Alu Expo Art: Digitale innovaties vergroten duurzaamheid tentoonstellingsbouw

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2016

Alu Expo Art Tentoonstellingsbouw

Digitale innovaties vergroten

duurzaamheid tentoonstellingsbouw

De tentoonstellingsbranche is een dynamische sector. De inrichting van beurzen, congressen en symposia is de afgelopen jaren dankzij technische innovaties steeds verder geprofessionaliseerd. Ingenieuze digitals en optische effecten worden veelvuldig geïntegreerd en dragen bij aan een hoogwaardige uitstraling van een beurs en/of evenement. Digitale toepassingen en verantwoord materiaalgebruik zorgen er ook voor dat na afloop alles volledig kan worden gerecycled. Alu Expo Art Tentoonstellingsbouw uit Gennep vertelt over noviteiten in de tentoonstellingsbouw.

tekst Pien Koome FOTOGRAFIE Marcel Krijgsman

marketing en communicatie

Alu Expo Art Tentoonstellingsbouw is sinds de start in 2008 uitgegroeid tot een allround bedrijf dat zowel nationaal als internationaal actief is. Oprichter Joop Peeters werkt al dertig jaar in de standbouw en heeft alle ontwikkelingen in de sector van binnenuit meegemaakt. De innovaties in de sector juicht hij toe. "Door technische vernieuwingen en ontwikkelingen op het gebied van duurzame materialen is de kwaliteit van de beurs- en congresinterieurs enorm toegenomen. Daarnaast krijgen ook veiligheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) steeds meer aandacht. Een goede ontwikkeling, want hiermee kun je jezelf onderscheiden binnen de branche." Om een speler van betekenis te zijn en te blijven, biedt Alu Expo Art een brede dienstverlening, zowel bij individuele als uniforme standbouw. "We richten een complete beurs in van tienduizend vierkante meter, maar verzorgen ook de opbouw van een congres voor een select gezelschap van tien man. Juist deze diversiteit maakt ons werk zo fascinerend."

Van vloerbedekking

tot verlichting

Naast standbouw is Alu Expo Art ook ervaren in de opbouw en inrichting van congressen, symposia, hospitality units, posterpanelen en (tijdelijke) scheidingswanden. De specialist uit Gennep werkt voornamelijk met Hestex Systems. Directeur Joop Peeters licht toe: "Dit systeem heeft achtkant profielen waardoor flexibel en speels gewerkt kan worden, niet alleen in vierkante vormen maar ook in rondingen en diagonale lijnen. Hierdoor kunnen veel optische effecten bereikt worden." Alles wordt bij Alu Expo Art in 3D ontworpen door een AutoCad tekenaar. "Bij alle business to business beurzen speelt het ontwerp een grote rol; we inventariseren alle wensen qua afmetingen van stands, speciale effecten en gewenste uitstraling." Dankzij jarenlange ervaring in de tentoonstellingsbouw doen opdrachtgevers ook graag een beroep op Alu Expo Art bij de afwerking van het interieur. "We leveren desgewenst ook vloerbedekking, meubilair, verlichting en belettering. In de loop der jaren bouw je met veel opdrachtgevers een duurzame relatie op, gebaseerd op kwaliteit van dienstverlening en wederzijds vertrouwen. Klanten weten dat wij ze alles uit handen nemen. Als ze op locatie komen, is de koelkast gevuld en hoeft alleen de knop van het koffieapparaat aangezet te worden. Dat wordt enorm gewaardeerd."

Projecten in

binnen- en buitenland

Alu Expo Art is vaste huisbouwer voor congrescentrum MECC Maastricht en richt veel beurzen in voor de medische markt, zoals het Radboud Nijmegen en het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC). Daarnaast zijn opdrachten uitgevoerd voor de meest uiteenlopende branches: horeca, beauty- en wellness, Cylcomedia (overheid & ICT) en diverse beurzen voor het bedrijfsleven. Ook internationaal heeft de tentoonstelllingsbouwer inmiddels een uitgebreid cv. "We zijn actief van Milaan tot Helsinki. Ook werken we veel in Duitsland." Het opbouwen en afbreken gebeurt altijd onder grote tijdsdruk. "Een strakke logistieke planning is dus vereist", weet Peeters. "Vaak hebben we zowel voor opbouw als afbreken slechts een dag de tijd. Op zich logisch, want tijd kost geld, maar bij een grote beurs is het wel prettig als er meerdere dagen voor zijn ingeruimd. Recent hadden we in Hannover vier dagen tijd; in zo'n periode bouwen we ook een complete beurs van duizenden vierkante meters."

Recylcebare interieurs

De toekomst ziet Peeters rooskleurig tegemoet. "Als ik de huidige mogelijkheden vergelijk met de omstandigheden van vroeger, is de branche enorm geprofessionaliseerd. Dertig jaar geleden werden panelen getimmerd en geschilderd, nu werken we met visuele, digitale effecten en 3D ontwerpen." Ook op het gebied van veiligheid is veel verbeterd. "Bij het bouwen van een beurs zijn veiligheidsmaatregelen geen overbodige luxe. Er zijn nu goede schoenen en helmen en regels voor heftrucks, waar we optimaal gebruik van maken." Na afloop van een beurs wordt elk paneel en elk lampje opgeruimd en hergebruikt. "Tegenwoordig zijn alle interieurs die wij bouwen, recyclebaar. Vanuit de overheid is het zelfs een voorwaarde bij het uitbesteden van een opdracht. Daarnaast vinden wij het als tentoonstellingsbouwer een verantwoord uitgangspunt om materialen te recyclen in plaats van klakkeloos spullen weg te gooien. Wij dragen graag bij aan de duurzaamheid binnen de branche." n

www.aluexpoart.nl / jpeeters@aluexpoart.nl

delen:

Noord-Limburg Business nr 4 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by