Eerste hulp bij gezonde werknemers

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2014

Eerste hulp bij

gezonde werknemers

Uit onderzoek van Menzis blijkt dat 87 procent van de werkgevers vitaliteit van haar werknemers belangrijk vindt. Slechts 23 procent blijkt hier in de praktijk ook daadwerkelijk iets mee te doen. Heb je een dermate goede relatie met je werknemer dat je denkt zijn leefstijl te kunnen bespreken, dan is dat zeker de moeite waard. Vooral als het onderwerp een risico dreigt te gaan vormen voor je onderneming en/of voor je werknemer. Geef tips of verwijs door naar een professionele hulpverlener.

Gezondheids-

management

Wil je het grootschaliger aanpakken of heb je een bedrijf met 50 werknemers of meer? Ga dan aan de slag met gezondheidsmanagement. Daarmee maak je

helder wat je wil doen op het gebied van gezondheid en hoe je dat gaat doen. Om de gezondheidsrisico’s voor je werknemers te verkleinen, is het belangrijk om management te gaan voeren op het gebied van gezondheid. Minder gezondheidsrisico’s betekent minder kans op financiële schade als gevolg van medische kosten, ziekteverzuim en productieverliezen.

Van ergonomie tot

voedingspatroon

Bij gezondheidsmanagement breng je in kaart wat je doet voor de gezondheid van je werknemers. Je kunt denken aan ergonomie - een gezonde werkplek - maar ook aan eetgewoonten, beweging en ontspanning. Zoom in op de gezondheidsonderwerpen die op jouw werknemers van toepassing zijn.

Arbo en verzuim

Ook een goede manier om te beginnen met je plan, is kijken naar je al bestaande beleid op het gebied van arbo en verzuim. Deze kunnen je een goede basis geven voor je gezondheidsbeleid. Vanuit je verzuimbeleid bekijk je: hoe ga ik om met verzuim, wat heb ik aan arbeidscapaciteit nodig en hoe kan ik verzuim voorkomen? Vanuit die basis kun je je richten op preventie in de vorm van gezondheidsmanagement. Beschrijf in je plan op welke manier je je gaat richten op je gezonde populatie. Je kunt bijvoorbeeld beleid opzetten op het gebied van alcohol, bewegen, roken, ontspanning en/of

voeding.

Je hebt nu een idee van het belang van gezondheidsmanagement. Maar wat vormt de inhoud ervan? Een overzicht van wat je kunt doen op de verschillende

gezondheidsgebieden.

Bewegen

Ruim de helft van de 7,4 miljoen werknemers in Nederland houdt zich niet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, waarbij je tenminste vijf dagen in de week, dertig minuten matig intensief beweegt. Je kunt er vanuit gaan dat je werknemers buiten werktijd aan die uren komen, maar je kunt je werknemers óók helpen om aan de bewegingsnorm te komen door bewegen binnen de werktijden te stimuleren. Bewegen is gezond, onder meer in de strijd tegen hart- en vaatziekten, tegen diabetes, depressies en overgewicht. Zorg daarom voor beleid rondom beweging. Denk aan:

- Het meedoen aan een campagne rondom beweging;

- Je werknemers workshops aanbieden waarin ze verschillende beweeg-activiteiten kunnen uitproberen;

- Voorstellen om eens per week (of vaker) een lunchwandeling te maken;

- Je werknemers een gunstige regeling aanbieden voor een fiets van de zaak of een collectief abonnement voor de sportschool.

Roken

Longkanker, mindere vruchtbaarheid, meer kans op een beroerte of hartaanval: de negatieve gevolgen van roken liegen er niet om. Sinds 2004 is het verplicht om werkplekken rookvrij te houden. Toch betekent dit niet dat je werknemers de sigaretten daarom ook links laten liggen. Bied je rokende werknemers hulp bij het stoppen met roken en zet beleid op om hen daarbij te begeleiden, want het stoppen kan je werknemers flink uit hun doen halen.

Acties?

Als je dat nog niet gedaan hebt:

- Maak je bedrijf volledig rookvrij. Een speciale rookruimte inrichten? Hiermee kom je de rokers alleen maar tegemoet;

- Regel informatiebijeenkomsten en trainingen over het stoppen met roken, waar je werknemers informatie en oefeningen krijgen over roken en het stoppen daarmee. Hiermee kun je je werknemers stimuleren om te stoppen met roken.

Alcohol

Veel borrels op het werk, een krat bier in de koelkast, spanning op de werkvloer: allerlei factoren die ervoor kunnen zorgen dat het gebruik van alcohol op het werk toeneemt. Je werknemers zijn in principe zelf verantwoordelijk voor hun alcoholinname, maar jij als werkgever kan óók aangesproken worden op je verantwoordelijkheid als één van je werknemers een alcoholprobleem ontwikkelt. Actiepunten:

- Zorg voor voorlichting over alcoholgebruik;

- Regel begeleiding van werknemers met alcoholproblemen;

- Zorg voor toezicht op alcoholgebruik (op de werkvloer).

Voeding

Een bakje rauwkost naast je maaltijd maakt je voedingspatroon niet meteen gezond. Wat is nu eigenlijk wél gezond? Veel mensen weten dat niet precies. Aangezien voeding veel invloed heeft op gezondheid én op arbeidsprestaties, is het belangrijk dat je werknemers gezond eten. Als werkgever kun je bijvoorbeeld via het bedrijfsrestaurant veel invloed uitoefenen over de mate van gezondheid van de voeding van je werknemer.

- Organiseer informatiebijeenkomsten over gezonde voeding waarin je medewerkers meer te weten komen over gezonde voeding en het belang daarvan;

- Nodig een diëtiste uit, zodat je werknemers (laagdrempelig) hun eetpatroon kunnen bespreken met en advies kunnen vragen aan de diëtiste. Ze kunnen ook hun BMI en vetpercentage door de diëtiste laten meten. Een verpleegkundige kan een cholesterol- en/of bloeddrukmeting doen;

- Heb je een kantine? Promoot daarin dan gezond voedsel door het goedkoper te maken dan het ongezonde. Ongezond eten volledig verbannen is vaak niet de oplossing, dan komen je werknemers er wel op een andere manier aan.

Ontspanning

Hoe meer ontspannen je werknemers zijn, hoe minder risico ze lopen op stress of een burn-out. Stress kan zorgen voor hart- en vaatziekten, infecties, rugklachten en maag- en darmklachten, dus het belang van ontspanning is groot. Je kunt iets doen tegen stress:

- Ga vaker in gesprek met je werknemers. Dan weet je wat hen bezig houdt en of er sprake is van stress;

- Maak je werknemers weerbaarder door ze aan cursussen mee te laten doen. Denk aan time-management of een weerbaarheidstraining.

Bronnen:

www.mkbservicedes.nl

www.gezondheidsmanagement.nl

Gezonde, vitale werknemers werken efficiënter en effectiever en zorgen daarmee voor een hoger rendement van het bedrijf. Maar hoe krijg je je personeel gezond en zet je een beleid op rondom gezondheid?

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by