(Golf)vrienden Ronald Visser en Sinar Sitepu delen kennis, netwerk en business in voedselketen
Ronald Visser en Sinar Sitepu
Het feit dat Sinar Sitepu en Ronald Visser niet alleen op De Golfhorst, maar ook in Spanje en zelfs in Indonesië weleens een balletje geslagen hebben, impliceert dat er meer raakvlakken liggen tussen deze vrienden. Beide ondernemers bewegen zich binnen de keten van veelal oosterse kruiden en specerijen en ontmoeten daarmee dezelfde pittige uitdagingen op het gebied van regelgeving. "De gemiddelde batch wordt alleen al op 1.000 tot 1.500 pesticiden getest."
Tekst: Aart van der Haagen Fotografie: Marcel Krijgsman
"Feitelijk is onze relatie niet eens zozeer zakelijk gedreven en gaan de gesprekken vaak genoeg over iets anders dan specerijen, maar als collega's in dezelfde sector helpen we elkaar wel aan business via onze netwerken, wisselen we ideeën uit en houden we elkaar op de hoogte van marktontwikkelingen en -problematiek", vertelt Sinar Sitepu, die met zijn specerijenbedrijf Truspices in Surabaya (Indonesië) een stap eerder in de keten zit dan Ronald Visser, eigenaar van Culinary Taste Carrier Systems (CTCS) in Venray en als zodanig leverancier aan de Europese voedingsmiddelenindustrie, onder andere binnen Brabant en Limburg. "We gaan regelmatig met elkaar op zakenreis. Zo bezoeken we wereldwijd beurzen om relaties te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen. Verder heeft Ronald al meerdere keren ons bedrijf bezocht, waar zeventig mensen werken en dat door mij deels vanuit mijn kantoor in Venlo wordt aangestuurd. We delen ook kennis over de lokale marktsituatie. Wanneer er in Indonesië een periode van regen aanbreekt, kun je beter extra nootmuskaat uit een eerdere oogst op voorraad nemen, omdat de nieuwe lichting moeizaam zal drogen en de kwali-teit daaronder te lijden heeft."
Andere normen
"De markt werpt steeds meer uitdagingen op", stelt Visser, die al meer dan 25 jaar actief is in de markt van kruiden en specerijen. Zijn handelsonderneming CTCS, sinds kort gevestigd in Venray, impor-teert met tien medewerkers kruiden, specerijen en gedroogde groenten uit de hele wereld en levert vervolgens aan voedingsmiddelenproducenten in heel Europa. "Met name op ons continent stellen overheden en afnemers hoge eisen aan hygiëne en kwaliteit, die vastgelegd worden in wetten en regels. Aan ons de taak om de kwaliteit te waarborgen en dat begint in het land van origine. In bijvoorbeeld Indonesië gelden andere normen ten aanzien van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en je loopt ook zomaar het risico dat je residuen van chemicaliën en oliën - veroorzaakt door uit-laatgassen - in de producten aantreft. Neem oregano. Het groeit in een veld, omgeven door onkruid. Zelfs als je dat plukt in plaats van het te verdelgen, geeft het een giftige stof af. Als je bedenkt dat er drie tot vier gram oregano op een pizza zit en we 5.000 kilo in een container vervoeren, kun je uitrekenen hoeveel producten een afnemer moet terughalen wanneer er iets mankeert aan een batch. Uiteindelijk komen wij bij alle consumenten via restaurants of supermarkten op het bord en hebben wij de verantwoordelijkheid er voor te zorgen dat alles veilig is."
Hoge leverbetrouwbaarheid
De feiten liegen er niet om en daarom betrachten Truspices en CTCS de grootste zorgvuldigheid. Ronald: "De gemiddelde batch wordt alleen al op 1.000 tot 1.500 pesticiden getest. We laten samples bij laboratoria onderzoeken en soms sturen leveranciers ze zelfs al vooruit voordat ze een lading gaan verschepen. Door continu een grote voorraad aan te houden weten we potentiële vertragingen in de leveringen aan onze klanten aan de voorkant op te vangen, wat ons heel flexibel maakt. Dat bleek wel in de coronaperiode, toen overal ter wereld problemen ontstonden in de transportstromen, terwijl het thuiskoken juist een vlucht nam en consumenten op grote schaal kruiden en specerijen in huis haalden. Gelukkig lagen onze magazijnen mooi vol. In die periode konden we naast een goede kwaliteit een hoge leverbetrouwbaarheid bewijzen en daar plukken we nu nog steeds de vruchten van. Afgelopen maanden bijvoorbeeld, toen ons magazijn op de vorige bedrijfslocatie net over de grens in Duitsland afgelopen zomer volledig afbrandde. Geweldig hoe aan de ene kant onze leveranciers direct alles in het werk stelden om onze voorraad opnieuw te helpen opbouwen en anderzijds onze afnemers ons trouw bleven, ook al moesten ze soms wat meer geduld hebben. We zijn nu weer volledig terug en bouwen onze succesformule nu vanuit Venray verder uit."
Grote verantwoordelijkheid
Truspices exporteert vanuit Indonesië specerijen - zoals kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en laos - naar onder andere Vietnam, Australië en Europa. "Wij zitten vrijwel aan het begin van de keten en kopen rechtstreeks van boeren en collectoren", zegt Sinar, die na 24 jaar zakelijke dienstverlening in het bankwezen samen met een toenmalige klant medio 2019 zijn bedrijf opzette. "Dat geeft ons een grote verantwoordelijkheid op het gebied van kwaliteitsbewaking, zeker met het oog op de strenge Europese regelgeving. Na het schonen en sorteren in onze fabriek te Surabaya testen we alle producten voor we ze het water over sturen. Sommige afnemers, met name nieuwe klanten, vragen samples op. Die geven zeker een eerste indruk, visueel en qua reuk en smaak, maar zijn niet zaligmakend. In ieder geval dragen wij onszelf op om deze monsters zo representatief mogelijk te maken en een consistente kwaliteit na te streven, om daarmee een stevige basis voor een vertrouwensrelatie te leggen. Omgekeerd selecteren wij heel zorgvuldig de partijen van wie wij de specerijen betrekken. Weten met wie je zakendoet, daar begint het mee. Vanuit mijn Indonesische achtergrond ken ik de lokale markt, de cultuur en de gebruiken, dus ook de risico's."
Deuren gaan open
Drie- tot viermaal per jaar reist Sinar naar zijn tweede vaderland, waar hij vele contacten heeft. Daarmee gaan deuren open en helpt hij ook andere ondernemers verder. "Zo importeer ik bigbags voor enkele Nederlandse grootgebruikers en treed ik op als Europees vertegenwoordiger voor een Indonesische producent van kokosmeel. Andersom help ik een firma daar om friet vanuit België te laten overkomen, aangezien de kleinschalige aardappelproductie de vraag van 260 miljoen mensen bij lange na niet kan bijbenen. Verder heb ik een project opgezet om kokosgruis te exporteren naar Nederland voor de verwerking in substraten oftewel voedingsbodems voor tuinders. Daarnaast help ik een vriend met de afzet van mooie tonijn in Europa en zijn we samen actief in de levering van Spaanse olijfolie. Dit met name voor onze klanten in de industrie, aangezien zij naast specerijen en kruiden ook behoefte hebben aan oliën voor deze producten." De twee ondernemende vrienden zien dankzij een consequente focus op hoge kwaliteit en flexibele service hun business groeien en laten zich niet afschrikken door de pittige uitdagingen die op hen afkomen. Tussen het delen van kennis door maken ze samen het hoofd leeg en slaan ze een balletje op De Golfhorst in America of, wanneer de gelegenheid zich voordoet, in Spanje of Indonesië.
Benieuwd wat Ronald en Sinar voor jou kunnen betekenen? De koffie in het bedrijfspand aan de Ambachtstraat 46 in Venray staat klaar.