Column Vlaminckx Advocaten: de rechtsvorm van uw onderneming

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2017

Bepaal zelf welke regels op uw onderneming van toepassing zijn

Als ondernemer wordt u steevast geconfronteerd met verschillende wettelijke regelingen. Welke wettelijke regelingen precies voor u en uw onderneming gelden, is grotendeels afhankelijk van de rechtsvorm waarin uw onderneming is gegoten.

De keuze voor een bepaalde rechtsvorm is niet alleen relevant voor startende ondernemers. Ook wanneer uw onderneming al een tijd draait, is het mogelijk om voor een andere rechtsvorm te kiezen. Kiest u bijvoorbeeld voor een eenmanszaak, een vof of een bv? Met uw keuze heeft u invloed op onder meer regels over de structuur van uw onderneming, uw verhouding tot eventuele zakenpartners en de aansprakelijkheid jegens schuldeisers.

Eenmanszaak

Kiest u ervoor om uw onderneming te drijven als een eenmanszaak, dan bent u in feite zelf de onderneming. Er bestaat geen specifieke wettelijke regeling voor deze rechtsvorm. Het voordeel van de eenmanszaak is met name de eenvoudige wijze van 'oprichting': u hoeft zich slechts bij de Kamer van Koophandel in te schrijven. Als grootste nadeel geldt echter dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen uw privé- en ondernemingsvermogen. Uw vermogen is dat van de onderneming en omgekeerd. De schuldeisers van uw onderneming zijn ook uw schuldeisers.

Vennootschap onder firma (vof)

Bestaat uw onderneming daarentegen uit een samenwerking met uw (zaken)partner, dan zult u over het algemeen behoefte hebben aan concrete afspraken over uw onderlinge samenwerking. In dat geval komt onder meer de vof (vennootschap onder firma) als rechtsvorm in beeld. De wet voorziet in een aantal uitgangspunten die deze rechtsvorm beheersen, maar het leeuwendeel van deze samenwerking kunt u naar eigen inzicht vormgeven. Een belangrijk kenmerk van de vof is de aansprakelijkheid van de vennoten: de vennoten zijn voor de schulden van de vof aansprakelijk jegens de schuldeisers, zelfs wanneer de schulden zijn ontstaan vóórdat u als vennoot tot de vof toetrad. Schuldeisers kunnen daardoor eerst verhaal zoeken op het vermogen van de vof en vervolgens ook op de privévermogens van de vennoten. Des te meer reden voor u om goede afspraken te maken over vragen als: 'wie kan er schulden aangaan namens de vof?' en 'hoe wordt afgerekend bij het toetreden of uittreden?'.

Besloten vennootschap

De besloten vennootschap verschilt aanzienlijk van de vof en de eenmanszaak.

U kunt deze vennootschap alleen oprichten of samen met een of enkele (zaken)partners. Anders dan in het verleden is niet langer vereist dat u over een startkapitaal beschikt, waardoor het oprichten van een bv (financieel) aantrekkelijker is geworden. Voor de oprichting is echter wel de tussenkomst van een notaris vereist. Het grote voordeel van deze rechtsvorm is de scheiding van de vermogens van de ondernemer en de onderneming. Als rechtspersoon gaat de bv zelf verplichtingen aan en kunnen schuldeisers van de bv zich (in beginsel) alleen verhalen op het vermogen van de bv. Bovendien biedt de huidige wettelijke regeling voor de bv veel ruimte om de vennootschap naar eigen inzicht in te richten. Dat kan onder meer door de juiste bepalingen te formuleren in de statuten en afspraken te maken met uw eventuele (zaken)partners over uw samenwerking.

Ons kantoor heeft veel ervaring met het adviseren van ondernemers. Wij adviseren u dan ook graag over de vraag welke rechtsvorm het beste bij u past. Neem daarover gerust contact met ons op.

 

Mr Jeffrey van Nuland j.vannuland@vlaminckx.nl 

delen:

Noord-Limburg Business nr 1 2017

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by