Trendwatcher Adjiedj Bakas: Disruptie, censuur en kweekleer

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2016

Trendwatcher Adjiedj Bakas publiceerde onlangs zijn boek 'Trends 2017'. Aan bod komen de belangrijke trends op zeer uiteenlopende terreinen: van arbeid, technologie, overheid, samenleving, geopolitiek, business en reizen tot mode en design. 

2017 is volgens de Chinezen het Jaar van de Haan. In een dergelijk jaar timmeren 'haantjes' aan de weg, volgens Bakas. Hij verwacht dat de as Trump-Poetin Europa ingrijpend zal veranderen. Waarom zoeken burgers nu bescherming? Bakas: "Hanen verdedigen hun territorium op felle wijze, en dat wordt door burgers omarmd, want zij zoeken bescherming tegen het geweld van de wereld. Nu de digitale transformatie echt losbarst en het verdienmodel van menig bedrijf verdwijnt, zoeken grootbedrijf en MKB bescherming. Nu steeds meer (al dan niet verborgen) werkloosheid de kop opsteekt, en de verzorgingsstaat onder druk staat, zoeken werknemers bescherming. Nu zp'ers en bottom-up-veranderaars te veel disruptie veroorzaken, zoekt het poldermodel bescherming. Nu de EU-superstaat kraakt en feitelijk getransformeerd moet worden naar de oude EG, zoeken eurocraten bescherming voor hun droom, die de meeste burgers als nachtmerrie ervaren. Nu de middenklasse verder verarmt, en daardoor niet meer voor sociale cohesie zorgt, wordt ook daar de roep om bescherming luider." In zijn boek besteedt Bakas veel aandacht aan de Brezinski-doctrine uit de jaren '70 van de vorige eeuw, die het politiek ontwaken van de massa voorspelde. "In dit verkiezingsjaar is de 19e eeuwse representatieve democratie toe aan iets nieuws, want de vetocratie wint terrein. Autoriteiten krijgen het moeilijk in 2017, omdat krachten van onderop de koers bepalen." 

Technologie

Naast economische en geopolitieke ontwikkelingen kijkt Bakas ook naar technologische ontwikkelingen, of liever gezegd, de keerzijde hiervan. Zo heeft de intrede van de mobiele telefonie gezorgd voor veel gebruikersgemak, maar het aantal verkeersdoden nam door het gebruik ervan tijdens het verkeer toe. Internet is voor velen onmisbaar geworden, maar heeft ook geleid tot een nieuwe vorm van criminaliteit. Wereldwijd besteden bedrijven meer dan 78 miljard dollar aan cybersecurity. Om nog maar te zwijgen van medewerkers die onder werktijd afgeleid raken door hun social media accounts en de aanbiedingen die online reiswinkels te bieden hebben.

De verdere toename van de regulering van het internet vanuit de overheid maakt dat we niet langer vrij kunnen posten wat we willen. Ook technologiebedrijven zoals Google en Facebook censureren en ontzeggen gebruikers die zich niet aan hun regels houden de toegang tot hun diensten. Negatieve berichtgeving wordt onderdrukt, reclame krijgt een prominente positie. Het fenomeen Big Data wordt ondertussen verder omarmd en kan onder andere worden gebruikt om de omzet te verhogen, om klantgericht te ondernemen en om marketinguitingen verder te personaliseren. De doelgroep maakt plaats voor het individu.

Kweekleer

Naast de ingrijpende veranderingen die technologie en politiek te weeg kunnen brengen, biedt Bakas ook wat luchtigere informatie. Zo ontsnapt ook de modebranche niet aan de invloed van de technologische ontwikkelingen. De Amerikaanse start-up Modern Meadow houdt zich bezig met de ontwikkeling van kweekleer dat wordt gekweekt op basis van cellen. Mode-ontwerpers zouden dan meer invloed uit kunnen laten uitoefenen op kracht, flexibiliteit en dikte van het materiaal. Wat betreft het modebeeld zijn er in 2017 twee stromingen te zien. Aan de ene kant wordt zowel de mode als interieurdesign gekenmerkt door eclecticisme. Stijlen worden met elkaar gecombineerd waardoor een druk geheel van materialen, versieringen en prints. Anderzijds is er een hang naar effen kleding in neutrale kleuren die makkelijk te combineren zijn. Wat betreft haartrends mogen mannen hun haar laten groeien. Denk aan ruige kapsels met een holbewoner feeling, een wild ongewassen effect dat met behulp van haarproducten en de föhn wordt gecreëerd. Of ga voor een James Dean of Elvis Presley look met een strakke scheiding, een vetlook en een grote kuif. De baard is in 2017 uit, een stoppelbaard mag wel. Dames kunnen aan de slag met de retro look met rockabilly stijl. Ook lichte punkinvloeden doen hun intrede. Dat betekent dus getoupeerd haar en wilde krullen. Gelukkig mag opgestoken haar in combinatie met een pony of een mooie golvende haardos ook. Verder maakt oma haar rentree in 2017 in ons interieur, in de keuken en in ons huishouden. Genoeg stof om over na te denken!

www.bakas.nl

 

BIOGRAFIE ADJIEDJ BAKAS

Trendwatcher Adjiedj Bakas (1963) schreef verschillende bestsellers over de toekomst, waaronder in 2014 'Plenty, Megatrends Water, Energie en Grondstoffen en Megatrends Werk', over banen die verdwijnen en banen die gaan komen. Eerder publiceerde hij onder andere 'The Future of Food', 'The State of Tomorrow' en 'Het Einde van de Privacy'. Bakas' vorige boek 'Ziel in de Zorg' werd onlangs in ontvangst genomen door minister Edith Schippers van VWS, die zijn "heerlijk optimistische kijk" prees. Het boek 'Megatrends MKB' dat Bakas schreef met MKB-voorman Hans Biesheuvel werd in ontvangst genomen door premier Mark Rutte, die het 'zeer inspirerend' noemde. 

Algemene voorwaarden