ProfCore innoveert voor en met opdrachtgevers

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2022Frank Niessen & Rob Meesen bij Cabooter Railterminal Greenport, Venlo. Fotografie: Ania Liesting


ProfCore, regionaal toonaangevend op het gebied van detachering en outsourcing in de procesindustrie en logistiek, heeft te maken met verschillende uitdagingen. Hoe innoveert ProfCore in een sterk en snel veranderende omgeving?


We vragen het Frank Niessen, Operationeel Manager van ProfCore in Noord-Limburg. "Een van de pijlers in onze strategische visie is Making the Future Work, waarmee we veranderingen willen voorblijven", vertelt Frank. "Daarvoor hebben we ons InnovatieLab in het leven geroepen. Van daaruit kijken we in- en extern naar hoe we verschillende zaken kunnen verbeteren, veranderen en vernieuwen. Daarbij hebben we de hulp ingeschakeld van innovatiestrateeg Rob Meesen van TopChange, die ons helpt bij het snel inspelen op kansen in de markt."

Innovatie als containerbegrip

Veel mensen denken bij het horen van de term 'innovatie' gelijk aan een revolutionair nieuw product zoals de iPhone of disruptieve technologie zoals kunstmatige intelligentie. "Maar innoveren kan op allerlei gebieden en op heel veel verschillende manieren", zegt Rob. "Je kunt bijvoorbeeld je verdienmodel, aanbod, merk of processen kritisch onder de loep nemen. Je kunt het best beginnen met relatief kleine investeringen die een grote impact hebben." Rob haalt hét voorbeeld aan van een op het oog eenvoudige innovatie die de transportwereld naar een hoger niveau tilde en de globalisering mogelijk maakte: de standaard zeecontainer, eigenlijk niet meer dan een grote verpakking voor kleinere verpakkingen. "Dit concept veroorzaakte een revolutie in logistieke ketens. De snelheid in de hele keten nam enorm toe en de vervoerskosten daalden spectaculair. Op dit moment wordt geëxperimenteerd met opvouwbare containers en sensortechnologie op de containers die tijdens de zeereis data genereren voor slimmere routes."

ProfCore Experience: innovatieve wervingsmethode

Als antwoord op het dreigend tekort aan procesoperators ontstond in het InnovatieLab het idee voor de ProfCore Experience. Een nieuw wapen in de strijd om technisch talent. "Doordat de babyboomers massaal met pensioen gaan, ontstaat de komende jaren een enorm tekort aan procesoperators", vertelt Frank. "Om de procesindustrie draaiende te houden, is het zaak jongeren en zij-instromers enthousiast te maken voor dit kansrijke beroep. Dat doen we met de ProfCore Experience, waarmee we samen met een aantal partnerbedrijven en onderwijsinstellingen carrièrebeurzen bezoeken. Deze interactieve ervaring bestaat uit twee mobiele escaperooms. Om te ontsnappen, moet je vanuit de meetkamer in een fabriek een storing op de werkvloer oplossen. Zo krijg je een realistisch beeld van het werk van een meetkameroperator. Een ander onderdeel van de ProfCore Experience is de VR Experience. Via een VR-bril kun je rondlopen op de fabrieksvloer bij onze opdrachtgevers Lamb Weston Meijer, SABIC, Trespa en USG, en krijg je een goed idee van de werkdag van een operator in de voedingsmiddelenindustrie, chemie, maakindustrie en logistiek."

"Maar we kijken ook over de grenzen van onze eigen organisatie heen. Zo is ProfCore medeorganisator van de TechXperience, waarvan ik bestuurslid ben. Vorig jaar vond in Venlo de eerste TechXperience plaats, die werd bijgewoond door 400 enthousiaste basisschoolleerlingen, die we willen laten zien hoe mooi en kansrijk een loopbaan in de techniek is. Zij vormen de toekomstige generatie medewerkers voor de industrie", weet hij.

Toekomstige rol procesoperator

Virtual- en ook augmented reality, ontwikkelingen die nauw worden gevolgd door het InnovatieLab, kunnen niet alleen worden ingezet in het wervingsproces, maar zijn ook een waardevolle trainingstool voor bestaande en nieuwe operators. "Het ontwikkelen en trainen van je operators wordt steeds belangrijker", zegt Rob. "Door de slimme technologieën veranderen productieprocessen en het takenpakket van een procesoperator snel en ingrijpend. De operator van de toekomst gaat binnen de vierde en vijfde industriïle revolutie

DETACHERING & OUTSOURCING

steeds meer samenwerken met slimme systemen. Dat betekent ook dat je moet gaan selecteren en trainen op andere sleutelvaardigheden, zoals creatief denken, probleemoplossend vermogen, data analytics en samenwerken met robots. Die skills worden steeds belangrijker. De continue aandacht voor opleiding en ontwikkeling die ProfCore heeft, is enorm belangrijk om de kennis en vaardigheden van medewerkers op peil te houden."

Outsourcing: inspelen op veranderende marktvraag

ProfCore, dat van oudsher medewerkers detacheert bij bedrijven in de procesindustrie en logistiek, innoveert niet alleen op het gebied van werving & selectie en opleiden & ontwikkelen. Frank: "We hebben ook gekeken naar ons serviceaanbod en de mogelijkheid om daar meer waarde toe te voegen, wat heeft geresulteerd in een outsourcingslabel waarmee we opdrachtgevers verregaand ontzorgen. Onder de vlag ProfCore Outsourcing leveren we niet alleen mensen, maar nemen we complete productieprocessen en logistieke processen bij opdrachtgevers voor eigen rekening en risico. Zo zijn we al heel wat jaren verantwoordelijk voor de complete logistiek bij SABIC in Geleen en hebben we daar recentelijk geïnvesteerd in een nieuwe opzaklijn, die we ook zelf bemannen en onderhouden."

Het belang van strategische partnerships

Productie- en logistieke ketens worden steeds complexer en dynamischer. "Het aangaan van strategische samenwerkingen is voor ProfCore de weg om waarde te blijven leveren en creëren in het ecosysteem van klanten. In control waar dat moet en innovatief waar dat kan", besluit Rob.

Innoveren doe je kortom samen. ProfCore nodigt iedereen in de procestechniek en logistiek uit om in gesprek te gaan over de uitdagingen van nu en de toekomst, zodat we gezamenlijk veranderingen kunnen voorblijven. Immers, alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.

www.profcore.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by