Energa: Vriend in de installatietechniek

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2023


Aan het roer van Energa staan John Deenen, Jack Kusters, Ernst Hermsen en Ruud Steeghs

De komende jaren staat de elektrotechniek in het teken van de steeds verdergaande digitalisering en de energietransitie. Elektrotechnisch totaalleverancier Energa uit Venlo houdt deze ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en zet de beste oplossing voor de klant altijd voorop.

Fotografie: Marcel Krijgsman

Aan het roer van Energa staan vier eigenaren (de directie) Jack Kusters (algemeen), Ernst Hermsen (commercie), John Deenen (operatie) en Ruud Steeghs (financiën). "Het spreekwoord 'Alleen ga je sneller, samen kom je verder' is bij ons zeker van toepassing", zegt Ruud. "Eén directeur betekent vaak ook één visie, met impulsieve beslissingen als mogelijk resultaat. We werken goed samen en houden elkaar in balans."

Eén van de zaken waar de directie destijds al snel consensus over bereikten, is dat bij Energa alles in het belang van de klant is. "Wij hebben als missie om voor elke klant een 'vriend in de installatietechniek' te zijn", benadrukt Ernst. "Het belangrijkste is dat wij onze klanten zo goed mogelijk helpen. Om dat nog beter waar te kunnen maken, hanteren we een werkgebied van 60 kilometer rondom Venlo zodat we altijd snel ter plekke zijn."

Vooruitkijken

Als gebouwgebonden elektrotechnisch totaalleverancier kan Energa ondernemingen, zorginstellingen, onderwijs, overheid en bedrijven in de transport en logistiek ondersteunen bij alle faciliteiten waar stroom doorheen gaat, van klimaatinstallatie, (intelligente) verlichting en beveiligingsinstallaties tot zonnepanelen en laadpalen. Ook onderhoud en inspectie van elektrotechnische installaties behoren tot de bedrijfsactiviteiten. Daarbij wordt altijd kritisch gekeken waar de klant het beste mee af is. Ernst: "Wij kijken steevast twee tot zeven jaar vooruit met onze klanten en ontwerpen en leggen de systemen zo aan dat we deze later kunnen aanpassen aan toekomstige behoeften en ontwikkelingen. Veiligheid, comfort en zekerheid van deze systemen staan daarbij voorop, net als de beheersbaarheid van de kosten. We bieden alleen die diensten aan waar de klant ook echt iets aan heeft. Zo heb je hier in de regio te maken met netcongestie, wat in de praktijk betekent dat bedrijven niet mogen terugleveren aan het stroomnet. Dan is een bedrijf bijvoorbeeld beter af met wat minder zonnepanelen."

Digitalisering

De ontwikkelingen binnen de elektrotechniek gaan razendsnel. "De toekomst van de elektrotechniek ligt bij digitalisering", vertelt John. "Dit leidt er uiteindelijk toe dat ons vakgebied niet langer een product is, maar een dienst die we op afstand leveren. Bij een aantal klanten zorgen we er bijvoorbeeld voor dat de noodverlichting het hele jaar door wordt gemonitord. Indien de noodverlichting niet meer 100% functioneert, wordt er automatisch een e-mail gegenereerd en gaan we op pad. Voor een andere klant hebben we een groot platform gebouwd waarmee het alarm en de toegangscontrole van een groot aantal panden wordt beheerd. Dit kan desgewenst worden uitgebreid met een brandveiligheids- en camerasysteem of met energiemanagement. Maar wij houden wel in het achterhoofd dat digitalisering altijd een doel moet dienen en nooit een last mag worden."

Energietransitie

Energa kan bedrijven en organisaties op weg helpen met de energietransitie. Jack: "Stroom en vermogen zijn elementen die blijven. De snelle ontwikkeling zit in de informatie die je binnenkrijgt en wat je daarmee kunt doen. Het grote voordeel van onze systemen is dat wij daarmee data verzamelen waarop je kunt sturen. Zo kunnen bedrijven met onze beveiligingssystemen precies zien wie, wanneer en waar binnen is geweest. Andere data kun je bijvoorbeeld gebruiken om de bezettingsgraad te meten, de frequentie van de interieurverzorging aan te passen en het energieverbruik te monitoren en te sturen. Denk hierbij aan elektrotechnische apparatuur die 's nachts energie verbruikt terwijl dit niet nodig is. Daar kun je op besparen. Dat is ideaal voor bedrijven die verplicht zijn om hun energiemanagement in kaart te brengen. Zelf kunnen wij in ons eigen pand per groep zien hoeveel stroom er verbruikt wordt."

"Tegenwoordig heeft 55% van de bedrijfspanden al energielabel C, maar er is nog best wat winst te behalen", voegt Ernst toe. "Alleen al op het gebied van verlichting kun je wel 70% aan energie besparen door over te stappen op led-verlichting. Combineer je dit met het opwekken van stroom via zonnepanelen, dan kan daar een interessante return on investment uitkomen. Wel kijken we bij dit soort maatregelen altijd kritisch wat de investering aan besparing gaat opleveren en of het ook echt rendabel is."

Haken en ogen

De eigenaren benadrukken dat er ook haken en ogen aan de energietransitie zitten, en daarmee de nodige (tijdelijke) beperkingen. Ruud: "Steeds meer bedrijven leggen zich toe op een bepaalde discipline, zoals het aanleggen van zonnepanelen en laadpalen. Maar je kunt niet zonder meer wat stroomspoelen bijplaatsen door 'even de stroom eraf te halen', daar gaat een hele uitgebreide voorbereiding en een zorgvuldige werkwijze aan vooraf." Jack knikt: "Je kunt bijvoorbeeld ook niet zomaar (extra) zonnepanelen op het dak leggen. Zonne-energie kun je (beperkt) reguleren, maar het gaat wel door je infrastructuur heen. Op dit extra vermogen zijn bestaande installaties niet berekend." Ernst: "Als gevolg daarvan merken wij dat het aantal aanvragen voor keuringen en inspecties toeneemt. Er ontstaan steeds vaker branden, waardoor de verzekeringsmaatschappijen een zogenoemde Scope 10 en Scope 12 Inspectie verplicht stellen."Een van de slimme oplossingen die Energa biedt, is een speciaal verlichtingssysteem dat het dagritme volgt. Dit verhoogt het concentratievermogen en wordt onder andere toegepast in scholen en zorginstellingen.


Energieneutraal pand

In het eigen nieuwe pand aan De Gruisdonk 4 laat Energa zien hoe het wel kan. "Het voordeel van een nieuw pand is dat je alles nieuw kunt ontwerpen en optimaal kunt toepassen", vertelt John. "Ons eigen pand is een showcase van de modernste elektrotechnische ontwikkelingen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het goed geïsoleerde pand is energieneutraal, gasloos, gebouwd met circulair beton en voorzien van circulaire dakbedekking. De 3d-geprinte lampenkappen komen uit de regio. De zonnepanelen op het dak wekken op een zonnige dag voldoende op om in ons energiebehoefte te voorzien. De klimaathuishouding wordt continu gemonitord. Bij veel zon gaan de raamschermen automatisch omlaag. Wordt een ruimte niet gebruikt, dan wordt deze ook niet geventileerd, gekoeld of verwarmd." Jack: "Uit diverse onderzoeken blijkt dat een optimaal, zuinig bedrijfspand met een goed leefklimaat invloed heeft op het welzijn van mensen. Het verhoogt het concentratieniveau en verlaagt daarmee de foutkans. Ook laat je daarmee als werkgever zien dat je het belang van de medewerkers voorop zet." "Deze slimme toepassingen kunnen we ook voor onze klanten realiseren, waarbij we niet zozeer denken in producten en techniek maar juist de klantvraag vertalen naar de juiste oplossing", aldus Ernst.

www.energa.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by