LimburgLeert: Een goede opleiding en nog gratis ook

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2022

Marieke Graat (Gilde Bedrijfsopleidingen), Michelle van der Sluiszen en Sanne Cox (Cox & Co)

Medewerkers met subsidie scholen, dat kan via LimburgLeert. Sinds begin vorig jaar functioneert LimburgLeert als een verbindend platform waar alle werkende en werkzoekende Limburgers én werkgevers terecht kunnen voor een adviestraject en om- of bijscholing. Vorig jaar september werd een subsidieverzoek van de LWV en Leo Loopbaan beloond met 5 miljoen euro van NL LeertDoor, een landelijk programma om werknemers te stimuleren zich te blijven ontwikkelen.


Een leven lang ontwikkelen is een inmiddels ingeburgerde term en bepaald geen overbodige luxe. "Elke sector is sterk in beweging", licht Ramon Niessen toe. Hij is de directeur van Leo Loopbaan, één van de kartrekkers van LimburgLeert. "ICT, zorg, horeca, industrie, logistiek; overal zien we automatisering, robotisering en veranderende functies en skills. Voor zowel werkgevers als werknemers is het zaak om bij te blijven en aan te haken bij alle nieuwe ontwikkelingen. En vooral ook flexibel te zijn. Dat betekent loopbaanontwikkeling, opleidingen en cursussen volgen en dat zo ongeveer tot het einde van je werkzame leven."

Investeren in je mensen

Makkelijker gezegd dan gedaan, weet ook Mark Hendriks, expertisemanager Arbeidsmarkt en Onderwijs bij de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV). "Ondernemers en werkgevers weten wel wat er speelt in hun sector en beseffen heel goed dat ze hun mensen moeten laten bij- of omscholen. Ze zijn graag bereid te investeren in hun belangrijkste asset: mensen. Maar ze hebben niet altijd een goed beeld welke opleidingen en mogelijkheden er zijn. In LimburgLeert hebben we die samen met de onderwijsinstellingen (publiek en privaat) op een rijtje gezet per sector. Ook zijn er adviseurs beschikbaar die samen met werkgevers en werknemers de opties bekijken en de verbindingen leggen met de opleiders. Op deze manier willen we het bedrijfsleven helpen om de noodzaak van een leven lang ontwikkelen ook concreet uit te voeren."

Vijf miljoen euro subsidie

LimburgLeert is een platform, opgericht door de Provincie Limburg, de Leerwerkloketten en Arbeidsmarktregio's, onderwijsorganisaties, werkgevers en coöperatie Leo Loopbaan. Dit platform willen zij laten uitgroeien tot dé plek waar je vanuit de Limburgse arbeidsmarkt opleidingsinformatie vindt en krijgt. De extra subsidie die werd aangevraagd door de LWV en Leo Loopbaan geeft daaraan een flinke impuls. "De drempel voor noodzakelijke, extra scholing en begeleiding wordt zo een heel stuk lager", zegt Mark Hendriks.

Samenwerking is essentieel

Veertien partijen voeren activiteiten uit om precies te zijn. "Geen gemakkelijk proces", geeft Mark aan, "maar het is ons goed gelukt om een gezamenlijk programma neer te zetten. Dusdanig doortimmerd dat we die 5 miljoen euro subsidie hebben binnengesleept. Absoluut een beloning voor de inzet van al die partijen. Samenwerking is essentieel, zoveel mogelijk verbindingen maken en samen de uitdagingen aangaan. Heel belangrijk in het kader van een overspannen arbeidsmarkt waarin we niet alleen iedereen nodig hebben, maar waarin we vooral de werknemers de bagage moeten geven om goed te blijven presteren. Een extra opleiding of de overstap naar een andere functie maakt mensen fit voor hun job. Ze hebben er meer plezier in en voelen zich beter. Voor werkgevers is dit ook een extra tool om mensen te binden, te boeien en dus te behouden."

Gratis adviessessies en scholingstrajecten

Dankzij de 5 miljoen subsidie kunnen de adviessessies en veel scholingstrajecten nu gratis of met korting aangeboden worden. De financiële drempel valt zo weg. Niet gek dus dat er veel belangstelling voor is. Sinds de oprichting van het platform in januari vorig jaar, zijn al heel wat werkgevers en werknemers geadviseerd over bij- of omscholing. Tot nu toe zijn er al ruim 3.000 trajecten gestart, waarvan er meer dan 700 reeds zijn afgerond. Een goed voorbeeld is Michelle van der Sluiszen, zij volgde de cursus 'Leidinggeven in de horeca'.

Bedrijfsleider dankzij LimburgLeert

Horecabedrijf Cox & Co is er blij mee. Dankzij een traject bij Gilde Bedrijfsopleidingen ontwikkelen medewerkers bij het bedrijf zich tot leidinggevende. Zoals Michelle van der Sluiszen, de kersverse bedrijfsleider van Schnitzelparadies Roermond. Michelle wilde graag verder groeien en is blij met de kans die ze van Cox & Co kreeg om bedrijfsleider te worden. Over de cursus 'Leidinggeven in de horeca' is ze ook zeer te spreken. "Je krijgt inzicht in verschillende stijlen van leidinggeven. Je komt erachter wat je eigen stijl is en leert die aan te passen aan situaties en medewerkers. Heel leerzaam. Ik heb ook veel van de andere cursisten geleerd, het is leuk om onderling te sparren."

Medewerkers stimuleren

Volgens Limburgse bedrijven zijn werknemers zich redelijk bewust van het belang van blijven leren en ontwikkelen. Om werknemers te stimuleren (in)formeel te leren, is het belangrijk dat organisaties hen scholingsmogelijkheden bieden. Dat kan eenvoudig en vaak zelfs gratis via LimburgLeert.

Wil jij ook de ontwikkeling van je medewerkers stimuleren? Ga naar www.limburgleert.nl
 

delen:

Noord-Limburg Business nr 4 2022

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by