My35: Het belang van sporten: motivatie en gedrag

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2023

William van Lent

"Sporten is goed voor jou!" is een veel gehoorde zin en kan een welgemeend advies voor iemand zijn van een kennis, vriend of zelfs familielid. Maar heel vaak werkt deze uitspraak averechts. Hoe kan het dat iemand zijn stekels overeind zet, terwijl deze persoon (onbewust) weet dat hij eigenlijk wel zou moeten gaan sporten?

 

Mensen zien vaak het echte belang niet in van sporten. Ze geven dan vaak voorbeelden van iemand die ook niet sport en nog nooit iets heeft gehad. Pas als iemand die ze goed kennen - bijvoorbeeld een familielid met ongeveer dezelfde genen - een ernstige ziekte krijgt, gaan ze nadenken. Het komt dan wel heel dichtbij en de motivatie om iets te gaan doen, stijgt langzaam. Uiteindelijk wordt deze motivatie door herhalende prikkels zo groot, dat we spreken van intrinsieke motivatie. Zodra deze hoog genoeg is, komt iemand in actie. Wellicht herken jij je hierin?

Positief gedrag stimuleren

Voor velen is het oppakken van sporten ontzettend lastig. Dit heeft alles met gedrag te maken. Niet gewenst gedrag (het liefst thuis op de bank zitten en Netflix kijken) kun je niet afleren. Je kunt wel gewenst gedrag aanleren. De fitnessbranche maakt vaak gebruik van technieken om positief gedrag te stimuleren. De toevoeging van groepslessen is zo'n voorbeeld. De fitnessbranche weet heel goed dat samen sporten het gedrag positief beïnvloedt.

Vijf fasen

Misschien is het handig om te weten hoe het met gedrag zit. Hoeveel fasen kennen we, wat is kenmerkend voor elke fase en hoe kunnen we ervoor zorgen om naar de volgende fase te komen?

Globaal kennen we vijf fasen:

1. Ontkenning

2. Erkenning

3. Verkenning

4. Actie

5. Volhouden

In welke fase zit jij? Ben jij klaar voor een volgende fase? Wij gaan op inmiddels dertien locaties graag het gesprek met je aan.

Kijk voor een My35' bij jou in de buurt op www.my35.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by