SKL te gast bij GaiaZOO in Kerkrade

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2023Vrijdag 20 januari 2023 stond in het teken van een bedrijfsbezoek aan GaiaZOO in Kerkrade met als thema Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en Duurzaamheid.

 

Helaas waren de weersomstandigheden de leden niet gunstig gezind. Vanwege extreme sneeuwbuien was maar de helft van de aangemelde deelnemers in staat de reis naar Kerkrade zonder kleerscheuren te voltooien. Na een smakelijke, royale lunch konden de deelnemers zich gaan opmaken voor een interessante en leerrijke middag, geleid door Hanneke de Boer, Hoofd Educatie & Natuurbehoud bij GaiaZOO.

GaiaZOO is geen dierentuin

Hanneke wist in een uitermate boeiende, inspirerende en bevlogen presentatie een prachtig beeld te schetsen van de weg die GaiaZOO door de jaren heeft afgelegd om te komen tot het zeer vooruitstrevend bedrijf op het vlak van duurzaamheid dat het vandaag de dag is. Het is indrukwekkend om te zien hoe duurzaamheid inmiddels tot in alle genen van deze organisatie is doorgedrongen en verankerd. GaiaZOO heeft dan ook een duidelijke Visie en Missie, de missie is zelfs voor duurzaamheid uitgebreid naar een Groene Missie.

GaiaZOO gelooft dat we afhankelijk zijn van de natuurlijke hulpbronnen van planeet Aarde. De dierentuin ziet het als hun taak om deze te behouden voor alle levende wezens nu en voor toekomstige generaties, waarbij duurzaamheid waar mogelijk wordt doorgevoerd in de eigen bedrijfsvoering. Men wil hierbij het goede voorbeeld geven aan alle gasten. Be-wustwording over de rol die bezoekers zelf spelen en hen inspireren om ook in hun eigen leven duurzame stappen te zetten, is hierbij het doel.

Duurzaamheid zit in de genen

Hoe deze groene missie in de praktijk wordt ingevuld, werd snel in al zijn facetten duidelijk, een aantal voorbeelden werd door Hanneke aangehaald:

- GaiaZOO is een moderne dierentuin met aandacht voor dier, park en bezoeker.

- Er worden geen dieren uit het wild gehaald, wordt er niet gehandeld in dieren en staat dierenwelzijn voorop.

- Om dit te realiseren doet GaiaZOO mee met diverse (internationale) managementprogramma's zoals EEP en EAZA.

- CO2-uitstoot verminderen door te werken met lokale ondernemers die voorzien in het kweken van voedsel voor diverse dieren en het reduceren of helemaal weglaten van verpakkings-materialen.

- Er wordt geïnvesteerd in natuurbehoud via projecten over de hele wereld (denk in het kader van bedreigde dieren aan herstel van leefgebied, educatie van de lokale bevolking, onderzoek met cameravallen, etc.)

- Gebruik van duurzame materialen voor eigen gebouwen en faciliteiten op het park (denk aan waterbesparende kranen, C2C-toiletpapier, werkkleding etc.)

- Zelfs de ramenwasser werd erop geat-tendeerd biologische reinigingsmidde-len te gebruiken.


GaiaZOO en MVO

Verder is GaiaZOO actief maatschappelijk betrokken met diverse vrijwilligers bij diverse lokale ondernemers, Stichting Radar, Social Sofa, maar ook onderwijsinstellingen als Vista & YuVerta College. Op vele manieren maakt GaiaZOO mensen bewust van hun impact op de maatschappij.

Energieverbruik

Zeker actueel is het actieve beleid dat GaiaZOO voert om het energieverbruik structureel te reduceren. Men heeft hier recent grote stappen gemaakt door onder meer de introductie van LED-ver-lichting, (na-)isolatie, introductie van tijdschakelaars en aanwezigheidmelders en installeren van infraroodpanelen en warmtepompen. Het monitoren van energieverbruik is geen overbodig luxe, maar een standaardactiviteit met als doel ingrijpen en corrigeren indien noodzakelijk.

Goed voorbeeld

Al met al was het een inspirerende dag. GaiaZOO is voor veel van de leden van SKL een goed voorbeeld van hoe duurzaamheid op een functionele en efficiënte manier kan worden geïntegreerd in de bedrijfsvoering. Opvallend was de brede aanpak tot in alle haarvaten van de organisatie. Iedere bijdrage is er één. Maar je hebt wel een 'luis in de pels' nodig om duurzaamheid en MVO in de hele organisatie te blijven aanjagen. Goed voorbeeld doet volgen!


Kwaliteitskring SKL is een platform voor (toekomstige) Kwaliteitsprofessionals van profit en non-profit organisaties in Limburg. Onze missie is samen kwaliteit leveren door kennis en ervaring te delen, verdieping te zoeken en deskundigheid te vergroten middels themabijeenkomsten, workshops, bedrijfsbezoeken en netwerken. Kortom Ontmoeten-Inspireren-Excelleren. Voor meer informatie zie: www.skl.nl. Tot ziens bij SKL.
 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by