Valkerij De Havikshoeve: Kennismaken met roofvogels

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2023


Fotografie: Marcel Krijgsman

Een slechtvalk die langs je heen scheert of een Amerikaanse zeearend op de hand: roofvogels spreken bij veel mensen tot de verbeelding. Diana en Herman van Valkerij De Havikshoeve verzorgen al bijna twintig jaar met veel liefde en plezier bedrijfsuitjes, workshops en teambuildingsactiviteiten met roofvogels.


Net buiten Wellerlooi ligt Valkerij De Havikshoeve, waar Diana en Herman in 2005 met hun bedrijf begonnen. "Van jongs af aan hadden wij beiden een fascinatie voor roofvogels. Toen een gezamenlijke vriendin opperde om daar iets mee te doen, ging ik eerst bij een valkenier in Thorn en later bij een valkenier in Eindhoven in de leer", vertelt Diana. "Tijdens die stages viel alles voor mij op zijn plaats en al snel stak ik met mijn enthousiasme voor het valkeniersvak Herman aan. In 2005 verhuisden we van Zwolle naar Wellerlooi, schreven we ons in bij de KVK en verwelkomden we onze eerste vogel. Bij GaiaZOO verzorgden we onze eerste roofvogeldemonstratie met twee vogels, wat toen nog heel bijzonder was. Omdat ook vogels 24 uur per dag aandacht en zorg nodig hebben, besloten we al snel om onze baan op te zeggen en fulltime valkenier te worden." Bij De Havikshoeve hebben de dertig vogels van Diana en Herman alle ruimte om vrij te vliegen. Deze dieren, waaronder valken, gieren, buizerds en arenden, hebben een eigen onderkomen in zeer ruime volières die voldoen aan alle richtlijnen.

Workshops en bedrijfsuitjes

Diana en Herman willen hun liefde en passie voor het vak en hun roofvogels graag overbrengen op anderen. "We geven onder andere roofvogeldemonstraties bij Wildpark Frankenhof", vertelt Herman. "Voor organisaties en bedrijven kunnen we bedrijfsuitjes, workshops en teambuildingsactiviteiten verzorgen. Dat kan op ons eigen terrein waar we een aparte ruimte hebben voor uitleg en koffie en thee, maar ook op locatie zoals een eigen (bedrijven)terrein, een tuin of een natuurgebied dat niet tot de openbare ruimte behoort. Dan nemen we twaalf vogels mee en gaan we aan de slag met maximaal dertig deelnemers, zodat we persoonlijke begeleiding kunnen bieden."

Speels en educatief

De workshops, bedrijfsuitjes en teambuildings van Diana en Herman hebben altijd een speels en educatief karakter. "Mensen vinden het fijn om na een vergadering, heisessie of presentatie even het hoofd leeg te maken", vertelt Diana. "We kunnen bijvoorbeeld een workshop van een uur verzorgen waarbij we de deelnemers rustig aan de vogels laten wennen. We stellen ze voor en geven de deelnemers de gelegenheid om vragen te stellen en foto's te maken, waarna de deelnemers zelf mogen aangeven of zij de vogels op de hand willen houden en ermee willen vliegen." Herman benadrukt dat een uitgebreide uitleg over de vogels altijd onderdeel uitmaakt van de activiteit. "Dat draagt bij aan de totaalbeleving. Je kunt de deelnemers dan ook beter op bijzondere eigenschappen van de vogel wijzen." Diana knikt: "Een uil vliegt bijvoorbeeld geruisloos over je heen, terwijl de wapperende vleugels van een gier klinken als het geritsel van crèpepapier."



Programma

Voor bedrijfsuitjes hebben Diana en Herman een speciaal programma samengesteld, dat desgewenst kan worden uitgebreid met een lunch, diner, barbecue en zelfs extra activiteiten zoals boogschieten. De deelnemers leren meer over de oude valkerijmethode 'loer draaien' en het leggen van de valkeniersknoop, om vervolgens zelf te gaan oefenen en uiteindelijk roofvogels op de valkeniershandschoen te dragen en te vliegen. "Een loer is een nepprooi aan een lijn die je op een speciale manier moet draaien", legt Diana uit. "Wanneer de loer draait, maakt de valk hoogte en komt deze met een snelheid van 100 km/u aangevlogen. Trek je de loer op tijd weg, dan vliegt de valk omhoog en zet deze opnieuw zijn duikvlucht in. Uiteindelijk mag de valk als beloning de prooi slaan. Hier komt het gezegde 'iemand een loer draaien' vandaan."

"We kunnen de mensen ook in groepjes verdelen en een kaart met opdrachten geven zoals het raden van de vogelsoort, wat ze eten en of het dag- of nachtjagers zijn", vult Herman aan. "Vervolgens krijgen ze een vogel op de hand en mogen ze het gewicht raden. Dan delen we de groep in tweeën en mogen de mensen, als ze dat willen, de handschoen aantrekken en de vogels naar de hand laten vliegen. We laten de mensen ook vaak een bos vormen met hun armen en benen. De vogels laten we dan om en door de mensen heen vliegen, waarbij we vertellen hoe een vogel dat precies doet. Roofvogels kunnen immers wel meer dan simpelweg van a naar b vliegen. We eindigen onze activiteiten altijd met de Amerikaanse zeearend. Deze imposante vogel heeft een spanwijdte van 2,5 meter."

Eigen karakter

Bedrijven die eenmaal een workshop of bedrijfsuitje bij Diana en Herman hebben geboekt, komen vaker terug. Herman: "Het mooie van roofvogels is dat ze allemaal een eigen karakter hebben. Soms heeft een vogel gewoon even geen zin en laat je eerst een andere vogel vliegen. Daarom is ook geen een workshop, bedrijfsuitje of teambuilding hetzelfde. Zeker als het wat slechter weer is en het hard waait, kun je echt spectaculaire dingen laten zien. Vogels kunnen immers altijd vliegen, dat doen ze in de natuur ook. Zij maken gebruik van de thermiek. Een arend die bij harde wind zijn kleppen open zet, schiet als een raket omhoog en draait over de bomen. Dat is prachtig om te zien." "En om te laten zien", zegt Diana. "Wij willen iedereen net zo enthousiast maken over deze mooie dieren als dat wijzelf zijn."

www.havikshoeve.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by