Klimaatneutraal ondernemen: acht tips

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2015

Klimaatneutraal ondernemen: acht tips

In november start een belangrijke klimaattop in Parijs. Als ondernemer kan je in spanning afwachten wat de uitkomst van de klimaattop zijn. Maar beter kun je zelf nu al in actie komen. MVO Nederland geeft acht tips om je CO2-uitstoot blijvend te verlagen.

1. Weet waar je grootste impact zit

Je CO2-uitstoot zit in verschillende activiteiten van je bedrijf. Uiteraard door het verbruik van elektriciteit, water en gas, maar denk ook aan het vervoer van personen en goederen. Het Klimaatplein heeft een gratis CO2-calculator om je uitstoot eenvoudig in kaart te brengen.

2. Begin klein

Wie traint voor een marathon begint niet meteen met rondjes van 40 kilometer. Dat geldt ook voor CO2 besparen: begin niet bij het hoogst haalbare doel, maar bouw het op. Alles wat je niet uitstoot telt. En wat je niet verbruikt, hoef je ook niet te betalen. Helemaal niet verkeerd dus om klein te beginnen! 

3. Daag je partners uit

Vraag je leveranciers om besparingsmogelijkheden. Daag hen uit om met duurzame alternatieven te komen, en bespreek regelmatig nieuwe mogelijkheden of kansen voor optimalisatie, bijvoorbeeld tijdens servicebeurten.

4. Kies zuinig in plaats van goedkoop

Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur kun je TCO (Total Cost of Ownership) voorop stellen, in plaats van de inkoopkosten. Een product dat in eerste instantie wat duurder is, kan in het gebruik zuiniger zijn en CO2 en kosten besparen. 

5. Maak een besparingsspaarpot

Hou ook na de terugverdientijd bij wat je energiebesparingsmaatregelen opleveren. Tapijtfabrikant Interface gebruikt dit ‘besparings-surplus’ bijvoorbeeld voor nieuwe duurzame investeringen. 

6. Stimuleer je medewerkers

Stimuleer gedragsverandering bij medewerkers op een positieve manier, voor meer draagvlak in de organisatie. Bijvoorbeeld door de successen van je bespaaracties te delen en wat dat betekent voor het bedrijf en de maatschappij. ‘Dankzij de LED-verlichting hebben we X minder energie verbruikt. Het geld dat we daarmee besparen gebruiken we voor investering in Y.’

7. Wijs met groen zonder grijs

Als je kiest voor in Nederland opgewekte groene stroom of zelf duurzame stroom opwekt, dan weet je zeker dat er daadwerkelijk CO2 wordt gereduceerd. De WISE energie vergelijker laat zien of de stroom die je nu inkoopt ook wel écht groen is. 

8. Compenseer de resterende uitstoot

De mogelijk resterende uitstoot kun je met behulp van compensatieprojecten neutraliseren. Zo neem je volledige verantwoordelijkheid voor de eigen uitstoot en mag je je bedrijf klimaatneutraal noemen.

Stappenplan

Zin gekregen om te besparen? Met ons stappenplan Klimaatneutraal ondernemen kun je direct aan de slag. In zes stappen weet je precies wat je moet doen om klimaatneutraal te worden. Op de site van de Nederlandse Klimaatcoalitie vind je nog meer inspiratie voor klimaatneutraal ondernemen. Met goede voorbeelden van organisaties in verschillende sectoren en een uitgebreide database met nuttige informatie en netwerkmogelijkheden. �

www.klimaatcoalitie.nl

MVO

MVO loont

In een tender van een grote supermarktketen nam groenten- en fruitbedrijf Aarts Conserven uit Lottum het op tegen een leverancier van goedkopere Chinese asperges. “Niet de laagste prijs was doorslaggevend, maar het feit dat wij met ISO 26000 werken”, vertelt productiemanager Giel Krutzer trots. “Duurzaamheid, kwaliteit en leveringsbetrouwbaarheid wogen zwaarder dan de prijs. Door deze opdracht gaan wij het komende aspergeseizoen zo’n 25% meer produceren dan vorig jaar. Een mooi voorbeeld dat MVO loont.”  

Wie is Nici Koffie en

Automaten en waar zijn

we goed in?

Actief in de koffie- en automatenbranche. Beschikkend over een enthousiast en gemotiveerd team zijn wij een totaalleverancier die overal waar koffie gedronken wordt van dienst kan zijn. Van het plaatsen van nieuwe machines, het leveren van koffie en toebehoren en het verlenen van technische service en onderhoud.

Uitdagingen gaan wij niet uit de weg en daarmee zijn we concurrerend. Nici Koffie en Automaten is gevestigd in Mill en bedient van daar uit zowel de nationale markt als een deel van Duitsland en België. Het familiebedrijf houdt vast aan haar eigen normen en waarden, en heeft 40 jaar ervaring in een markt die erg grillig is.

Wij zijn actief op vele terreinen in de koffie- en automatenmarkt. Hierbij trachten wij ons voortdurend te onderscheiden, door goed naar onze klanten te luisteren en hun behoeften te vertalen naar oplossingen. Door een combinatie van de juiste vragen, onze kennis en kunde, zijn wij in staat om goed te adviseren en daarbij naast standaard ook maatwerk te leveren. Bij Nici realiseren we ons goed dat we binding hebben met onze klanten. Wij bieden onze kennis aan, zodat u de economisch juiste keuze maakt. Daarnaast bieden wij een 24 uurs service, 7 dagen per week! Storingen worden door ons gemiddeld binnen 2 uur verholpen. In overleg kan ook service worden verleend op automaten die reeds binnen het bedrijf aanwezig zijn.

U bent te allen tijde van harte welkom in onze showroom in Mill (NB). Hier krijgt u een indruk van de diversiteit aan automaten maar ook hoe onze onderneming is georganiseerd. De koffie staat klaar!

Wanroyseweg 34a | 5451 HA MILL | T. 0485-453828 | www.nicikoffie.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by