De finalisten van Topvrouw Limburg
Op donderdag 7 november wordt opnieuw de titel Topvrouw Limburg 2024 uitgereikt. In dit artikel stellen de kandidates zich voor.
Tekst: Wanda Havens, Fotografie: De Fotovakvrouw
"Blijf kansen zien en pak ze eigenhandig aan", moedigt Susanne Scheepers (54) alle topvrouwen aan. "Je moet zelf vechten, niemand anders doet dat voor je. Ga niet bij de pakken neerzitten als het een keer niet lukt. Zet door en vertrouw in jezelf."
Susanne Scheepers groeide op in een ondernemend arbeidersgezin in het zuiden van Limburg. Ondernemen en ondernemend zijn, en het besef dat dit 24/7 doorgaat, loopt als een rode draad door haar leven. Haar studie Bedrijfseconomie met maatschappelijke modules volgde Susanne in het binnen- en buitenland. "Wat je studeerde, ging je doen; dat was zo in die tijd. Daarin zie ik wel een verschil met hoe mijn twee dochters erin staan." Tijdens haar carrière bleef Susanne studeren. "Ik vind het belangrijk om mezelf te blijven ontwikkelen. Een hele tijd ben ik alleenstaande moeder geweest, ook toen wist ik daar tijd voor te vinden."
Werkplezier is belangrijk voor iedereen
Bij al haar functies in loondienst en voorheen als zelfstandig ondernemer hanteert Susanne de visie 'mens centraal'. "Dit geldt ook voor mijn kijk op leiderschap. Het draait om mensen, niet om processen. Het gaat erom dat mensen werk doen waar ze goed in zijn; dat geeft energie. Belangrijk is dat je hen kent en respect hebt voor het werk dat ze doen. Als iemand zich vaak ziek meldt, ga dan het gesprek aan. Misschien zijn er verborgen talenten die we niet van mensen weten, maar wel kunnen inzetten. Werkplezier is belangrijk voor iedereen, ook voor mezelf. Elke dag ga ik fluitend naar mijn werk als burgemeester van de gemeente Simpelveld. Mensen die uitdagingen aangaan en vechten, inspireren mij. Mijn moeder zei altijd: "Wat anderen kunnen, kun jij ook." Ik ben dankbaar dat ze altijd aan mijn zijde stond. Als het even tegenzat, moedigde ze me aan om niet bij de pakken neer te zitten, maar door te gaan."
Kansen pakken en risico durven nemen
Susanne noemt haar functie als burgemeester een levensstijl. "Als Burgermoeder ben je 24 uur per dag beschikbaar, ook 's nachts kan ik gebeld worden. Ik ben eraan gewend om continu paraat te staan, week in week uit. Dit voelt voor mij niet als een last. In deze rol hoor en zie ik veel, soms ook erg trieste situaties. Mijn leef- en werkervaring kan ik inzetten en hierop inspelen door actie te ondernemen. Ik ben trots dat ik dit op eigen kracht kan doen. In mijn werk merk ik dat vrouwen vaak twee keer zo hard moeten vechten als mannen, daarom blijft een verkiezing zoals deze belangrijk. Ik gun het de volgende generatie vrouwen dat het normaal is om als vrouw aan de top te staan. Een vrouw kan dit net zo goed als ieder ander. Pak zelf vanuit persoonlijk leiderschap kansen en durf risico te nemen. Je moet het wel zelf doen. Soms val je, maar blijf positief en sta altijd weer op, dan ben je een topvrouw."
"Elke vrouw is een topvrouw", volgens Emine Dalyan (46). "Je beslist niet om een topvrouw te worden. Wel beslis je over je leven; ga ik mijn eigen keuzes maken, of laat ik me leiden? In elk geval, maak een keuze. Met dit besef ben je al een leider en een topvrouw voor nu en de toekomst. Besef hoe sterk en mooi je bent, hoe fijn je leven is en wat je bereikt hebt."
Emine groeide op in Turkije. Altijd al was ze ondernemend en nieuwsgierig. Met haar zusje en twee nichtjes bedacht ze om luxe snoepjes te verkopen en zo zakgeld te verdienen. "Ik was het brein achter deze activiteiten. We waren tussen elf en dertien jaar toen we onze eerste winst maakten." Hoewel haar omgeving vond dat Emine arts moest worden, had ze zelf een ander doel voor ogen. "Ik was meer geïnteresseerd in de techniek; mijn Industrial Engineering-opleiding kun je vergelijken met die van Technische Bedrijfskunde of Mechatronica van nu. Niet alleen het product of het industriële proces interesseerde me, ook de wereld eromheen." Na de afronding van haar duale studies had Emine haar eerste baan in de sales en marketing bij een container- en scheepvaartbedrijf. "Daar verover-den we, met mij als manager van het team, de markt." Om voor hetzelfde bedrijf te werken in Rotterdam, vertrok Emine in 2002 naar Nederland. "Ik besloot toch door te studeren en koos een masterstudie Politicologie aan de Leidse Universiteit."
De wereld redden
Diep geworteld in het DNA van Emine zit de drang iets goed te willen doen voor de wereld. Daarom vertrok ze na de afgeronde studie naar Portugal waar ze zich aansloot bij een non-profitorganisatie. "Ik wil me altijd inzetten voor een maatschappelijk doel en daarmee de wereld redden. In Turkije hielp ik om Greenpeace op te zetten." Na een tussenstop in Italië kreeg Emine een baan aangeboden in Nederland. "Dit was een mooi moment om weer terug te keren naar mijn pad. Sindsdien heb ik alleen maar interessante banen gehad en met fijne mensen samengewerkt. Altijd heb ik oprechte interesse gehad in mensen en wat hun drijfveren zijn."
Krachtig en prachtig
In 2020 verhuisde Emine naar Limburg, waar ze de diversiteit van haar omgeving waardeert. "Ook de openheid en oprechtheid op een zachte manier van de mensen vind ik fijn. Buiten mijn werk als Senior Business Excellence Manager bij Abbott, zet ik me in om de diversiteit van natuur en cultuur te behouden in onze samenleving. Binnen mijn werk ben ik een leidinggevende in het bedrijfsleven. Elke dag leer ik en maak iets leuks mee. Ik vind het fijn om medewerkers in zichzelf te laten geloven. Ook begeleid ik vrouwelijke collega's om de kracht in zichzelf te vinden, om iets groots en meeslepends te ambiëren en daarnaartoe te werken. Dat geeft voldoening. Op eigen kracht iets bereiken, zo ben ik opgevoed, mijn moeder is mijn grote voorbeeld. Een goede leider moet bekwaam zijn om ongeluk om te buigen, aldus Machiavelli. En Covey stelt de vraag: hoe wil je herinnerd worden wanneer je het einde bereikt? Maak de juiste keuzes. Ombuig het ongeluk. Elke vrouw is krachtig en prachtig én een topvrouw!"
"Blijf positief, ook over jezelf", moedigt Marjon Epema (55) alle topvrouwen aan. "Er zullen altijd momenten zijn waarop het leven niet verloopt zoals je het zou willen, maar het is belangrijk altijd te geloven in waar je voor staat. Doorzettingsvermogen is een eigenschap die je ver kan brengen en die mensen verbindt. Blijf dicht bij jezelf en grijp de kansen die op je pad komen. Doe wat je echt leuk vindt, dan zul je merken dat je veel verder komt. En vooral: geniet!"
Marjon Epema werd geboren in Twente. Of ze wilde gaan studeren was geen vraag, maar een feit; dat wist ze al van jongs af aan. Voor haar studie Rechten, die ze succesvol afrondde met twee specialisaties, verhuisde ze naar Utrecht. Haar actieve houding en drukke bezigheden tijdens haar studententijd ziet ze nu terug in haar dochters, een tweeling van 22 jaar oud. "De een studeert bouwkunde aan de Technische Universiteit, de ander heeft haar hbo-opleiding Technische Bedrijfskunde afgerond. Ook zij zijn druk met vrijwilligerswerk en altijd bezig. Dat is leuk om te zien."
Buiten je grenzen kijken
In 1994 verhuisde Marjon voor de liefde naar Limburg, waar ze haar carrière opbouwde. Haar oma is altijd haar grote voorbeeld geweest. "Toen mijn opa in de oorlog overleed als dwangarbeider nadat hij bij een razzia was opgepakt, had oma alleen de zorg over haar drie jonge kinderen. Ondanks deze zware omstandigheden bleef ze altijd positief en werkte hard. Die instelling heb ik van haar overgenomen: ik vind het belangrijk om positief naar mensen te zijn." Marjons positieve instelling komt ook dagelijks van pas in haar rol als bestuurder bij Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg. "Kijken naar wat iemand kan, in plaats van wat iemand niet kan vind ik belangrijk. Jonge mensen moeten de kans krijgen om zelf te ontdekken waar hun talenten en drijfveren liggen. Het is voor iedereen goed om vernieuwend te blijven. De kracht van een team ligt in de diversiteit van ervaringen. Oudere medewerkers kunnen jongeren inspireren en energie geven, en dat is de kracht van een goed functionerend team. Het is essentieel om jezelf te blijven ontwikkelen door voortdurend nieuwe dingen te leren en je grenzen te verleggen." Ook creativiteit is een eigenschap van Marjon die ze graag inzet voor de negen scholen in Limburg die voortgezet onderwijs aanbieden. "De Parkstadregio kent veel armoede. Het vraagt veel creativiteit om de beschikbare middelen, zoals subsidies, optimaal te benutten."
Geloven in jezelf
De dagelijkse missie van Marjon is om elk kind passend onderwijs te bieden. "En dan bedoel ik ook echt elk kind. We bieden hen kansen en extra's. Wanneer dit lukt en ik iets terug kan doen voor de omgeving, geeft me dat energie. Ik heb de mooiste baan die ik me kan voorstellen. Jonge topvrouwen die aan het begin van hun carrière staan wil ik meegeven dat als je doet wat je leuk vindt, je een heel eind komt. Verzamel mensen om je heen die je helpen. Maak je niet te druk over de dingen die soms wat minder gaan. Blijf positief en geloof in jezelf, dan komt het beste in je naar boven."