Dirckx Vastgoedonderhoud: Oude en moderne technieken voor het beste resultaat

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2023


Richard Cornelissen

In 1973 zag Dirckx Vastgoedonderhoud het levenslicht. Een halve eeuw later is het bedrijf uitgegroeid van een schildersbedrijf naar een allround onderhoudsbedrijf met als specialisme het schilderen en restaureren van historisch schilderwerk. Dirckx Vastgoedonderhoud is zelfs het eerste bedrijf in Limburg dat zich erkend monumentenspecialist mag noemen.

Fotografie: Lisanne Cobussen

Dirckx Vastgoedonderhoud werd in 1973 door Wiel Dirckx opgericht als schilderbedrijf. Mede onder leiding van compagnon John Peeters die in 1991 in dienst trad en in 2010 het bedrijf overnam, groeide het bedrijf uit tot een allround onderhoudspartner die naast schilderwerk ook onderhoud aan wanden, kozijnen, plafonds en vloeren verzorgt. "We doen veel in eigen beheer en hebben onder andere een timmerman, stukadoor en een specialist op het gebied van glaszetten in dienst." Aan het woord is Richard Cornelissen, die sinds 1 januari 2020 mede-eigenaar is van het bedrijf. "Toch bestaat 80% van onze activiteiten uit schilderwerkzaamheden, waarbij we uiteraard een rot of beschadigd kozijn even meenemen."

Onderhoudsplan

De meeste werkzaamheden die Dirckx Vastgoedonderhoud bij bedrijven, gemeenten, zorginstellingen, stations, scholen, VVE's en particulieren mag verzorgen, zijn incidenteel. "Toch merken we dat partijen terug blijven komen wanneer zij eenmaal met ons hebben samengewerkt. Schilderwerkzaamheden komen immers vaak voor, bijvoorbeeld bij klein onderhoud maar ook wanneer er installaties zijn geplaatst of wanneer een bedrijfspand opnieuw wordt ingericht." Op verzoek kan Dirckx Vastgoedonderhoud ook een meerjaren-onderhoudsplan op maat maken. "Dat komt wat vaker voor bij grotere bedrijfspanden. Dan kijken we naar het budget en stellen we een plan op waarbij de opdrachtgever de komende tien jaar is voorzien. Onderhoud is nu eenmaal een kostenpost op de jaarbegroting. Met een meerjarenplan maken we dit inzichtelijk zodat de opdrachtgever per jaar ziet wat de werkzaamheden en de verwachte kosten zijn en hiervoor bedragen kan reserveren. Voor dit plan vragen we een vergoeding die wordt verrekend met de eerste onderhoudsbeurt, de klant zit dan contractueel nergens aan vast. Wanneer het een aantal jaar later bijvoorbeeld tijd is om de kozijnen aan te pakken, kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen. Overigens kijken we dan altijd eerst even of gepland onderhoud ook daadwerkelijk al nodig is, of dat het kan worden uitgesteld."

Duurzaam ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen speelt een grote rol binnen het bedrijf. Richard: "We werken alleen met duurzame producten met sociale- of milieukeurmerken die we bovendien zo efficiënt mogelijk toepassen. Ook hebben we recent een elektrische bestelbus aangeschaft en sponsoren we diverse maatschappelijk doelen. Daarnaast zorgen we voor een veilige en prettige werkomgeving voor onze collega's en besteden we in de winter veel aandacht aan bijscholing in de vorm van cursussen en trainingen."

Ook aan de toekomstige schilders en onderhoudsspecialisten wordt gedacht. "We leiden al twintig jaar leerlingen op en zijn een erkend leerbedrijf. Dit doen we in samenwerking met de Schildersvakopleiding in Mierlo, waarvan mijn compagnon John Peeters ook voorzitter is. Daarnaast is John als voorzitter van de afdeling opleidingen verbonden aan Koninklijke OnderhoudNL, de brancheorganisatie van specialisten in vastgoedonderhoud." Richard benadrukt dat, aangezien de leerlingen het vak in de praktijk moeten leren, de spelers in de branche ook zelf hun verantwoordelijkheid zouden moeten nemen. "Het gaat ook om je toekomstige werknemers. Uiteraard hopen we dat de drie tot vier leerlingen die we per jaar opleiden bij ons willen blijven werken, maar uiteindelijk gaat het erom dat er genoeg vakmensen worden opgeleid. Zelf zorgen we ervoor dat we ook zeker de mooie kanten van het vak laten zien. Elke leerling loopt een jaar mee met een project en wordt een keer per week één-op-één begeleid door onze leermeester Rob." Dankzij deze aandacht werd Dirckx Vastgoedonderhoud in 2019 uitgeroepen tot beste leerbedrijf binnen de sector.John Peeters


Erkend monumentenspecialist

Naast onderhoud aan bedrijfspanden en ander vastgoed heeft Dirckx zich gespecialiseerd in het schilderen en restaureren van historisch schilderwerk. Begin januari van dit jaar ontving het bedrijf van Stichting ERM het ERM-keurmerk voor historisch schilderwerk aan monumenten en cultureel erfgoed. Daarmee is Dirckx het eerste bedrijf in Limburg dat zich erkend monumentenspecialist historisch schilderwerk mag noemen. "De toekomst van onderhoudsbedrijven ligt bij specialisatie, zeker voor een middelgrote speler zoals Dirckx. Bovendien waren we al goed in het onderhouden en restaureren van monumentaal schilderwerk. Wel hebben we voor het behalen van de certificaat alle bedrijfsprocessen in kaart moeten brengen, van het toepassen van de technieken tot het personeelsbeleid tot klachtenafhandeling op directieniveau. Uiteindelijk zijn we er een jaar lang fulltime mee bezig geweest, maar het ERM-certificaat is een bekroning op ons werk."

Strikte werkwijze

Bij het onderhoud aan monumenten hoort een strikte werkwijze. "Het uitgangspunt van onze restauratiewerkzaamheden is 'zoveel als noodzakelijk en zo weinig als mogelijk'. Bij een bedrijfspand of standaard woning werk je met de technieken en middelen die het beste en meest langdurige resultaat geven. Bij een monumentaal pand begin je met een uitgebreid onderzoek: wat was het idee van de architect achter het pand, welke materialen, kleuren en technieken zijn er gebruikt. Een verplicht onderdeel is een kleurhistorisch onderzoek waarbij we archieven, de afdeling monumentzorg en/of onderzoeksrapporten raadplegen. Bij een rijksmonument mag je alleen de oorspronkelijke kleuren toepassen. Op basis van onze bevindingen stellen we een advies op. In de praktijk kan het dan voorkomen dat we met een origineel product moeten werken waarbij we niet de levensduur van een modern product kunnen evenaren. Ook passen we bij onderhoud aan mo-numenten andere schildertechnieken toe. Bij een bedrijfspand schilderen we een kozijn bij voorkeur met een bepaalde techniek voor een zo strak mogelijk resultaat. Bij een monumentaal pand moeten we de verf met een kwast aanbrengen zodat je juist de kwaststrepen in de verf ziet zitten. Strak aftapen mag ook niet. Het moet uit de hand. Een bochtje of bubbeltje is niet erg, dat was vroeger ook zo."

Projecten in Limburg

Dirckx Vastgoedonderhoud heeft vestigingen in Helmond, Gemert en Sevenum. Onder andere in Limburg hebben Richard en zijn team al diverse mooie projecten mogen verzorgen, waaronder de NS-stations van Maastricht en Sevenum. Richard is eveneens trots op de werkzaamheden die op dit moment voor Foyer de Charité Marthe Robin in Thorn worden verricht. "Bij dit klooster uit de veertiende eeuw werd tien jaar geleden een nieuwe vleugel aangebouwd. De afgelopen maanden hebben we het schilderwerk aan de buiten- en binnenzijde van het oude gedeelte gerestaureerd. Hiervoor hebben we met behulp van oude technieken nieuwe producten toegepast, waaronder marmerimitatietechnieken. Dit is een schildertechniek waarbij een wand zo is beschilderd dat het lijkt alsof het van marmer is gemaakt. Dit jaar mogen we de nieuwbouwvleugel schilderen en herstelwerkzaamheden aan de kozijnen uitvoeren. Projecten zoals deze laten zien waar we goed in zijn: het toepassen van oude én moderne technieken voor het beste resultaat."

dirckxgroep.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by