Scelta Mushrooms: Winnoveren met champignons

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2016

Scelta Mushrooms

Winnoveren met champignons

Scelta Mushrooms uit Venlo haalt alles uit de champignon. Het verwerkt deze tot een breed assortiment producten, van vers ingevroren en lang houdbare, geconserveerde champignons tot gezondere snacks en natuurlijke smaakversterkers. Deze vinden hun weg naar pizza's, soepen, sauzen, kant-en-klaarmaaltijden en andere producten en zijn verkrijgbaar in diverse internationale supermarkten. In meer dan 67 landen wereldwijd worden miljarden van hun champignons gebruikt door de leidende merken in de voedingsmiddelenindustrie, catering en retail.

Het toevoegen van waarde staat centraal en Scelta is altijd bezig om nog meer te doen met champignons. Vanuit hoofdkantoor en innovatiecentrum The Scelta Institute blijft het samen met partners zoeken naar nieuwe sectoren waarin de champignon ingezet kan worden, naar nieuwe smaaksensaties, duurzame mogelijkheden en gezonde producten. Want 'winnoveren' is hét fundament onder het bedrijf.

Scelta Taste Accelerator

Een van de recent geïntroduceerde nieuwe producten is de Scelta Taste Accelerator. Het product biedt een inventieve oplossing voor een dringende voedseluitdaging. Meer dan 85% van de Nederlandse bevolking consumeert meer zout dan het aanbevolen dagelijkse maximum, wat het risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verhogen. Meer dan 80% van de zoutinname krijgen we binnen via verwerkte voeding, zoals brood, vlees en kaas. Overal in de wereld ondernemen regeringen dan ook actie om de zoutinname onder de bevolking terug te dringen. Voedingsbedrijven hebben zoutreductie bovenaan hun agenda staan. Helaas reduceert het verminderen van het zoutgehalte in voeding ook de smaak van het product. Scelta Taste Accelerator helpt in het gevecht tegen zout, op basis van de natuurlijke kracht van umami.

De Japanners weten het al heel lang, in de westerse wereld begint het inmiddels ook door te dringen: mensen kunnen behalve zoet, zuur, zout en bitter een vijfde smaak proeven, umami. Dit is Japans voor heerlijkheid. Umami is een hartige smaak, die prachtig harmonieert met de andere smaken. Het is niet een zeer uitgesproken smaak, zoals de andere basissmaken, maar het balanceert en zorgt voor de afronding van de totale smaak van een gerecht. Umami smaakstoffen zitten van nature in verschillende voedingsmiddelen, zoals Parmezaanse kaas, olijven, tomaten en champignons. Ze hebben het vermogen om de smaak te versterken en de perceptie van de zoute smaak te verhogen.

Daardoor is Scelta Taste Accelerator in staat om het verlies van smaak te compenseren wanneer het zoutgehalte wordt verlaagd. Het is een krachtig, natuurlijk alternatief voor de smaakversterkers MSG (E621) en gistextract, maar ook een ingrediënt voor zoutreductie. Het kan gebruikt worden in een brede range producten, van kant-en-klaarmaaltijden tot vlees, brood en chips. Zoutreducties tot 50% zijn behaald, zonder de smaak en functie van zout aan te tasten. Het product is ook voor chef-koks uitstekend geschikt en in Nederland vanaf midden september bij de Hanos te verkrijgen.

Champignons in Ecopouch®

Een ander voorbeeld van een winnovatie is de Ecopouch®. In de visie van Scelta hebben de traditionele manieren van conserveren hun langste tijd gehad. Bij klassieke conserven worden zout en diverse zuren toegevoegd om kleur, smaak en pH te stabiliseren. Daarnaast is de productie van traditionele conserven zeer energie-intensief, het gehalte afval is hoog en de smaak komt niet in de buurt van dat van vers. Daarom heeft het naar duurzame alternatieven gezocht. De meest recente oplossing zijn de champignons in flexibele pouch verpakking.

Scelta heeft een procedé ontwikkeld waarbij champignons, na verpakt te zijn in een pouch, gekookt worden in hun eigen vocht. Het sap is volledig afkomstig van de champignon en er zijn geen chemische hulpstoffen ?de zogenoemde E-nummers? meer toegevoegd. De resulterende champignons in Ecopouch® combineren het beste van verse en geconserveerde champignons: ongekoeld houdbare champignons met een verse smaak en textuur én de vertrouwde lange houdbaarheid. Het maakproces en transport zijn energiezuiniger, het afval beduidend minder. Met als motto: 'use the juice'. Het vocht met intense champignonsmaak kan namelijk ook prima gebruikt worden als 100% natuurlijke en snelle basis voor onder meer soepen, fonds en sauzen.

Snex®

Op het gebied van groentesnacks zijn recent de Snex® geïntroduceerd. Het idee voor de Snex® ontstond bij VVV-Venlo, de voetbalclub in Venlo. Na de wedstrijd werden regelmatig bitterballen en andere ondefinieerbare snacks geserveerd. Dat kan gezonder, dat kan lekkerder, dacht Scelta. Zeker bij een sportevenement. Het betekende het startpunt voor de ontwikkeling van een range smakelijke, gezondere snacks. Het resulteerde in de Snex® range: snacks op basis van de beste kwaliteit, vers ingevroren groenten met een knapperige korst. Ze kunnen bereid worden in de friteuse, maar ook in de oven als gezonder alternatief. Met duidelijk herkenbare ingrediënten, 100% vleesvrij en zonder toevoeging van kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Je ziet wat je eet en proeft wat je ziet!

1 portie (5 Snex, 100 gram) is daarbij meteen gelijk aan 25% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groente. Verkrijgbaar bij de Sligro en Hanos in diverse smaken: champignons, broccoli met champignons, spinazie met champignons, zuurkool en ratatouille. Het is dé allround groentensnack: voor iedereen - zonder de vegetarische, koosjer en halal consumenten uit te sluiten -, bij elke gelegenheid. Een perfecte snack voor een geslaagd feest, bijzonder fingerfood voor bij de borrel, de lekkere en snelle amuse en het verrassende onderdeel van een maaltijd. Verrassende smaken, zegt u? Klopt. Maar als u ze eenmaal geproefd heeft, wilt u nooit meer anders. n

www.sceltamushrooms.com

food

delen:

Noord-Limburg Business nr 4 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden