Wouter Hart te gast bij Kwaliteitskring SKL

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2023Het nieuwe boek van Wouter Hart, genaamd 'De oplossingenmachine', is nog maar net uit als hij in juni aan de SKL-leden de kneepjes van 'problemen oplossen' komt presenteren. Zo werd vrijdagmiddag 23 juni een zeer succesvolle kringbijeenkomst voor een dertigtal leden. Een boeiende afsluiting van ons seizoen met voldoende ingrediënten om in de vakantieperiode over na te denken.


Het contact met Wouter dateert al uit 2019, maar door alle perikelen en drukte lukte het nu pas om Wouter naar onze vaste locatie Merode in Stein te krijgen. Gelukkig was het zijn collega-auteur Thom Verheggen eerder al wel gelukt om voor de SKL-leden te presenteren. Maar 'wat in het vat zit, verzuurt niet' en dat klopte dit keer zeker. Wouter begon met een terugblik naar zijn eerdere boeken 'Anders vasthouden' en 'Verdraaide organisaties'. Beide bestsellers die teruggaan naar de bedoeling. Met eenvoudige voorbeelden weet Wouter de deelnemers te boeien. Zo vindt zijn zoontje het maar raar dat het campingtafeltje, waarvan de poten altijd in dezelfde stand staan, nu in diverse standen staan omdat het tafeltje op een ongelijk terrein staat. Maar het blad staat wel horizontaal en dat was nu net de bedoeling. Deze eenvoud is de kracht van Wouter. Zo ook in zijn laatste boek. 'De oplossingenmachine' geeft een andere manier van managen weer die past bij de huidige tijd. Hoe vaak komt het voor dat een ander de problemen voor je oplost of de helpende hand biedt terwijl je geen hulp hebt gevraagd. Hierdoor wordt de autonomie afgenomen van diegene waar het probleem van is en daarmee ook de motivatie om zelf te blijven denken en handelen. Zo ontstaat de situatie dat een heel team niet meer nadenkt en niet meer gemotiveerd is, omdat de leidinggevende toch altijd een betere oplossing heeft en er geen ruimte meer is voor eigen initiatief. Herkenbaar voor velen en ook herkenbaar in de thuissituatie. Hoe vaak moet je 's ochtends de kinderen roepen om op te staan, zich aan te kleden, hun schooltas te pakken en ervoor te zorgen dat ze op tijd op school zijn?

Patronen loslaten

Wouter nam de deelnemers mee in dit probleem waarbij het draait om 'van moeten naar willen'. Hiervoor is het nodig dat vaste ingesleten patronen worden losgelaten om medewerkers weer te motiveren om hun eigen inbreng te leveren. Hiervoor is het nodig om niet te communiceren over de oplossing, want hierdoor wordt het 'moeten' en wordt het eigen kompas uitgezet. Dan ontstaan er tegengestelde belangen waardoor het werkelijke vraagstuk uit zicht verdwijnt. Het draait om 'de beleving van het probleem'. Het gevoel van 'iets te willen', waardoor je eigen kompas wordt aangezet en de tegengestelde belangen verdwijnen. Zo blijft het echte probleem in beeld: 'Wat wil ik oplossen'. Geef enkel een denkrichting aan en niet de oplossing. Probeer het thuis maar uit met de kinderen. Vraag wat ze leuk vinden op school, bijvoorbeeld met de andere kinderen spelen, en vraag hen dan wat ze de volgende ochtend moeten doen om vóór school nog zeker een kwartier op de speelplaats met de kinderen te kunnen spelen!

Oplossingenmachine

Het werd de deelnemers duidelijk dat 'De oplossingsmachine' moet uitgaan van 'de bedoeling' en niet meer vanuit de reflex om meteen de oplossing aan te dragen. Door het spannende vraagstuk zichtbaar en voelbaar in het licht te zetten, voelt de juiste persoon de regie en wil deze met het probleem aan de slag gaan. Zo kwamen de nodige 'eye-openers' en 'one-liners' voorbij en lijkt de oplossingsmachine makkelijker dan gedacht, maar de deelnemers zullen nog vaak in de valkuil trappen om oplossingen aan te dragen. Tegen de klok van 17.00 uur was er nog een signeersessie, zodat de liefhebbers het nieuwste boek van Wouter mee konden nemen op vakantie. Hierna sloten we samen met Wouter aan de bar af met een bitterballetje en drankje om nog even samen te reflecteren en de vakantieplannen te bespreken.We kijken uit naar het nieuwe seizoen dat in september begint met de inzet van AI bij kwaliteit en duurzaamheid, want ook duurzaamheid zal een belangrijk onderwerp blijven de komende jaren.


Ontmoeten, inspireren en excelleren stond met deze bijeenkomst weer hoog in het vaandel bij SKL. Heeft u interesse om ook een keer deel te nemen aan een kwaliteitskring bijeenkomst, laat het ons weten. Voor meer informatie, ga naar www.skl.nl.
 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by