Coverstory: Cupbrothers biedt herbruikbare totaaloplossing voor cups en melamineproducten

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2023

Vanaf 1 juli 2023 mag je als ondernemer geen gratis plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers meer verstrekken. Vanaf 1 januari 2024 geldt er zelfs een verbod, tenzij deze producten worden ingezameld en hergebruikt. Ook evenementen hebben met deze aangescherpte wet- en regelgeving te maken. Cupbrothers biedt met de verkoop en verhuur van herbruikbare cups en melamineproducten van hoogwaardig materiaal de perfecte oplossing.

Fotografie: Marcel Krijgsman


Hoewel de Venlose ondernemer Nino Venezia eigenlijk al vijf jaar met pensioen is, is hij nog altijd als eigenaar/aandeelhouder met veel plezier betrokken bij diverse lokale evenementen zoals Stereo Sunday en Feel the 50s. "Ook ik merk dat de evenementenbranche te maken heeft met een aantal uitdagingen, zoals een tekort aan personeel, maar ook de aangescherpte wet- en regelgeving rondom wegwerpplastic. Bij Stereo Sunday komen alleen al ruim 12.000 bezoekers per dag die allemaal wegwerpbekers gebruiken. Tegelijkertijd is de nieuwe generatie werknemers en festivalbezoekers veel meer bezig met het milieu en de toekomst. En omdat het ondernemersbloed nu eenmaal kruipt waar het niet gaan kan, besloot ik een bedrijf op te richten dat een duurzame oplossing biedt voor het gebruik van bekers."

Proefdraaien

In eerste instantie vond Nino een fabrikant in Turkije die verpakkingsmaterialen zoals bakjes en schaaltjes kon produceren. "Later kwam ik een prachtige cup tegen als perfect alternatief voor een festivalbeker. Na een lange zoektocht kwam ik bij een fabrikant in Istanbul terecht. Toen ik samen met mijn medeaandeelhouders Tom Ketelings, John Derix en Roel Philipsen, mijn vrouw Anita en mijn zonen Enzo en Gino een aantal fabrieken bezocht, zagen we een groot assortiment aan cups in verschillende vormen en maten, zelfs champagneglazen. Deze cups zijn gemaakt van hoogwaardig polycarbonaat of polypropyleen dat niet van echt glas te onderscheiden is. Tijdens het festival Feel the 50s besloten we met de festivalcups proef te draaien en dat beviel uitstekend."

Totaalconcept

Nino besloot samen met zijn medeaandeelhouders een totaalconcept te ontwikkelen voor de verkoop en verhuur van koffiecups en horecabekers; bezorgen, ophalen, reinigen en opslag of retour. "Via horecabeker.nl en cupbrothers.com kunnen gemeenten en horeca- en festivalondernemers diverse cups en glazen van polycarbonaat (PC) en polypropyleen (PP) in verschillende maten bestellen, voor verkoop of verhuur. De bekers zijn in speciale opbergboxen te bestellen. Een offerte op maat behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. We hebben eigen festivalcups laten ontwerpen, ons model toppie, die je per streng duimbreed vanuit een stapel kunt tappen."

Herbruikbaar

Een niet onbelangrijk voordeel van de herbruikbare cups en bekers is dat de hoeveelheid afval tijdens evenementen tot wel 96% wordt gereduceerd. "Bovendien kunnen ze dankzij het hoogwaardige materiaal vele malen opnieuw worden gebruikt, in tegenstelling tot de meeste plastic bekers die nu op festivals worden gebruikt. Bij festivals waar je moet betalen voor een beker, nemen sommige festivalgangers onze cups zelfs mee naar huis als herinnering aan het evenement. Bekers die door het vele gebruik toch beschadigd raken, sturen we terug naar de fabrikant die er granulaat van maakt. Dit materiaal vormt de basis voor nieuwe bekers."



Reinigen en opslag

De gekochte of gehuurde cups kunnen medewerkers eventueel zelf tussendoor achter de bar spoelen en hergebruiken, zodat je er minder nodig hebt. "Bij de verhuur van de bekers worden deze per hoeveelheid verzegeld met tie wraps en in speciale bakken geleverd. Over de bekers die je niet uitpakt, hoef je geen schoonmaakkosten te betalen. Inmiddels hebben we een partner waardoor we ook een oplossing ter plaatse regelen. De klant kan dan ook ter plaatste spoelen en reinigen, waardoor hij of zij dus minder cups hoeft te huren. Vervolgens halen we de cups weer op en spoelen we deze met een eigen machine met een capaciteit van 11.000 cups per uur. Daarna zetten we de cups weer in de opslag voor wederverhuur of, als een klant de cups gekocht heeft, tot de klant zijn cups weer afroept. Inmiddels hebben we meer dan 7,5 miljoen cups op voorraad in eigen magazijn. Ideaal voor gemeenten of evenementenorganisaties die grote festivals of events organiseren en niet elk jaar opnieuw grote voorraden wegwerpbekers willen aanschaffen."

Bedrukken

Als extra attentie kunnen de diverse cups en bekers worden bedrukt. "Dat kan bij verkoop al vanaf kleine oplages van 24 of 48 stuks. Je kunt bijvoorbeeld longdrinkglazen of luxe champagneglazen laten bedrukken met je bedrijfslogo en deze als give away inzetten. Ook voor festivals is het interessant. Bij verhuur van grote oplages kunnen we bedrukken, bezorgen, ophalen, spoelen én opslag verzorgen. Inmiddels zijn de eerste honderdduizenden cups met full color bedrukking al verkocht. Ook de bierpullen gingen in oktober erg hard." Hetzelfde geldt voor de speciale koffiecups die Nino aan het ontwikkelen is voor verkoop en verhuur. "Deze zijn gemaakt van PP, maar bijna niet van keramiek te onderscheiden. De cups zijn een mooi alternatief voor de wegwerpbekertjes bij de koffieautomaten en in de kantines. We kunnen de cups ook in andere maten leveren en laten bedrukken. Dat is ook interessant voor verenigingen of voetbalclubs die deze als verzamelobjecten kunnen verkopen of weggeven." Nino benadrukt dat er legio mogelijkheden voor het bedrukken zijn. "Bovendien gebeurt dit allemaal in eigen huis. De machines zijn operationeel en lopen nu al vol met orders. We hebben besloten om onze printcapaciteit uit te gaan breiden om snel en flexibel te kunnen blijven in deze veranderende markt."

Uitpakken

Wie de bekers en cups eens met eigen ogen wil bekijken, kan onder andere terecht bij de stand bij Daily Trade Fair in Venlo. "Mensen kunnen niet geloven dat onze producten van PC of PP zijn. Ze zijn bijna niet van glas te onderscheiden. Om zoveel mogelijk ondernemers te overtuigen van de meerwaarde van onze cups, gaan we de komende maanden uitpakken met diver-se reclamespotjes op onder andere de regionale televisiezender L1. Big Benny wordt het boegbeeld van onze cups en ook voor het segment bierpullen zullen we een boegbeeld introduceren die onze superkwaliteit pullen onder de aandacht gaat brengen bij doelgroepen zoals de oktoberfeesten. Als je na het lezen van dit artikel nog niet overtuigd bent, dan kun je na het zien van onze spots echt niet meer om onze cups heen."


 

Verbod op gratis plastic

Bedrijven mogen sinds 1 juli 2023 geen gratis plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meer verstrekken voor consumptie onderweg, bij afhalen en bij bezorgen. Wanneer de klant hiervoor betaalt, mag dit wel. Daarnaast moeten bedrijven hun klanten een herbruikbaar alternatief aanbieden of stimuleren om zelf een verpakking mee te nemen. Verpakkingen van alternatieve materialen zoals suikerriet of karton zijn wel toegestaan. Vanaf 1 januari 2024 geldt een verbod voor consumptie ter plaatse, bijvoorbeeld in horeca, evenementen en kantoren. Je mag dan geen plastic of plastic-bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen meer verstrekken, tenzij je zorgt voor een goede inzameling en recycling van deze producten.


Verplicht hergebruik of recycling bij evenementen

Ook voor evenementen gelden regels voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Bij een open evenement (bijvoorbeeld koningsdag, carnaval, marathons) moeten bezoekers betalen voor een wegwerpbeker en -bakje als deze plastic bevat én moeten zij gebruik kunnen maken van een herbruikbaar alternatief met een retour-systeem. Zelf een beker of verpakking meebrengen mag ook.

Bij een gesloten evenement (bijvoorbeeld een muziekfestival, concert of een voetbalwedstrijd in een stadion) is het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes vanaf 1 januari 2024 verboden. Bedrijven zijn dan verplicht om over te stappen op een circulair systeem, waarbij bekers en verpakkingen retour moeten worden genomen voor hergebruik óf voor hoogwaardige recycling. Dit betekent dat de bekers en bakjes worden ingezameld en na recycling opnieuw gebruikt wordt als verpakkingsmateriaal voor eten of drinken. In 2024 geldt een minimum hergebruikpercentage van 75% en dit loopt jaarlijks op naar 90% in 2027 en verder.
 

delen:

Noord-Limburg Business nr 5 2023

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by