Coverstory La Oya Indonesia: Geen beperkingen, maar aangeboren kwaliteiten

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2016

La Oya Indonesia geeft mensen kansen, zelfvertrouwen, levenslust en trots Geen beperkingen, maar aangeboren kwaliteiten
 

Bij de confrontatie met bezuinigingen in de zorg legde ze zich niet neer. Haar moederhart, psychologische achtergrond, zakelijke inborst en waardevolle netwerk verschaften Pauline Volkert de kracht om La Oya Dagbesteding en van daaruit later La Oya Indonesia op te zetten, een horecalocatie waar mensen die volgens de maatschappij een beperking hebben hun talenten kunnen uitdragen.

Tekst: Aart van der Haagen fotografie: Joris van Gennip

In de locatie, voormalig Klooster Nazareth in 't Ven (Venlo), schuilt een belangrijke mate van symboliek. "De plek van ons restaurant hoorde ooit als woonkamer bij het kindertehuis," weet Pauline Volkert. "Die maatschappelijke functie vertalen wij naar het heden." Een gedreven onderneemster, opgeleid in de psychologie en communicatie, ervaren in het persoonlijk en zakelijk ondersteunen van ondernemers, oprichtster van enkele business clubs, mede-initiatiefneemster van de verkiezing 'Zakenvrouw van het Jaar Noord- en Midden-Limburg', maar vooral? moeder. "Mijn dochter Jaimy is geboren met het syndroom van Down. Toen ze twee jaar lang deelnam aan een project van begeleid wonen, schrok ik enorm van de mate waarin de zorgsector de kwaliteit van leven wegbezuinigt. Eten, slapen, dagbesteding, heel veel meer stelden de dagen niet voor. Ik besloot onderzoek te doen naar hoe de zorg efficiënter zou kunnen en kwam tot de conclusie dat dat een andere organisatiestructuur vergt: plat, kleinschalig en flexibel, zonder de overhead van duur management en dito gebouwen."

Ambassadeurs

Uit maatschappelijk besef trok Pauline Volkert het breder dan haar privésituatie, formuleerde een missie en sprak in dat kader haar netwerk aan. "Ik vroeg mijn zakelijke relaties of ze wilden meebouwen aan een nieuw concept, een horecagelegenheid waar mensen met een beperking binnen een veilige, rustige omgeving de kans krijgen om toegevoegde waarde aan hun leven te geven, door hun talenten te benutten. Het ging mij niet om financiële ondersteuning in de zin van sponsoring, maar om commitment: betrokken vanuit het hart met mij meedoen en een inhoudelijke bijdrage leveren. Deze ondernemers noem ik de La Oya Ambassadeurs; ze zijn zó waardevol. Zo geeft de directrice van Château Holtmühle en de Hotel De Bovenste Molen één keer per maand een horecatraining, leert haar chef-kok onze medewerkers de fijne kneepjes van het kookvak, verzorgt identiteitsbureau Mannen van 80 voor ons de communicatie en heeft Ivengi de website gebouwd."

Zíj runnen de zaak

De plannen en de partnerschappen leidden twee jaar geleden tot het opstarten van La Oya Indonesia, een horecagelegenheid die zich als locatie en organisator specialiseert in sfeervolle avonden op basis van reservering, bijeenkomsten, (bedrijfs)feesten en andersoortige evenementen. "Onze medewerkers - ik noem ze vaak onze kinderen - zijn relatief snel overprikkeld," licht Pauline Volkert toe. "Ze gedijen het best in een rustige, voorspelbare omgeving. Bij commerciële activiteiten schakelen wij professionals van buitenaf in om de extra druk op te vangen, wat niet wegneemt dat onze eigen mensen in control blijven: zíj runnen de zaak en voelen dat ook zo. Het maakt ze trots en dat dragen ze uit. We betrekken ze bij alle processen, ook bij het aannemen van een nieuwe collega. In het begin zien we nieuwe medewerkers vaak onzeker binnenkomen, maar gaandeweg stijgt het zelfvertrouwen, als ze zich bewust worden van hun kwaliteiten. Tegelijkertijd nemen wij belemmeringen weg, bijvoorbeeld als iemand moeite heeft om zijn eigen grenzen te stellen. Veel tijd besteden we aan het vergroten van ieders weerbaarheid. Die persoonlijke aandacht en begeleiding valt alleen te geven binnen een klein, overzichtelijk team. Extra zorg om individuele problemen aan te pakken regelen we via professionals van buitenaf, voor zover mijn ervaring als moeder en mijn psychologische achtergrond niet toereikend mochten zijn."

Creatief atelier

Wat La Oya Indonesia doet, gaat verder dan mensen met een beperking kansen bieden: Pauline Volkert en haar begeleiders helpen de jongeren zichzelf te helpen, zodat ze aan hun eigen kwaliteit van leven bouwen. "Een deel van de winst investeer ik in activiteiten voor de vriendenclub die we onder hen hebben opgericht, zoals een avondje naar de bioscoop, een dagje naar de Efteling of een vakantie, allemaal dingen die in de zorgsector wegbezuinigd worden. Zo verrijken de kinderen zelf hun leven en hebben ze een doel om naartoe te werken, wat hen ontzettend motiveert. Vanuit die optiek stellen we ze ook in de gelegenheid om in ons creatief atelier geschenken te maken en die aan relaties te verkopen. Het versterkt het bewustzijn van onze medewerkers ten aanzien van hun eigen kwaliteiten en dat maakt ze trots en meer zelfverzekerd. Wij denken niet in beperkingen, maar in talenten."

Puur

Dat de formule het bedrijfsleven in de regio niet onberoerd laat, blijkt alleen al uit het feit dat de maandelijkse Indonesische Avonden - met gerechten volgens grootmoeders recept en met de handgemaakte kruiden - in 2016 allemaal volgeboekt waren. "De gasten ervaren hoe puur onze kinderen zijn, hoezeer ze alles met liefde en vanuit het hart doen," stelt Pauline Volkert. "Dat raakt mensen." De drijvende kracht achter La Oya Indonesia legt ook volop contacten met de ondernemers op het bedrijvenpark om Klooster Nazareth heen, om daar extra kansen te creëren voor de talenten. "Her en der blijven vaak taken liggen die onze mensen met hun kwaliteiten perfect zouden kunnen oppakken. Dat hoeft de ondernemers niets te kosten. Het gaat om het creëren van kansen binnen een win-winsituatie, zoals mijn doel ook niet ligt bij het runnen van een lunchroom of iets dergelijks: ik streef ernaar een groep mensen die in de zorg steeds minder aandacht krijgt een volwaardige, bevredigende invulling aan hun bestaan te geven. Dat doe ik samen met betrokken ouders en de zo onmisbare ambassadeurs. Wie zijn commitment geeft aan La Oya en/of onze locatie voor een gelegenheid reserveert, levert zo'n waardevolle bijdrage aan een kwetsbaar stukje van de maatschappij."

www.la-oya.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by