikkeling gezorgd. "We hebben kritisch naar onze missie, visie en kernwaarden gekeken en hoe we de prijs toekomstproof konden maken. Eén van de conclusies was dat we ook een jonger publiek moesten trekken. Steeds meer ondernemers zijn namelijk onder de 35, maar zijn toch ondervertegenwoordigd. Netwerkorganisatie PRO77 benaderde ons met de mededeling dat wegens omstandigheden de interne draagkracht voor de organisatie van hun Young Professional Award was verdwenen. Deze prijs werd jaarlijks uitgereikt aan hoogopgeleiden die oorspronkelijk niet uit Venlo komen, maar wel in de gemeente wonen of werken. Daarop besloten we beide prijzen te laten fuseren. De Lodewijk van der Grintenprijs blijft de belangrijkste ondernemersprijs, met de nieuwe Talent Award als belangrijke toevoeging. Zo maken we de prijs interessant en toegankelijk voor een grotere doelgroep. De kandidaten voor de Talent Award hoeven overigens niet per se ondernemer te zijn, belangrijker is dat ze opvallen in de regio en een inspiratiebron zijn voor andere jonge talenten om hun droom waar te maken. Tom van der Velden (Mocca Coffee Company), Hanneke Geurts (Sessiemakers) en Oscar Linders (Timing) voldoen aan al die eisen."

Live event

Dat er in 2022 een live uitreiking komt, staat voor het bestuur vast. "In 2021 overwogen we in eerste instantie om een livestream event te organiseren vanuit De Maaspoort in Venlo, maar al snel kwamen we tot de conclusie dat de genomineerden een podium verdienen en de kans om hun netwerk uit te breiden. Dat kun je niet waarborgen vanuit een lege theaterzaal. Daarom hebben we de uitreiking van de Lodewijk van der Grintenprijs en de Talent Award gepland voor dinsdag 19 april, in de hoop dat we tegen die tijd een mooi evenement kunnen laten plaatsvinden."

www.lvdgprijs.nl



Fotografie Constance Jentjens

Arthur de Ruiter, algemeen directeur AMI BV

"Beloning voor gezamenlijke inspanningen"

AMI BV blinkt als Nederlandse fabrikant van aluminium bouwbeslag voor ramen en deuren al jaren uit in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Algemeen directeur Arthur de Ruiter is persoonlijk verantwoordelijk voor het introduceren van het Cradle to Cradle-gedachtengoed binnen het bedrijf. "Als familiebedrijf heeft AMI altijd veel aandacht gehad voor duurzaam ondernemen. We zijn sinds 1997 elk jaar ISO-gecertificeerd en bovendien mvo-gecertificeerd sinds 2014. Dankzij de komst van de Floriade en de bouw van de Innovatoren kwam ik in aanraking met het concept Cradle to Cradle. De gemeente Venlo omarmde dit gedachtegoed en organiseerde onder andere in 2017 een groot driedaags internationaal congres. Ik wilde weten of er een markt voor producten met een certificering was en of AMI een product, een lijn of zelfs een compleet assortiment kon produceren. Een stagiair ging op onderzoek uit en binnen enkele maanden had 85% van onze producten een Cradle to Cradle-certificering niveau bronze. Daarmee hadden we als producent van bouwbeslag een primeur. Ondertussen is AMI doorgegroeid naar niveau silver."

Ondernemen volgens het Cradle to Cradle-concept was uiteindelijk niet alleen goed voor de omgeving, maar ook voor de propositie van het bedrijf. "Je trekt de aandacht van belangrijke opdrachtgevers zoals gemeenten en de provincie. Het meest recente project waar we aan bij mochten dragen, is het gloednieuwe Van der Valk Hotel Venlo waarin diverse gecertificeerde producten zijn verwerkt. Naast dat het een echte eyecatcher is, is het ook een prachtig voorbeeld van een regionale samenwerking én hoe je handel in de regio houdt."

AMI-familie

Duurzaam ondernemen komt ook op andere manieren tot uiting binnen het bedrijf. "We werken al acht jaar intensief samen met PSW (Pedagogisch Sociaal Werk) Venlo. Daarnaast doen elke donderdag een groep scholieren met een rugzakje hier werkervaring op. Net als de 75 mensen die wij vast in dienst hebben, zijn de mensen van PSW en de scholieren een enorme toegevoegde waarde voor ons bedrijf. Ze horen bij de AMI-familie. Ondertussen blijven we kijken naar nieuwe mogelijkheden om duurzaam te ondernemen. Zo heeft AMI heeft de GreenDeal ondertekend. Regenwater laten we terugvloeien naar de natuur in plaats van dit te lozen in het rioleringsstelsel. Ook nemen we deel aan de Taskforce Duurzame Bedrijventerreinen Venlo om te onder-zoeken of we de restwarmte van buurman Aviko kunnen gebruiken in het productieproces."

Trots

Arthur is ontzettend trots op het feit dat hij is genomineerd voor de Lodewijk van der Grintenprijs. "Zeker als je bedenkt dat ik destijds voor de Meao zakte en na avondlessen alsnog mijn diploma heb gehaald. Na diverse banen bij de Westlandse plantenkwekerij, Top Lease en Intech edm kwam ik als verkoper binnendienst bij AMI terecht. Het bedrijf groeide in de loop der jaren verder en dat bood kansen die ik met beide handen heb gegrepen. In combinatie met het volgen van diverse cursussen en trainingen, groeide ik uiteindelijk door naar de functie van algemeen directeur. Zo'n nominatie is een beloning voor de gezamenlijke inspanningen en dat deel je met veel trots met klanten en collega's. Zelf volg ik de ondernemersprijs al jaren en een aantal winnaars en genomineerden ken ik persoonlijk."

Ondanks zijn enthousiasme heeft Arthur toch één punt van kritiek met betrekking tot de prijs: "Er is in al die jaren nog nooit een vrouwelijke onderne-mer voor de Lodewijk van der Grintenprijs genomineerd, al heeft de Talent Award daar gelukkig wel verandering in gebracht!"


Fotografie Constance Jentjens

Sebastiaan Sanders, directeur Leolux

"Kruisbestuiving van kennis en denkwijzen"

Sebastiaan Sanders is de derde generatie die bij het Venlose familiebedrijf Leolux aan het roer staat. Sinds de start van het bedrijf in 1934 worden er aan de Kazernestraat, en sinds de jaren '90 ook aan de Marinus Dammeweg, meubels geproduceerd. "Dat plaatst het in perspectief. Je bent weliswaar bezig met je eigen carrière, maar zonder de inspanningen van de eerste en tweede generatie had ik dit niet kunnen bereiken. En er komt ook een generatie na jou die het bedrijf zal voortzetten. Je hebt een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid richting de fabriek en je collega's, maar ook de buren en de omgeving. Daarom zet ik me in voor een leefbare omgeving en werken we hard aan onze Groene Campus; een duurzame productielocatie waar alle bedrijfsonderdelen samenkomen. Ook investeren we bewust in de regio zelf, in het Limburgse Landschap, maar ook culturele doelen en sportclubs."

Duurzaam produceren

Achter de deuren van Leolux zijn maar liefst 450 medewerkers actief met de productie van de diverse designmeubelmerken. Sebastiaan ziet erop toe dat dit duurzaam gebeurt. "Vanuit de gedachte dat je zuinig moet zijn op je bedrijf én je omgeving staat duurzaam produceren centraal. Dat betekent dat we verantwoord omgaan met grondstoffen en energieverbruik. We hebben geen onnodige voorraden en hebben alleen materiaal in huis dat daadwerkelijk tot een product leidt. We gaan ook pas aan de slag met produceren als er een be-stelling is geplaatst. Zo houden we de afvalstroom minimaal. Dit staat haaks op het nog altijd gangbare business model uit de jaren negentig waarbij het produceren van volumes centraal staat. Het is totaal achterhaald, maar helaas worden er bijvoorbeeld in de mode-industrie nog steeds containers vol met kleding geproduceerd die ongedragen op de textielafvalberg terechtkomen. Zo roekeloos met grondstoffen omgaan is in mijn ogen de grootste zonde die je kunt begaan."

Ondernemende bedrijfscultuur

Binnen Leolux heerst bovendien een ondernemende bedrijfscultuur die door Sebastiaan wordt gestimuleerd. "Werknemers krijgen alle ruimte om zelf een alternatieve oplossing te zoeken voor een probleem. Als het goed gaat, heb je een mooie oplossing en heeft de klant alsnog een product. Gaat het mis, dan is de leidinggevende verantwoordelijk. Laatst kwam een van mijn medewerkers met het idee om onze vrachtwagens op biobrandstof te laten rijden. Dat is duurder, maar uiteindelijk wel CO2-neutraal. Als je als ondernemer laat zien dat je dit belangrijk vindt, dan komen de ideeën vanzelf."

Erkenning

Sebastiaan is net als de andere genomineerden trots dat hij kans maakt op de Lodewijk van der Grintenprijs. "Dat is zowel een erkenning voor mezelf, voor Leolux als voor de regio. Je komt onder andere onder de aandacht bij je toekomstige werknemers. Veel mensen denken namelijk dat alle meubels in China worden geproduceerd, maar niets is minder waar! Ook plaatst het de maakbedrijven in de regio in de spotlights."

Podium

De organisatie achter de prijs verdient volgens Sebastiaan een groot compliment. "De organisatie pakt alles zeer professioneel aan en we krijgen veel begeleiding. Daar ben ik blij mee, want twee minuten pitchen op een podium is echt een uitdaging, al is het maar omdat je dat niet regelmatig doet. Verder geniet ik met volle teugen van het hele nominatieproces en heb ik heel leuk contact met de andere kandidaten. Je deelt ideeën met elkaar en dat levert een leuke kruisbestuiving van kennis en denkwijzen op. De nieuwe generatie ondernemers kijkt anders naar bepaalde zaken en heeft andere prioriteiten. Dat is leuk om te zien. Naast het podium dat ik nu zelf heb, vind ik het belang-rijk dat ook deze generatie in een podium krijgt."

Fotografie Constance Jentjens

Jeroen Rondeel, oprichter Blue Engineering

"Stofkam door je missie en visie"

De drijvende kracht achter Blue Engineering is de voorliefde voor de natuur en techniek van Jeroen Rondeel. Het idee om natuur en techniek te combineren ontstond in 2011 door een uitspraak van Bob Ursem (onderzoeker en directeur van de botanische tuin van TU Delft, red.) "Hij zei dat techneuten vaker naar de natuur moeten kijken voor technische oplossingen", blikt Jeroen terug. "Het besef dat ik als techneut een bijdrage kan leveren aan een betere wereld, was de aanleiding om Blue Engineering op te richten."

Duurzaam toepassen van engineering

Met Blue Engineering wil Jeroen de vertaalslag maken van door mechanica, hydraulische en software geïspireerde ideeën naar een eindproduct. Dat geldt zowel voor 'normale' en als duurzame toepassingen van engineering. "Neem bijvoorbeeld bliksem. Dit natuurfenomeen kan een waterdruppel een tijdelijke bacterie- en virusdodende werking geven die tien keer zo effectief is als chloor, terwijl de CO2-voetafdruk tien keer zo klein is. Dit natuurfenomeen kunnen we in de vorm van blue plasma nabootsen en toepassen in een reinigingsmachine. Op termijn wordt het ook beschikbaar voor het reinigen van medische gereedschappen en voor reinigingsprocessen in de voedselindustrie. Door techniek in te zetten voor duurzaam ondernemen en dit soort stappen te zetten, wordt de leefbaarheid van onze aarde een stuk beter."

Jeroen en zijn team kijken daarnaast hoe zij binnen het engineeringsproces de specificaties zo kunnen opstellen dat ook het proces zelf en het materiaalgebruik wordt verduurzaamd. "Zelf noemen we dat 'Design for sustainability'. We hebben zelfs twee trainers in huis die via het High Tech Institute in Eindhoven cursussen geven over dit onderwerp."

B Corp-certificering

Dat duurzaam ondernemen voor Jeroen een intrinsieke motivatie is, blijkt uit het feit dat Blue Engineering op dit moment druk bezig is met een B Corp-certificering. "Een bedrijf dat geen aandacht besteedt aan de maatschappelijke en sociale impact van diens activiteiten, gaat het uiteindelijk niet overleven. Die aandacht is echt nodig als je ziet hoe wij met de wereld omgaan. Het mooie van een B Corp-certificaat is dat alle aangesloten bedrijven 'purpose driven' zijn. Men kijkt samen hoe je de maatschappij kunt activeren en welke gestructureerde stappen je kunt zetten."

Holocratisch bedrijf

Een belangrijk onderdeel van duurzaam ondernemen is hoe je als bedrijf met je medewerkers omgaat. Blue Engineering kenmerkt zich als een zogenoemd holocratisch bedrijf, waarbij zelfsturing centraal staat. "Controleren doet het management niet zelf, maar laten we juist aan anderen over. Die vrijheid geeft de werknemer een gevoel van verantwoordelijkheid en de kans om diens eigen talenten maximaal in te zetten. Een aanpassing doorvoeren mogen ze op eigen initiatief doen. Het oordeel of het ook slim is, wordt genomen op de betreffende afdeling zelf. De autoriteit en de beslissingsbevoegdheid ligt op de plek waar een logisch besluit genomen kan worden. Wel geldt de regel dat het bedrijf door de beslissingen geen stap achteruit mag doen en dat de continuïteit niet in gevaar mag worden gebracht."

Boegbeeld

Ook Jeroen is blij met de nominatie voor de Lodewijk van der Grinten-prijs. "Zonder team ben ik niks, maar ik ben wel ontzettend trots dat mij de rol als boegbeeld is gegund. Zeker gezien de eerdere kandidaten en winnaars vind ik het een grote eer. Het is een prijs die er echt toe doet en ik vind het heel erg knap hoe de organisatie alles aanpakt. Als kandidaat word je bovendien gedwongen om zaken scherp te stellen door met de stofkam door je missie en visie te gaan. Dat houdt je scherp."

 

delen:

Noord Limburg Business nr 1 2022

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by