LWV: Logistiek in Noord-Limburg: de directe weg naar succes

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2016

De sector transport en logistiek komt in Venlo van ver. Pas de laatste twintig jaar vindt er een duidelijke kentering plaats in het imago dat de logistieke vervoerssector geniet. Volgens directeur Kees Kuijken van wereldspeler KLG Europe (Kuijken Logistics Group) is er door het goed geoliede samenspel van ondernemers, overheden en het doortastende optreden van de LWV sprake van een ware imagoverbetering. "De regio Venlo is in Europa inmiddels uitgegroeid tot een logistieke hotspot van formaat. Zoiets gebeurt niet vanzelf. Dat doe je samen."


Die geprezen samenwerking klinkt als muziek in de oren van LWV-secretaris Jos Meessen die het thema bereikbaarheid op zijn lobby-bordje aantreft. "Ik ben blij dat onze inspanningen niet onopgemerkt zijn gebleven en dat deze nu ook daadwerkelijk vruchten beginnen af te werpen. We hebben zicht op de key players, leggen contacten, schakelen snel en overzien het hele speelveld van de logistiek. Het gaat er uiteindelijk om dat bereikbaarheidsknelpunten versneld worden opgelost."

Jos Meessen begint enthousiast als je hem vraagt naar klinkende wapenfeiten op gebied van de logistiek in Noord-Limburg. In sneltreinvaart schetst hij zowel het overheidsbeleid met het Bidbook Bereikbaarheid Zuid-Nederland als leidraad, als het MIRT-onderzoek en verkenning (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) van de A2 en A67. "Minister Schulz van Infrastructuur en Milieu heeft de regio uitgedaagd te komen met een gezamenlijk gedragen aanbod dat ook en vooral voor Noord-Limburg hout snijdt. Die kans laten wij niet liggen. We zitten hier bovenop. Zonder bereikbaarheid kun je economische groei wel vergeten. Bereikbaarheid is niet belangrijk, het is een noodzaak en randvoorwaarde om te kunnen ondernemen."

SmartwayZ.NL

Onder de vlag van SmartwayZ.NL (voorheen Bereikbaarheid Zuid-Nederland) werken overheden, markt- en kennispartijen en andere belanghebbenden intensief samen om de bereikbaarheid en de economie van Zuid-Nederland te verbeteren. Jos Meessen vervolgt: "Het is ons gelukt om de A67 en de A2 in dit programma te krijgen. Maar liefst 208 miljoen is binnen SmartwayZ.NL gereserveerd voor de A67. Wij streven een zo robuust mogelijke oplossing na waarbij zaken als intelligente transportsystemen (ITS) en smart mobility even belangrijk zijn als daadwerkelijke uitbreiding van de wegcapaciteit op de korte termijn. Dus je moet het één doen: investeren in veelal digitale oplossingen en het andere: verbetering van het wegennet, niet laten. Integraliteit, daar gaat het om."

Goede verbindingen

Venlo is als Europees logistiek centrum extra gebaat bij de nagestreefde robuuste aanpak. Dit beaamt ook Kees Kuijken die samen met zijn broer aan het hoofd staat van een bijna honderdjarig internationaal opererend familiebedrijf. Hij heeft de regio zien veranderen en kent het belang van goede verbindingen. "Goede verbindingen zijn essentieel voor Venlo dat multimodaal is ontsloten met spoor, wegen en water. Venlo kan de regie nemen van de hele transportketen en zodoende de hub-functie naar Oost-Europa uitbreiden. Het draait de laatste twintig jaar steeds meer om logistiek. Met name door de toegenomen E-commerce is dat nog veel belangrijker geworden. Het is goed dat de LWV zo actief is op dit gebied. Daarbij staan ze ook altijd open voor ideeën en zitten ze kort bij het vuur in Maastricht, Den Haag, en Brussel."

"Met name de spoorverbinding is voor de regio Venlo belangrijk", verklaart Jos Meessen. "Er vinden verbeteringen plaats aan de terminals en er wordt een nieuwe railterminal gerealiseerd. De verbinding met Duitsland en de rest van Europa (Zuid en Oost) is voor Venlo even belangrijk als met Rotterdam. Juist daarom zet de LWV zich tot aan de Bundes Regierung in Berlijn in voor de verdergaande elektrificering en verdubbeling van het spoor Venlo-Düsseldorf. Dat is schoner, sneller en duurzamer. Onze lobby stopt dus zeker niet voorbij de provinciegrens. We houden van directe lijnen en al helemaal als het om bereikbaarheid gaat."

Foto: Jos Meessen, secretaris LWV en Kees Kuijken, CEO KLG Europe B.V.

 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by