Interview Jan Houwen, Volantis: Onze mensen zijn het belangrijkste kapitaal

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2023


Fotografie: Bram Becks

Spontane sollicitaties en stagiairs die na hun stage blijven hangen: veel bedrijven kunnen hier binnen de huidige arbeidsmarkt alleen maar van dromen. Toch is het bij Volantis realiteit, mede dankzij de focus op HR die algemeen directeur Jan Houwen en zijn team enkele jaren geleden inzetten. Zijn inspanningen werden in december bekroond met de Venlose Lodewijk van der Grinten Prijs.

 

Het binnenhalen van jong talent en het bieden van doorgroeimogelijkheden is bij Ingenieurs-, architectuur- en consultancygroep Volantis een belangrijk speerpunt. "Kennis is onze kracht, dus zijn de medewerkers ons belangrijkste kapitaal", vertelt algemeen directeur Jan Houwen. "Dat merkten we toen we tijdens de economische crisis teruggingen in ons personeelsbestand. Daardoor verloren we de doorstroom en kregen we de mensen met de juiste kennis en ervaring niet binnen. Tegelijkertijd verwachten de klanten van een ingenieursgroep dat deze wat betreft kennis voorop loopt en nieuwe ontwikkelingen implementeert. Daarom besloten we in 2012 een nieuwe koers te gaan varen met als doel om te groeien. Door de focus te leggen op de sectoren zorg en industrie en met vaste opdrachtgevers te gaan werken, zijn we minder afhankelijk geworden van ad hoc projecten en aanbestedingen. Door meer op strategisch niveau met onze klanten te werken, levert dit mooie projecten en dus mooie uitdagingen voor onze mensen op. Ook daarmee trek je nieuwe mensen aan."

Ontwikkelingsproces

Bij Volantis wordt dan ook extra veel aandacht besteed aan de werknemers. "Je mensen zet je extra in hun kracht door hen te ondersteunen in hun ontwikkelingsproces. Al onze medewerkers laten we brede kennis opdoen; technisch, commercieel, communicatief. Ook geven we onze mensen veel aandacht door hen wat vaker te spreken. Wat leeft er in iemand, wat is zijn of haar drive, waar wordt een collega enthousiast van. Ook volgen we de thuissituatie, hobby's, het gezinsleven maar ook problemen waarbij we graag willen ondersteunen. Collega's mogen hun uren flexibel uren indelen, thuiswerken en onder werktijden sporten. Op het kantoor in Venlo hebben we een fijne werkomgeving gecreëerd met veel groen en recreatie zoals tafeltennis en tafelvoetbal. We organiseren veel teamuitjes, zowel per afdeling als met het hele bedrijf. En we ondersteunen events en organisaties waar onze mensen en hun gezinsleden privé bij betrokken zijn."

Bredere kijk

Mede dankzij deze inspanningen zit Volantis wat betreft aanwas van personeel in een luxe positie vergeleken met andere bedrijven in de regio. "Wat daarbij ook zeker helpt, is dat onze focus al jaren op thema's zoals innovatie, duurzaamheid en circulariteit ligt", benadrukt Jan. "Die onderwerpen leven nu meer dan ooit en dat trekt jong talent aan. In combinatie met het feit dat we een goede naam hebben opgebouwd bij diverse onderwijsinstellingen in de verre regio, maakt dat studenten graag bij ons stage komen lopen en afstudeeropdrachten komen uitvoeren. Zij functioneren in feite als ambassadeur bij hun studiegenoten. Het gebeurt regelmatig dat studenten na het afronden van hun studie bij ons aankloppen voor een baan, omdat ze iets bij willen dragen aan een betere wereld. Op onze beurt zorgen we dat onze medewerkers brede kennis van verschillende disciplines opdoen zodat zij een bredere kijk op de wereld krijgen."

Met de instroom van generatie Z werken er inmiddels vijf verschillende generaties met elk een eigen mindset. "Daarom organiseren we sessies om meer inzicht in en begrip voor elkaar te krijgen en te kijken hoe we jong talent en de kennis en ervaring van de oudere gardes goed kunnen combineren. We werken ook bijvoorbeeld met kleurenanalyses om te kijken wie goed met elkaar in een team kunnen werken, dat geldt voor karakters net zo goed als voor generaties."

Verkiezingen

Niet alleen bij de onderwijsinstellingen werkt Volantis aan diens naamsbekendheid als goede werkgever. "Om onze gestelde doelen te bereiken, zijn we onszelf sinds 2012 actief gaan profileren als de beste werkgever in de regio. In 2020 wonnen we de verkiezing Aantrekkelijkste Werkgever van Limburg. In 2021 en 2022 waren we de Aantrekkelijkste Werkgever van Noord-Limburg. Het mooie van deze verkiezing is dat je eigen werknemers mede aan zet zijn om zoveel mogelijk stemmen te vergaren. Dan zie je hoe trots mensen zijn op je bedrijf. Na drie keer te hebben gewonnen besloten we wel te stoppen, ook omdat het voor de andere deelnemers minder leuk werd. Toen ik vervolgens werd genomineerd voor de Lodewijk van der Grinten Prijs, met ditmaal als thema personeel & ontwikkeling, was dat een mooie opvolging en dus een extra reden om ja te zeggen. Het winnen van de prijs heeft ons team versterkt in het doel wat we willen bereiken; de perfecte werkgever zijn en zorgen dat we ons kunnen onderscheiden in onze business. Want naast onze medewerkers zijn ook onze klanten ontzettend trots. Dat bewijst dat we op alle vlakken en voor iedereen een mooie club zijn om mee te werken. Naast de waardering voor mijn team zie ik de prijs eveneens als een waardering voor de overige inspanningen die ik in de regio verricht. Als bestuurslid van het Land van de Makers maken we de regionale maakindustrie die verantwoordelijk is voor 30% van de business in de regio Noord-Limburg zichtbaar bij potentiële werknemers."

Spin-off

In aanloop naar de uitreiking van de Lodewijk van der Grinten Prijs en de Talent Award besloot Jan Houwen met medewinnaar Marco Baetsen en de genomineerden Anouk Hendrikx Afonso, Giselle Vluggen, Wouter Knippenbergh en Jurre Quicken in samenwerking met OGVO, gemeente Venlo en Fontys een nieuw initiatief te starten. Dit initiatief richt zich op het verbinden van deze ondernemers met leerlingen van het regionale middelbaar onderwijs zodat zij praktische ervaring opdoen en zo beter onderbouwd cruciale studiekeuzes kunnen maken. "Veel beroepen en mogelijkheden in bedrijfsleven zijn onzichtbaar voor studenten en scholieren. Door hen uit te nodigen binnen onze bedrijven, hen mee te laten lopen bij projecten en interactieve gastlessen te verzorgen, zien ze wat het ondernemerschap inhoudt en wat ze allemaal in de regio kunnen doen. We hopen dat we met dit initiatief ook toekomstige genomineerden inspireren om dit voort te zetten."
 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by