Interview Marco Baetsen, Stadsbouwers: Gebouwen doorgeven aan de volgende generatie

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2023

Fotografie: Bram Becks

Marco Baetsen was in 2023 de derde ondernemer die met de Talent Award van de Venlose Lodewijk van der Grinten ondernemersprijs naar huis mocht. Marco wist de jury en het publiek te overtuigen met zijn visie op het gebied van vastgoedontwikkeling, waardoor onder andere diverse historische locaties in Venlo een succesvolle nieuwe invulling hebben gekregen.

 

Vastgoedontwikkelaar Marco Baetsen wil met zijn bedrijf Stadsbouwers een nieuwe betekenis geven aan markante gebouwen en bijzondere plekken. Hierbij staat het verhaal achter zo'n plek centraal, oftewel het dna zoals Marco het zelf omschrijft. Die kiem voor zijn werkwijze werd gelegd tijdens zijn studie in Eindhoven. "Ik studeerde eerst bouwkunde aan de Technische Universiteit. De meeste vakken vond ik echter te technisch, ik was vooral geïnteresseerd in vastgoedontwikkeling en -management. Daarom maakte ik na drie jaar de switch naar de studie Vastgoedkunde aan de Fontys Hogeschool en ging ik tijdens deze opleiding al aan de slag met projecten. Een van mijn eerste betaalde opdrachten was de Grote Kerk in Den Bosch, waar ik voor de Protestantse Kerkgemeenschap een onderzoek mocht uitvoeren naar de mogelijkheden voor multifunctioneel gebruik van het gebouw. Ook ontwikkelde ik samen met een vriend op eigen initiatief het concept Stratumse Poort, een fysieke poort waarmee buurtbewoners overdag herinneringen konden delen over het bekende uitgaansgebied in Eindhoven. Uiteindelijk besloot de gemeente Eindhoven het project uit te voeren als online portal. Met dit idee wonnen we in 2014 wel de Brains Award Samenwerkingsprijs."

Betekenis van een gebouw

Na het afronden van zijn studie in 2015 schreef Marco zich in als zelfstandig ondernemer. Een belangrijke inspiratiebron voor zijn toekomstige werkwijze waren de bijzondere verhalen achter de projecten die hij tijdens zijn studie te horen kreeg. "Van de gesprekken met oud-fabrieksmedewerkers en leden van de kerkgemeenschap heb ik geleerd dat een gebouw een plek in de maatschappij heeft. Als vastgoedontwikkelaar ben je voortdurend bezig met de leefomgeving van mensen en dan is het belangrijk dat je luistert naar wat een gebouw voor de mensen betekent. Want daar ga je immers iets aan veranderen."

Ald Weishoès

Deze aanpak hanteerde Marco ook bij de herontwikkeling van het Ald Weishoès in Venlo, een rijksmonument uit de zeventiende eeuw dat in de afgelopen eeuwen onder andere dienst deed als Latijnse school, weeshuis, bejaardentehuis en verenigingshuis. "In 2017 werd ik door woningcorporatie Antares gevraagd hoe zij de gemeenschapsfunctie in dit pand konden handhaven, terwijl het al die tijd ook niet onderhouden was. Ik heb een historische analyse van het gebouw gemaakt en gesprekken gevoerd met diverse mensen die in de loop der jaren in het pand hebben gewoond en gewerkt, waaronder drie wezen van in de negentig en diverse vrijwilligers. Dan leer je wat kenmerkend is voor een plek en wat een pand voor de omgeving en voor de inwoners betekent. Net als bij mijn andere projecten vormden deze verhalen de basis voor het ontwikkelen van een concept, waarbij ik de juiste balans zocht tussen het maatschappelijke en het commerciële rendement. Je positioneert als het ware het gebouw opnieuw waardoor betrokken partijen zoals gemeenten erin gaan geloven. Bij het Ald Weishoès kwam ik via het middeleeuwse karakter en de eeuwenoude functie van een laagdrempelige thuisbasis tot het concept voor een nieuwe stadsherberg waar diverse doelgroepen elkaar kunnen ontmoeten."

Respect voor het pand

Bij de projecten die Marco oppakt, is het belangrijk dat ook de ondernemer die het pand commercieel gaat uitbaten op dezelfde golflengte zit. "Ik probeer bij elk project een ondernemer te vinden die het pand respecteert en naar een nieuw niveau tilt. Hij of zij moet dit samen met alle betrokken partijen doorontwikkelen en zich eigenaar gaan voelen van het project. Je moet bovendien over een dosis lef beschikken. Zeker in historische panden moet je veel liefde en aandacht steken."

Bij het Ald Weishoès werd de Venlose hotelier Gijs Hendriks gevraagd voor de commerciële invulling. Samen met zijn compagnon Sef Smeets ontwikkelde de beide ondernemers in de geest van het concept een succesvolle low budget logie met diverse hotelkamers en een restaurant. Het verenigingsleven maakt gebruik van de diverse vergaderzalen. Zij organiseren op hun beurt een keer per jaar een evenement, waarbij een deel van de horeca-omzet via de huur terugvloeit naar Antares die dit inzet voor het onderhoud. Marco: "We hebben vijf jaar lang aan dit project gewerkt, met een prachtig resultaat. Uiteindelijk waren het Gijs en mijn ouders die mij hebben aangemeld voor de Talent Award."

Toekomstbestendig

Marco kreeg na het winnen van de Talent Award veel lovende reacties. "Het is een mooi platform voor je naamsbekendheid in Groot Venlo. Al tijdens de aanloop naar de uitreiking refereerden klanten ernaar." Ondertussen werkt Marco aan een nieuw project in de stad. "De Stadsbibliotheek Venlo gaat verhuizen. Ik ben gevraagd om advies te geven over de nieuwe plek en om te kijken wat we met de oude plek gaan doen. Ook hier ga ik met een concept aan de slag met daarin de kernwaarden, de verhalen van de medewerkers, de betekenis van de bibliotheek voor Venlo, de gewenste uitstraling en welke functies de nieuwe bibliotheek zou moeten krijgen. Het blijft eervol om samen met opdrachtgevers, architecten, ondernemers en pandeigenaren invulling aan een bijzonder pand te geven. Met de juiste functies en de juiste uitstraling maak je ze toekomstbestendig en geef je ze door aan de volgende generatie. Ook daarom vind ik het altijd een feestje om naar projecten te gaan. Zeker als het gebouw nog leeg staat, begint er bij mij van alles te borrelen."
 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by