Weert in beeld

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2014

Rijke historie

De geschiedenis van Weert gaat ver terug. Al in de bronstijd werd de omgeving bewoond. Het vrij toegankelijke urnenveld Boshoverheide herinnert aan deze periode. Met de gunning van marktrechten in 1414 beleefde Weert haar eerste bloeiperiode en kreeg ze de status van stad. Enkele decennia later kwam Weert onder de zeggenschap van de heren van Horne en maakte de stad een bloeiperiode door. Diverse monumentale gebouwen zoals de laatgotische Sint-Martinuskerk met fraaie gewelfschilderingen, gemeentemuseum de Tiendschuur en het Jacob van Hornemuseum vertellen meer over het

verleden van Weert. De tradities van Stadsgilde Sinte Catharina 1480 Weert staan op de UNESCO erfgoedlijst.

Groen en sportief

Vorig jaar werd de gemeente Weert bekroond met de titel ‘Groenste stad van Europa’. Deze titel werd uitgereikt tijdens de finale van de internationale competitie Entente Florale in de categorie Steden. Volgens de jury heeft de gemeente, die voor maar liefst 20% uit natuur bestaat, deze titel verdiend vanwege de hoogwaardige inrichting en beheer van het openbaar gebied en de samenhang tussen stad, historische omgeving, de gebruikte materialen en de aandacht voor het hergebruiken van oude structuren. De aanwezigheid van het grensoverschrijdende natuurgebied Kempen~Broek en de inzet van stichting ARK voor natuurontwikkeling en het

educatieve Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man droegen eveneens bij aan de overwinning.

In 2012 sleepte Weert de titel ‘Sport-gemeente van het jaar’ binnen vanwege de sterke verenigingscultuur, het ruime aanbod aan sportvoorzieningen, een hoog sportbudget per inwoner en een hoog sportdeelnamecijfer. Ook topsport wordt gestimuleerd dankzij de LOOT-status van Het College in Weert waarbij het combineren van topsport en de kans op een carrière worden ondersteund en begeleid.

Rijk cultureel aanbod

Naast diverse monumenten kent Weert ook een rijk cultureel aanbod. Dat komt onder andere terug in de verenigingscultuur, die wordt vertegenwoordigd door diverse toneelverenigingen, tien schutterijen, zeven harmonieën en fanfares en meer dan twintig koren. Muziek komt ook ruimschoots aan bod in het aanbod van het Munttheater en natuurlijk het festival Bospop dat elk jaar in het tweede weekend van juli plaatsvindt. Niet voor niets had Johnny Hoes hier zijn Telstarstudio waar hij tot zijn dood muzikaal actief bleef.

Sinds 1995 wordt er in Weert ook veel aandacht besteed aan architectuur. Stichting Architectuurlijk Weert organiseert jaarlijks de Dag van de Architectuur waarbij de Architectuurprijs en de Publieksprijs worden uitgereikt aan recent voltooide bouwwerken in de regio Weert/Nederweert. Ook worden er diverse andere activiteiten georganiseerd om architectuur bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Natuurlijk mag een bezoekje aan het nieuwe stadhuis van Weert ook niet ontbreken, dat tijdens het feestjaar in 2014 in juni werd geopend.

In het kader van Weert 600 jaar is ook de kunstmanifestatie Art Spectrum het vermelden waard. Het gaat om een kunstuitwisseling tussen Weert en de Chinese zusterstad Hangzhou (district Yuhang) die bestaat uit een internationale expositie in de Lang-straat te Weert en een live-uitwisseling. De live-uitwisseling vond in mei plaats toen zes kunstenaars uit Yuhang en zes Weerter kunstenaars samen zes kunstwerken maakten die in het nieuwe stadhuis en in Yuhang worden tentoongesteld. Meer evenementen in het kader van Weert 600 jaar zijn te vinden op www.metonsinweert.nl.

Bourgondische inslag

Zoals het een Limburgse stad betaamt, zijn er in Weert diverse eetgelegenheden aanwezig om de inwendige mens te verzorgen. Restaurant Bretelli beschikt zelfs over een Michelinster. Wie liever voor een tussendoortje gaat, kan terecht bij bakker Mertens-Roeleven die door het Gilde Heerlijk & Heerlijk, het Gilde van de Betere Banketbakkers, werd bekroond tot de beste banketbakkerij van Nederland. Ongetwijfeld heeft deze bakker ook de bekende Weerter vlaai in haar assortiment, een van de meest bekende ‘exportartikelen’. Naar het schijnt is het succes van dit meest bekende exportproduct te danken aan Antje van de Statie, die tussen 1897 en 1926 op het perron van het Weerter treinstation kleine handzame vlaaitjes aan de reizigers verkocht.

Poort van Limburg

Weert dankt aan haar bijnaam Poort van Limburg aan haar ligging op de grens van Limburg, Noord-Brabant en België. Dankzij de A2, de Zuid-Willemsvaart, de aanwezigheid van een intercitystation en een vliegveld in buurgemeente Cranen-donck is de gemeente goed bereikbaar. In Weert zijn industrie, zakelijke dienstverlening en de agrarische sector uitgebreid vertegenwoordigd. Daarnaast maakt Weert samen met de zes andere Midden-Limburgse gemeenten en diverse ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen onderdeel uit van het samenwerkingsverband Keypoort2020. Dit initiatief moet de economische structuur van de regio duurzaam versterken en het vestigingsklimaat verbeteren onder één noemer.

Met het rijke aanbod aan monumenten, culturele instellingen en evenementen is ook het toerisme een belangrijke factor. Alleen al op Vakantiepark Weerterbergen verblijven wekelijks zo’n 5.000 gasten. Deze

reizen onder andere naar het centrum van Weert af om er te winkelen of de Weer-ter kermis (plaats 6 in de Evenementen Top 100 van Nederland) te bezoeken. De groene omgeving van Weert biedt een groot recreatieaanbod.

www.metonsinweert.nl

www.weert.nl

Weert in beeld

Dit jaar staat Weert uitgebreid stil bij het feit dat deze stad al 600 jaar in het bezit is van stadsrechten. In 2014 worden er ter ere van dit feit diverse activiteiten en evenementen georganiseerd. Reden des te meer om deze stad in onze Midden-Limburg special eens uitgebreid in the picture te zetten.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by