Odapark: Een van de mooiste plekken om kunst te beleven

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2014

Gelegen in een 19 hectare groot stiltegebied in het noorden van Limburg ligt Odapark, ambitieus en eigenzinnig centrum voor nationale en internationale vernieuwende hedendaagse kunst. In het Odapaviljoen, in het hart van een Venray’s bospark met oude bomen en lanen, zijn wisselende tentoonstellingen te zien. Hier is het oorspronkelijke Theehuis gesitueerd, waar ook lezingen en concerten worden georganiseerd. Aangrenzend is een Foyer het uitgangspunt voor in Odapark te houden (zakelijke) evenementen en het Oda Café. Tot slot vindt u er nog een lager gelegen Projectruimte, met opvallende beeldende kunst-presentaties. In het rijk geschakeerde Beeldenbos eromheen biedt de natuur ruimte aan zo’n 50 sculpturen van internationale hedendaagse kunstenaars.

In Odapark is kunst voor iedereen en wordt het publiek met een open visie tegemoet getreden, uitgedragen in de bewuste keuze een instelling te zijn die gratis toegankelijk is. Wilt u meer weten over kunst: Odapark biedt vrijwel dagelijks bijzondere educatieve programma’s voor zowel jeugd als volwassenen. Of geniet na een wandeling in het Beeldenbos of een bezoek aan de tentoonstelling na in het Oda Café. Weet u ook deze winter welkom in Odapark.

www.odapark.nl

Odapark: een van de mooiste plekken om kunst te beleven

Toen in 2012 de Floriade in Venlo plaatsvond, hadden de betrokken organisatoren en overheden een hoger doel voor ogen: het promoten van de regio Noord-Limburg als een regio waar het goed, wonen, werken en verblijven is, om zo de economie te stimuleren en bevolkingskrimp tegen te gaan. De Brightlands Greenport Campus Venlo heeft daarin een belangrijke rol als aanjager van kennisontwikkeling rondom logistiek en agribusiness. Niet voor niets zijn er dependances van de HAS Den Bosch en Maastricht Universiteit gevestigd en heeft Fontys Hogescholen er haar International Campus. De gemeente Venray herkent zich in die doelstellingen en heeft zich aangesloten bij de Brightlands Campus Greenport Venlo. Volgens Jan Loonen, wethouder economische ontwikkeling, is het opzoeken van de samenwerking met Venlo een logische keuze. “In de afgelopen tien jaar is Venlo zeven keer verkozen tot logistieke hotspot van Nederland, waarvan de laatste vier keer het gebied werd gepromoot als één grote regio Venlo-Venray. Want ook hier in Venray is de logistieke sector zeer goed vertegenwoordigd dankzij de driedubbele noord-zuidverbinding per weg, spoor en water, maar ook door de oost-west verbinding in de vorm van de Via Venray en de toenemende overslagactiviteiten in de haven bij Wanssum. Dit zie je tevens terug in de vele logistieke wereldspelers die zich hier hebben gevestigd zoals Flextronics, DSV, Arvato, ND, ModusLink, Syncreon en Jabil.” Wat betreft de maakindustrie heeft Venray een breed scala aan bedrijven dat zich binnen deze sector beweegt zoals Inalfa en Nelipak, maar ook de betonindustrie en de fijnmetaal zijn goed vertegenwoordigd. De derde sector die de gemeente Venray en Brightlands Campus Greenport Venlo gemeenschappelijk hebben, is de agribusiness. “Venlo-Venray is naast een logistiek gebied één groot agribusiness epicentrum waar Venlo met de vele tuinbouwbedrijven een groen cluster vormt en Venray met haar omvangrijke veeteeltsector het roze cluster voor haar rekening neemt. Omdat hier dierlijke eiwitten in de vorm van zowel dieren als veevoer worden geproduceerd en verwerkt, spreken we zelf ook wel van eiwitrijk Venray.”

Faciliterende rol

Deze gemeenschappelijk factoren bieden grote kansen voor de ondernemers die zich in Venray hebben gevestigd. Om deze bedrijven nog beter te kunnen faciliteren op het gebied van infrastructuur, heeft Venray de afgelopen jaren samen met de provincie Limburg een aantal maatregelen in gang gezet. Zo is er op het moment een uitgebreide gebiedsontwikkeling gaande rondom het havengebied van Ooijen-Wanssum, waar onder andere de overslag van veevoer, mest, zand en grind plaatsvindt. “De containerterminal wordt flink uitgebreid zodat de overslagcapaciteit uiteindelijk kan verdrievoudigen”, vertelt Loonen. “Verder wordt er rondom Wanssum een rondweg aangelegd om de ontsluiting van het haventerrein te verbeteren.” Ook de Via Venray (N270), de belangrijkste oost-west as wordt onder handen genomen en voorzien van een verbreed viaduct, verbrede op- en afritten naar de A73, passeerstroken en een turborotonde bij de Evenementenhal. Dit mede met het oog op de komst van het nieuwe hoofdkantoor van de multinational Inalfa Roofsystems op bedrijventerrein de Hulst II. Daarnaast zal ook de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen worden geëlektrificeerd en vindt een gedeeltelijke verdubbeling van het aantal sporen plaats, zodat uiteindelijk om het kwartier een trein in Venray zal stoppen.

Kennisontwikkeling

Naast de verbetering van de infrastructuur wordt ook veel aandacht besteed aan het stimuleren van kennisontwikkeling in Venray zelf en het verbeteren van de leefbaarheid. Loonen verduidelijkt: “Rondom het thema Eiwitrijk Venray is nog een duurzaamheidsslag te maken. Zo zorgt de nieuwe fabriek van Vitelia bij Wanssum voor een vermindering van overlast. Tegelijkertijd wordt er met de komst van een Feed Design Lab ook onderzoek gedaan naar het slim omgaan met reststromen en tuinbouwoverschotten door hier nieuwe toepassingen voor te ontwikkelen, maar ook het kweken van ‘nieuwe’ dierlijke eiwitten zoals wormen en insecten staat daar op de agenda. De kennis die hiervoor nodig is, kan door de ondernemers via onze contacten met de Brightlands Campus Greenport Venlo worden aangetrokken.”

Het centrum van Venray heeft de afgelopen jaren al een aantal flinke transformaties ondergaan. “Venray is de tweede stedelijke kern in de regio Noord-Limburg. We hebben bewust geïnvesteerd in deze kernfunctie. De focus komt daarbij steeds meer op beleving te liggen en dat kan ook vanwege de vele verschillende faciliteiten die hier aanwezig zijn zoals de Schouwburg, bioscoop, het Odapark en het uitgebreide winkelcentrum. Ook de restyling van het centrum, wat uiteindelijk zelfs heeft geresulteerd in prijzen zoals ‘Beste binnenstad’ en ‘Beste openbare ruimte’, draagt daar aan bij. De komende tijd zal het Gouden Leeuwterrein worden afgerond. Tevens staat er nog een renovatie van de Schouwburg op de planning en zal

er rondom de Petrus’ Bandenkerk een kleinschalig museumcomplex worden gerealiseerd met ruimte voor het Oudheidkundig Museum, het Museum van de geest en een VVV-kantoor. Samen met het prachtige buitengebied van Venray waar bossen, heide, de Maascorridor, Evenementenhal, Raceway Venray en landgoed Geijsteren te vinden zijn, wordt de gemeente nog aantrekkelijker voor dagrecreatie, de vierde economische pijler.” Ook het programma Maasgaard, waarbij de drie beekdalen Loobeek, Oostrumse Beek en Grote Beek/Lollebeek worden heringericht en voorzien van fiets- en wandelpaden, is een belangrijke stimulans voor het toerisme.

Voorsprong behouden

Deze maatregelen moeten uiteindelijk het imago van Venray verder gaan versterken als gemeente waar verblijven, wonen en werken uitstekend samengaan. “Door de levensstandaard op peil te houden, kunnen we actief de bevolkingskrimp die mede door de vergrijzing wordt veroorzaakt tegengaan. Maar daarvoor is ook die investering in kennisontwikkeling noodzakelijk. Alleen dan kun je je voorsprong blijven behouden. Als gemeente spelen wij daarin een actieve rol door als platform te fungeren en de contacten tussen de kennisinstellingen en de ondernemers te faciliteren. Regionale samenwerking is daarbij essentieel.” Met de kweekvijver die de gemeente Venray heeft gecreëerd zijn

volgens Loonen nu de bedrijven aan zet. “Venray is klaar voor de toekomst. Het is nu aan de ondernemers om de kansen te verzilveren.”

“Het is nu aan de

ondernemers om de kansen te verzilveren.”

Venray Business Special

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by