Column Vlaminckx: Huwelijkse voorwaarden in een zakelijk huwelijk

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2016

Samenwerken met een zakelijke partner in een maatschap, V.O.F. of B.V. vertoont vele overeenkomsten met een huwelijk: het enthousiasme is bij aanvang vaak ongekend groot, het vertrouwen in elkaar grenzeloos en de suggestie om afspraken te maken over de verdeling van de centen wordt zo niet als overbodig, dan toch als een motie van wantrouwen beschouwd. Van huwelijken weten we dat één op de drie strandt en ik zou niet willen beweren, dat zakelijke samenwerkingen per definitie bestendiger zijn. Dat is overigens geen schande, maar een maatschappelijk gegeven. Je doet er als ondernemer dan ook verstandig aan, om daarop te anticiperen.

Het maken van goede afspraken over de manier waarop de samenwerking wordt ingevuld (bijvoorbeeld over de inbreng van middelen, besluitvorming, verdeling van het resultaat of het recht op informatie) of hoe de verhoudingen tussen partijen worden afgewikkeld (bijvoorbeeld: hoe eindigt de samenwerking, op basis waarvan wordt verdeeld, wie gaat verder, non-concurrentie, hoe worden geschillen opgelost?) wanneer de samenwerking eindigt, is dan ook gewoon verstandig.

Voorkomen deze 'huwelijkse voorwaarden' alle problemen? Natuurlijk niet. Maar wanneer er gedurende de samenwerking problemen ontstaan, is er in elk geval een stevige houvast om tot een oplossing te komen in het belang van de onderneming en de ondernemer. Daarvoor is dan wel nodig, dat die afspraken in de praktijk toepasbaar en uitvoerbaar zijn. En juist daar schort het nog wel eens aan is mijn ervaring. De meeste maatschapsakten en statuten bieden namelijk nauwelijks een oplossing voor de problemen die kunnen ontstaan en door de gebrekkige redactie ontstaan er vaak alleen maar méér problemen, waardoor escalatie op de loer ligt.

Samenwerkingsproblemen vormen meestal een bedreiging voor de continuïteit van de onderneming, terwijl dat niet nodig hoeft te zijn. Juridische kennis op het terrein van maatschapscontracten en aandeelhoudersovereenkomsten en ? desgewenst ? de inzet van mediation werpen in de praktijk hun vruchten af. Specialismen die wij bij Vlaminckx daarom welbewust combineren zodat ondernemers zich met de business kunnen bezighouden. Ook wanneer de liefde niet meer van beide kanten komt.

Foto: Remie Huijs, r.huijs@vlaminckx.nl">r.huijs@vlaminckx.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by