LWV: Circulariteit thema in Limburg

Magazines | Noord Limburg Business nr 1 2022Het bedrijf CooLoo uit Wanssum mag zich de eerste winnaar noemen van de Limburgse Circulaire Innovatie Top 20. De vakjury koos de inzending uit een shortlist van vijf finalisten die tijdens een online bijeenkomst live hun circulaire innovatie pitchen. De publieksprijs ging naar Looop uit Venlo.

 

De Limburgse Circulaire Innovatie Top 20 is een initiatief van de Limburgse Werkgevers Vereniging LWV. "We zijn niet de eerste in Nederland", zegt Sonja Demandt, expertisemanager Duurzaamheid & Innovatie bij de LWV. "Onder andere Brabant en Gelderland gingen ons voor en reikten vorig jaar al de awards uit voor de beste ideeën op het gebied van circulariteit. Een mooi initiatief waarbij we graag aanhaken."

"Als één provincie baanbrekend is op het gebied van circulariteit, dan is het Limburg wel. Kijk alleen maar naar de concrete plannen om bij industriesite Chemelot en de Brightlands Chemelot Campus in Geleen de eerste Circular Hub van Europa te realiseren. Een plek waar afval de basis vormt voor nieuwe materialen en producten. Een magneet voor bedrijven en startups in de circulariteit. Het organiseren van een wedstrijd met awards jaagt de ontwikkelingen verder aan."

Kandidaten

Het lukte Sonja Demandt afgelopen zomer om de Rabobank en de Provincie Limburg als sponsors binnen te halen, waarna in augustus de werving van start ging. "Vrij laat inderdaad, maar we hoefden gelukkig niet zelf een website te bouwen en we konden ook profiteren van de ervaringen in Brabant en Gelderland. Via onze eigen kanalen op social media en het LWV-netwerk hebben we voldoende kandidaten gevonden om een top 20 samen te stellen. We waren zelfs aangenaam verrast. Circulariteit is absoluut een thema in Limburg. Heel veel ondernemers van noord tot zuid zijn ermee bezig en hebben ideeën voor tweede en derde levens van materialen en producten, de basis van de circulaire gedachte."

Juryvoorzitter

Namens de Rabobank stapte Hans der Kinderen in, namens de provincie opgavecoördinator circulaire economie Harma Albering, namens Universiteit Maastricht Nancy Bocken en namens de LWV Gé Moonen. Voorzitter is Lia Voermans, directeur Innovatie van de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. "Ik heb natuurlijk meteen ja gezegd toen ik gevraagd werd. De circulaire transitie concretiseren we met de inrichting van Brightlands Circular Space; een plek van vijf hectare waar diverse stakeholders samenwerken aan het opschalen van circulaire innovaties. Een circulaire top samenstellen, gekoppeld aan prijzen, is een goede manier om de ontwikkelingen verder te stimuleren. En dat moet ook, we hebben haast. Duurzaamheid en circulariteit is niet meer vrijblijvend."

Bewijs

De eerste Limburgse awards werden op 11 februari uitgereikt, in de landelijke Week van de Circulariteit. De winnaar ontving 3.000 euro, de publieksprijs was 1.000 euro waard. Te besteden naar eigen inzicht, maar het liefst in de eigen innovatie. "Vanwege corona moesten we het event online doen", zegt Lia Voermans. "Hopelijk is dat volgend jaar anders. We willen ook bedrijven en organisaties verbinden, ze kennis laten uitwisselen en van elkaar leren. Een bijeenkomst op locatie was daarom beter geweest. Anderzijds, er gebeurt heel veel. Partijen zoeken elkaar op, juist om ideeën te toetsen en inspiratie op te doen. De inzendingen voor de eerste sessie vormden het bewijs. Heel divers, grote en kleine bedrijven uit de hele provincie uit veel verschillende sectoren. Echt top."

Internationaal

Dit jaar stellen vijf provincies een Circulaire Top 20 samen. Naar verwachting worden dat er komend jaar weer méér. "Zeker", aldus Sonja Demandt. "Ik hoop dat op korte termijn alle provincies meedoen, dan heb je het meteen over zo'n 250 genomineerde bedrijven. Die later weer kunnen strijden voor de landelijke awards. Circulariteit vergt een landelijke en zelfs internationale benadering, iets wat we in de grensstreek al meer en meer zien."

Kijk voor meer informatie op limburgsecirculaireinnovatietop20.nl en op www.lwv.nl/expertise-centra/duurzaamheid-innovatie.
 

delen:

Noord Limburg Business nr 1 2022

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by