Rühl Haegens Molenaar: verhuur garagebox(en) en BTW: let op!

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2017

Ook als er geen sprake is van 'echt' ondernemerschap kunt u in aanraking komen met BTW-verplichtingen. Dit kan bijvoorbeeld aan de orde zijn als er garageboxen worden verhuurd.

Exploitatie van vermogensbestanddelen om er duurzaam opbrengst uit te verkrijgen, leidt volgens de wet tot ondernemerschap voor de BTW. Voor de verhuur van een onroerende zaak is er in beginsel niets aan de hand, omdat daar een vrijstelling voor geldt. Eén van de uitzonderingen op deze vrijstelling is gemaakt voor de verhuur van parkeerruimte voor voertuigen. Kortom: verhuur van een garagebox is wél met BTW belast.

Zeer recent (10 februari 2017) heeft de Hoge Raad hier echter een belangrijke nuancering in aangebracht. Volgens de Hoge Raad zijn garageboxen naar hun aard bestemd om te worden gebruikt als parkeerruimte, maar worden ze in de praktijk vaak niet gebruikt als parkeerruimte. In veel gevallen worden ze gebruikt voor bijvoorbeeld opslag van goederen. Indien het gebruik als parkeerruimte tussen huurder en verhuurder is uitgesloten, dan is er volgens de Hoge Raad geen sprake van belastbaarheid met BTW.

Conclusies en tips

Als een ruimte qua aard (de inrichting) is bestemd voor gebruik als parkeerruimte en u wilt zonder BTW verhuren? Neem dan in het contract op dat de ruimte NIET mag worden gebruikt als parkeerruimte. Als een ruimte qua aard meer bestemd is voor andere doelen dan parkeerruimte, dan is er eveneens geen sprake van verhuur met BTW, tenzij tussen partijen is afgesproken dat de ruimte uitsluitend als parkeerruimte voor voertuigen wordt gebruikt!

info@rhmweb.nl - www.rhmweb.nl

delen:

Noord-Limburg Business nr 1 2017

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by