Maatwerk HRM: Hoe zit dat nou precies met BABYVERLOF
Fotografie Ania Liesting
In de Wet arbeid en zorg (WAZO) zijn verschillende soorten babyverlof geregeld. Van geboorteverlof tot aanvullend ouderschapsverlof, het is belangrijk dat werkgevers en werknemers weten welke mogelijkheden er zijn. De verschillende regeling voor werknemers staan in dit artikel kort samengevat.
Zwangerschaps- en bevallingsverlof
Aanstaande moeders hebben recht op zwangerschapsverlof dat ingaat zes tot vier weken vóór de uitgerekende datum, een en ander afhankelijk van de omstandigheden en wensen van de moeder. Bij een meerlingzwangerschap kan dit oplopen tot acht tot tien weken voor de uitgerekende datum.
Na de bevalling volgt het bevallingsverlof van ten minste tien weken na de geboorte. Het zwangerschaps- en bevallingsverlof is samen ten minste zestien weken.
In het geval van een vroeggeboorte gelden specifieke regels:
-Voor 24 weken zwangerschap: Er is geen wettelijk recht op zwangerschapsverlof. Hier is de houding van de werkgever bepalend.
-Na 24 weken zwangerschap: De moeder behoudt het recht op zestien weken verlof, volledig betaald door het UWV, ook als de baby komt te overlijden.
UWV draagt de kosten tot het maxi-mum dagloon. Je mag als werkgever het loon vrijwillig aanvullen.
Geboorteverlof
Aanstaande partners hebben recht op één keer de arbeidsomvang per week geboorteverlof, ongeacht of het een meerling betreft. Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd. Dit dient binnen vier weken na de geboorte te worden opgenomen.
De werkgever betaalt het loon door en draagt dus de kosten.
Adoptie- of pleegzorgverlof
Ouders die een kind adopteren of een pleegkind in huis nemen, kunnen maximaal zes weken verlof opnemen. Dit mag opgenomen worden vanaf vier weken voor de komst van het kind tot en met 22 weken erna. Het verlof mag gespreid opgenomen worden.
UWV draagt de kosten tot het maximum dagloon. Als werkgever mag je het loon vrijwillig aanvullen.
Aanvullend geboorteverlof
Wil de partner langer thuisblijven na het geboorteverlof? Dan kan maximaal vijf keer de arbeidsomvang per week als aanvullend geboorteverlof opgenomen worden. Dit moet wel binnen zes maanden na de geboorte worden opgenomen.
UWV draagt de kosten tot 70% van het maximum dagloon. Werkgever mag het loon vrijwillig aanvullen.
Ouderschapsverlof
De ouder neemt het betaald deel van het verlof, maximaal negen keer het aantal werkuren per week, op binnen één jaar na de geboorte van het kind. Het verlof mag gespreid worden opgenomen en geldt per kind. Dit verlof geldt ook voor adoptie- of pleegouders.
UWV draagt de kosten tot 70% van het maximum dagloon. Werkgever mag het loon vrijwillig aanvullen.
Het totale ouderschapsverlof bedraagt 26 keer de werkuren per week. Het is mogelijk om nog zeventien weken onbetaald ouderschapsverlof op te nemen tot het kind acht jaar is.
De werknemer draagt de kosten zelf.
Waarom een goed verlofbeleid essentieel is
Een flexibel en goed gecommuniceerd (baby)verlofbeleid draagt bij aan de duidelijkheid over wat wel en niet kan. Maar dat niet alleen: de rechten en plichten voor beide partijen moeten vooraf duidelijk zijn om ergernissen te voorkomen. Voor werknemers is het van belang te weten waar ze aan toe zijn en waar ze op mogen rekenen. En net zo is het voor werkgevers van belang te weten op welke gronden zij in sommige gevallen mogen afwijken van wensen van hun medewerkers.
Zelf een HR vraag voor "Hoe zit dat nou precies met..?" Laat het ons weten en wie weet staat jouw vraag de volgende keer hier.
Noord-Limburg Business nr1 2025
