Keyport 2020: Duurzaam versterken van de economische structuur

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2016

Hoe zet je een regio beter op de kaart en kan je de economie een zetje geven? Door krachten te bundelen, ondernemers toegang tot kennis te verschaffen en gemeenten te laten faciliteren. Keyport is in 2013 opgestart om de samenwerking tussen deze drie partijen te stimuleren.


Keyport 2020 is een netwerk- en uitvoeringsagenda waarbij een aantal partijen zijn aangesloten. Dit zijn de zeven Midden-Limburgse gemeenten, de Brabantse gemeente Craenendonk, diverse ondernemers en onderwijs- en kennisinstellingen. "Keyport 2020 is opgericht in navolging van Brainport 2020, dat uit 2011 stamt", vertelt programmamanager Ton Hagelstein. "Het Brainport Network heeft in Noord-Brabant en in Midden-Limburg voor de nodige beweging gezorgd, maar in onze regio waren de zaken eigenlijk nog niet geordend. We wilden die regio midden-Limburg regio profileren onder de paraplu van Brainport 2020. Keyport 2020 moet daar vorm aan geven. Het uiteindelijke doel is het duurzaam versterken van de economische structuur en het verbeteren van het vestigingsklimaat in de regio."

Verbindende functie

Keyport 2020 heeft een aanjagende en verbindende functie, geeft Hagelstein aan. "Ondernemers met ideeën koppelen we aan collega-ondernemers en kennis- en onderwijsinstellingen. Gemeenten stimuleren we om in dit plaatje een faciliterende rol in te nemen zodat er ook de ruimte is om nieuwe business en samenwerkingsverbanden te laten ontstaan. Zelf beschikt Keyport 2020 over financiële middelen afkomstig van deelnemende gemeenten en de Provincie Limburg. Deze middelen worden ingezet om projecten met een groot potentieel economisch effect op de regio een impuls te geven en om omgevingen te creëren waarbinnen ondernemers, overheden en onderwijsinstellingen met elkaar in contact worden gebracht om nieuwe ideeën en kansen te ontwikkelen."

Voorwaarde voor een bijdrage is dat een project de potentie heeft om een substantiële bijdrage te leveren aan de realisatie van de doelstellingen van Keyport 2020 en Brainport Network. Hagelstein: "We kijken altijd kritisch naar welke projecten we honoreren. Wat levert een project op? Wat is de strategische doelstelling? Wat doet het voor de werkgelegenheid in de regio? Welke verbindingen worden er gelegd? Door die kritische houding hebben we sinds de oprichting van Keyport 2020 met een beperkt budget een flink rendement weten te realiseren. Voor elke euro die is geïnvesteerd in projecten krijgen we 7,20 euro terug uit het onderwijs en het bedrijfsleven. Inmiddels zijn er 30 projecten in uitvoering."

Verbinden

Ondernemers die kansen zien, kunnen bij Keyport 2020 aankloppen. Het managementteam van de organisatie helpt om deze kansen om te zetten naar concrete activiteiten en projecten. De leden van het managmentteam hebben elk hun eigen inhoudelijke aandachtsgebied. Jos Meessen is secretaris bij LWV en maakt namens deze organisatie deel uit van het kernteam. Hij maakt zich sterk voor inhoudelijke infrastructuur, bouw, aanbestedingen en openbare ruimte in de regio Midden-Limburg. "Doordat bij Keyport 2020 verschillende gemeenten en belangenorganisaties aangesloten zijn, kunnen we vanuit verschillende hoeken vraagstukken bij ondernemers ophalen en partijen aan elkaar binden die elkaar anders niet zouden kunnen vinden of anders niet van elkaars bestaan zouden weten. Soms gaat het om een bedrijf met een innovatief idee dat we in contact brengen met andere partijen, zodat zij samen een nieuw project kunnen starten. De andere keer verwijzen we een partij met een idee door naar een bestaand initiatief om kannibalisatie te voorkomen. Een producent van accu's in Roermond zag bijvoorbeeld kansen in de teruglopende salderingsregeling van zonnepanelen. Om hun energie zelf op te kunnen slaan, hebben particuliere bezitters van zonnepanelen accu's nodig. Wij hebben een aantal partijen samengebracht die nu bezig zijn om dit idee verder te ontwikkelen."

Hagelstein: "Deze samenwerkingsverbanden worden gestimuleerd door de Limburgse Versnellingstafels. Dit zijn steeds vier bijeenkomsten waarbij aan elke tafel zes tot acht MKB'ers plaatsnemen en kennismaken met een of meerdere innovatiemethoden. Het doel is om ideeën uit te werken tot businessproposities. Daarin worden ze begeleid door andere ondernemers die daar kennis en ervaring in hebben. Er vinden nu 24 tafels plaats en daar zijn al meer dan 70 business proposities uit gekomen. Een voorbeeld hiervan is een babymelkflesje dat zichzelf kan opwarmen. Om dit verder te ontwikkelen en in de markt te zetten zijn vijf bedrijven samen een nieuwe bv gestart."

Innovatie

De speerpunten die Keyport 2020 gebruikt om economische bedrijvigheid in de regio te bevorderen zijn ondernemerschap, innovatie en arbeidsmarktoptimalisatie. Het ondernemerschap wordt gestimuleerd door partijen met elkaar in contact te brengen, bijvoorbeeld door de Versnellingstafels te organiseren. Om innovatie een boost te geven, wordt contact gezocht met onderwijs- en kennisinstellingen. Bestuursadviseur MKB-Limburg Matthias Brockmann vertelt: "Innovatie is essentieel om de ontwikkeling van de regionale economie te stimuleren. In de regio Midden-Limburg zelf bevinden zich geen campussen of hbo-instellingen, maar die vind je wel in een straal van 50 kilometer om de regio heen. Het is voor ons de uitdaging om bedrijven gebruik te laten maken van de kennis. Dit stimuleren we onder andere met het project GreenBrains." Door middel van vouchers krijgt het bedrijfsleven extra ondersteuning om onderzoeks- en ontwikkelcapaciteit in te kopen bij de GreenBrain partners Wageningen UR, HAS Hogeschool, Fontys Hogescholen Venlo en CITAVERDE College. Een ander initiatief is het Innovatiehuis MKB Keyport 2020, dat wordt getrokken door MKB Limburg. Andere betrokken partijen zijn Ondernemend Limburg, de keyportgemeenten en Gilde Opleidingen, CITAVERDE , TU Eindhoven en Universiteit Maastricht. "Dit is een regionale samenwerking tussen de drie o's", legt Brockmann uit. "Vanuit het Innovatiehuis worden activiteiten georganiseerd om ondernemers bekend te maken met de mogelijkheden die innovatie biedt. Bedrijven met vernieuwende ideeën krijgen hulp bij de uitwerking tot concrete innovatieconcepten. Ook worden er door de partners workshops georganiseerd. Inmiddels hebben 800 bedrijven aan de activiteiten deelgenomen en zijn er 25 innovatiegroepen opgestart. Dit project moet zich uiteindelijk gaan uitbreiden over de hele provincie."

Arbeidsmarktoptimalisatie

Een derde speerpunt is arbeidsmarktoptimalisatie, waarbij de aansluiting tussen onderwijs en het bedrijfsleven centraal staat. Hagelstein: "Omdat er in deze regio enkel mbo-opleidingen beschikbaar zijn, trekken veel studenten weg zonder dat zij beseffen dat er in de regio Midden-Limburg hele mooie bedrijven te vinden zijn waar zij na hun opleiding een carrière op kunnen bouwen. Er gebeurt nu te weinig om ze terug te halen, terwijl de bedrijven deze young professionals wel nodig hebben om te kunnen groeien en innoveren. Bovendien beschikken hbo'ers en wo'ers ook over meer financiële middelen die ze zouden kunnen spenderen in de regio. Om die mensen aan te trekken, moeten ondernemers zich beter moeten positioneren en dit ook willen." Een project dat zich specifiek op deze young professionals richt is Limburg Magnet, dat onderdeel uitmaakt van Brainport 2020 Career. "Het doel van dit project is om studenten te laten zien welke mooie bedrijven er in Limburg gevestigd zijn. Dit doen we onder andere door middel van de verkiezing van de aantrekkelijkste werkgever in Limburg en het organiseren van bedrijfsbezoeken voor leerlingen en studenten. Dat heeft tot nu toe een database van ruim 10.000 studentprofielen opgeleverd. Die profielen zijn gekoppeld aan bedrijven. Een ondernemer die een stagiair zoekt, kan daar uit putten."

Vestigingsklimaat

Om voor de werknemers een goede werk- en leefomgeving te creëren, en bedrijven de ruimte en faciliteiten te geven om te kunnen ondernemen, moeten het vestigingsklimaat in de regio goed zijn. Hagelstein: "Dat heeft met heel veel aspecten te maken, denk aan een goede infrastructuur en de bereikbaarheid van de regio, mooie natuur, goede scholen, een prettige woonomgeving, aantrekkelijke dorpen en steden met voldoende faciliteiten. Want je kunt als bedrijf wel investeren in expats, maar als de partners niet kunnen aarden zijn deze werknemers na een paar maanden weer weg. Bedrijven zoals Smurfit Kappa blijven omdat de infrastructuur goed is en omdat ze personeel kunnen vinden. Wanneer zo'n bedrijf weg zou trekken omdat het vestigingsklimaat niet goed is omdat er geen groeimogelijkheden zijn, komen de personeelsleden in de kaartenbakken van de gemeenten terecht. Iedereen heeft er dus baat bij." Brockmann: "Wanneer de regio aantrekkelijk is, ben je ook interessant voor nieuwe bedrijven die zich hier willen vestigen. Daar hebben we hier genoeg ruimte voor."

Identiteit

Ondanks de behaalde resultaten heeft Keyport 2020 nog flink wat bergen te verzetten in de regio Midden-Limburg. Hagelstein: "Bedrijven constateren nu dat studenten eerder naar Eindhoven gaan dat naar Venlo vanwege de bereikbaarheid. Dat is echt een punt om op te pakken." "Hetzelfde geldt voor de wegen", voegt Meessen toe. "Het doortrekken van de A73 heeft destijds een enorme boost gegeven aan Venray, dat zou ook een goede zaak zijn bij de A2 die nu stopt bij Weert en de N280 tussen A2 en Düsseldorf. Daarnaast is het belangrijk dat gemeenten in de regio elkaar weten te vinden en dat men over de gemeentegrenzen heen stapt. Mensen verblijven in de regio, dat beperkt zich niet tot een gemeente. Verder zouden gemeenten ook nog beter de samenwerkingsverbanden tussen onderwijs en ondernemers kunnen faciliteren." Brockmann: "Het gaat erom dat we de ondernemers trots maken op de regio, dat er een identiteit wordt gecreëerd waar ondernemers achter staan en dit ook uitdragen. Het is aan ons om alle ondernemers bewust te laten worden van de ontwikkelingen en mogelijkheden in de regio, welke rol Keyport 2020 hierin speelt en wat de organisatie voor ondernemers met mooie ideeën kan betekenen. We moeten een nog duidelijker en zichtbaarder aanspreekpunt worden dat ondernemers door kan verwijzen." "Voor Keyport 2020 als organisatie is het de uitdaging om de projecten die nu lopen, op eigen te laten staan en zoveel mogelijk projecten aan elkaar te koppelen. Zo ontstaan er satellietprojecten. Limburg Magnet kan bijvoorbeeld aansluiting vinden bij het platform Hoger Onderwijs en Techniekplan Noord- en Midden-Limburg. Door de projecten te koppelen komen deze in een stroomversnelling. Keyport opereert nu nog teveel vanaf de zijlijn. Met wat meer financiële middelen kunnen we de organisatie uitbreiden en de samenwerking met andere regio's waaronder de Brainport Network regio's verder opzoeken. Denk aan de koppeling tussen het Make Tech Platform en Techno Valley, of het samenwerking op het gebied van agribusiness, biobased en circulaire economy. Samen bereik je veel meer. Ondernemers met een goed idee nodigen wij van harte uit om eens te komen praten", aldus Hagelstein.

 

Projecten in de regio

Economisch Actieprogramma Agribusiness

Het agribusiness complex in de Keyport regio is een belangrijke motor voor het creëren van toegevoegde waarde. De verwachting is echter dat er in 2035 nog maar circa 600 agrarische ondernemers gevestigd zijn in Midden-Limburg. Dat zou een enorme impact hebben op diverse branches zoals op apparatenbouw, logistiek en dienstverlening. Partijen zoals de Rabobanken, gebiedsbouw en LLTB werken samen om met agrarische ondernemers te kijken hoe zij hun bedrijven toekomstbestendig kunnen maken. De aanpak bestaat uit het ontwikkelen van nieuwe gezamenlijke economische verdienmodellen, het verbreden van het ondernemerschap (onder ander door het ontsluiten van kennis, onderzoeksfaciliteiten en toepassingsmogelijkheden) en het ontwikkelen van regel- en experimenteerruimte.

Limburg Internet of Things InfrastructureProject (Lioti)

Dit project is gericht op het stimuleren van innovatie. Een ondernemer uit Roermond ontwikkelt momenteel een infrastructuur die is gebaseerd op de LoRa-technologie. Via dit netwerk kunnen kleine hoeveelheden informatie worden uitgewisseld tussen objecten en systemen waarbij weinig energie en weinig bandbreedte wordt verbruikt. Keyport 2020 ondersteunt de ontwikkeling van deze infrastructuur zodat ondernemers aan de slag kunnen met het netwerk en slimme toepassingen kunnen bedenken die gebruik maken van het netwerk. Dit netwerk wordt nu uitgerold in Midden-Limburg. Provincie Limburg is erg enthousiast en wil het bedenken van toepassingen via netwerk ook in Zuid- en Noord-Limburg mogelijk maken.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by