Gemeente Venlo: rijpe voedingsbodem voor economie en innovatie

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2017

Brightlands Campus Greenport Venlo verbindt onderwijs, overheid en bedrijfsleven Rijpe voedingsbodem voor economie en innovatie

Het lijkt een nieuwsbericht uit duizenden, maar straks zullen we terugkijken op een historisch moment: Brightlands Campus Greenport Venlo is gestart en enerzijds al in bedrijf, anderzijds nog volop in ontwikkeling, een proces dat nooit zal stoppen. In een groen, vooruitstrevend klimaat werken kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven hier samen aan een economische impuls voor de regio en waardevolle innovaties voor de maatschappij.


Tekst: Aart van der Haagen

"Brightlands Campus Greenport Venlo maakt de cirkel rond voor het Brightlands-concept in Limburg, dat de verbindende schakel vormt tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven rondom de thema's gezondheid, materialen en voedsel", zegt de Venlose wethouder Stephan Satijn. "Venlo haakt daarmee aan bij de intensieve samenwerking tussen de drie andere, al langer bestaande campussen in de provincie. De Brightlands Chemelot Campus Geleen focust zich op nieuwe materialen voor de maakindustrie en de gezondheidszorg, de Brightlands Maastricht Health Campus houdt zich bezig met medische biotechnologie, hart- en vaatziekten, neurowetenschappen, nieuwe behandelmethoden en regeneratieve geneeskunde, de Smart Services Campus Heerlen faciliteert ontwikkelingen op het gebied van opslag, veiligheid, toegankelijkheid, ontsluiting en toepassing van al het genoemde, inclusief het specialisatiegebied van de nieuwe Brightlands Campus Greenport Venlo: gezonde voeding, kweken en telen, voeding en alternatieve grondstoffen oftewel biobased."

Grootste tuinbouwgebied

Internationaal wil Limburg via Brightlands een rol van betekenis spelen en het voortouw nemen in de drie weergegeven thema's en daarbij is samenwerking tussen kennisinstellingen, overheid en bedrijfsleven volgens de wethouder onontbeerlijk. "De vier campussen hanteren allemaal dezelfde globale doelstellingen: meer en vooral een hoogwaardiger kennisstructuur ontwikkelen, meer (open) innovatie genereren, een hoogwaardiger infrastructuur opzetten en meer bedrijvigheid en werkgelegenheid creëren. De toegevoegde waarde van de Brightlands Campus Greenport Venlo ligt op het gebied van agrofoodbusiness en agrologistiek; historisch en economisch gezien logisch, aangezien we ons midden in het grootste tuinbouwgebied van West-Europa bevinden, wanneer je de aangrenzende Duitse regio meerekent. Dit sluit aan bij het streven van de provincie om via Brightlands voort te borduren op de van oudsher sterke sporen in Limburg. Niet alleen zorgt het concept voor een belangrijke economische impuls, het zal door de sterke nadruk op gezondheid ook maatschappelijk van onschatbare waarde blijken. Innovatie vormt daarbij het sleutelwoord."

Wirwar ontvlechten

Aan de Brightlands Campus Greenport Venlo, met als kloppend hart het Floriade-terrein nabij de snelweg A73, gaat al een aantal jaren economische geschiedenis vooraf. "Als regio zijn we in staat gebleken volop nationale en internationale bedrijvigheid naar Trade Park en Greenport te trekken, met tot nu toe al 4500 nieuwe arbeidsplaatsen als resultaat", blikt Satijn terug. "Verschillende organisaties hielden zich daarmee bezig, maar dat maakte het er niet overzichtelijker op en het schiep ook niet altijd een vruchtbaar klimaat voor economische samenwerkingsverbanden. Om die wirwar te ontvlechten en een en ander te stroomlijnen gaat het nu anders: alle activiteiten om Greenport als interessante vestigingsgrond op de kaart te zetten en geïnteresseerde bedrijven daadwerkelijk vestigingsmogelijkheden te bieden, vallen nu onder de verantwoordelijkheid van twee partijen. Campus Vastgoed BV concentreert zich op de gebouwen, zeg maar op de hardware. De programmatische invulling oftewel de software komt voor rekening van de BV Brightlands Campus, in aansluiting op de overkoepelende campusorganisatie."

Voortrekkersrol

Innovatie op het vlak van gezondheid en voeding staat zoals gezegd centraal bij Brightlands Campus Greenport Venlo en in breder verband binnen de samenwerking met de andere drie locaties in Limburg. Daarbij hoort volgens wethouder Satijn een belangrijke term: molecular engineering. "Het gaat er niet alleen om dat je moleculaire successen weet de doorgronden, maar ook dat je ze kunt manipuleren," legt hij uit. "Alleen dan zul je nieuwe oplossingen vinden voor de talloze vraagstukken en thema's met betrekking tot biologische processen, zoals verbetering van voedselkwaliteit, nieuwe voedingsproducten, gezondere voeding en genezing van ziekte. De voortrekkersrol die onze regio op dit gebied wil nemen, moet Venlo en ook de rest van Limburg internationaal sterk op de kaart zetten. Dat blijkt al, gezien de aanwas en belangstelling van gerenommeerde en vooruitstrevende bedrijven om zich hier te vestigen. Maatschappelijk zitten we erg goed met onze thema's, gezien het groeiende gezondheidsbewustzijn bij mensen en organisaties. Imagotechnisch en economisch gaat dit Venlo goud opleveren, denk alleen maar aan de werkgelegenheid en de leefbaarheid van de stad zodra studenten zich hier in toenemende mate vestigen. Die positieve ontwikkelingen voltrekken zich nu al en worden steeds zichtbaarder."

Zelf bouwen

De Brightlands Campus Greenport Venlo op het groene, parkachtige Floriade-terrein manifesteert zich als een bruisend hart van research en development op het gebied van agrofoodbusiness en agrologistiek en biedt daarmee alle ruimte aan relevante kennisinstellingen en ondernemingen om er zich te vestigen, bijvoorbeeld in de duurzaam geconstrueerde gebouwen De Innovatoren en Villa Flora. "Maastricht University, de HAS, Botany en Philips hebben hun weg naar Greenport al gevonden en Delta Star Nutrients, een ontwikkelaar van voedingssupplementen, zal als eerste partij zelf gaan bouwen. Dat gebeurt op een bijzonder duurzame, gezondheidsbewuste wijze, passend in de omgeving. Twee andere organisaties willen binnen twee jaar hier de eerste steen in de grond slaan en we weten van nog vijf, zes partijen dat zij serieus overwegen om hier hun vleugels uit te slaan. Startende ondernemers die graag hun visie de ruimte geven, kunnen hun intrek nemen in bestaande paviljoens en zich daar binnen een energiek klimaat ontplooien." De vraag wanneer Brightlands Campus Greenport Venlo zijn voltooiing nadert, is wat wethouder Satijn betreft niet aan de orde. "Deze innovatieve omgeving, waar nu al volop bedrijvigheid, onderwijs - van middelbaar tot wetenschappelijk - en onderzoek plaatsvindt, zal altijd in ontwikkeling blijven. De regio gaat steeds meer de vruchten van deze rijpe voedingsbodem plukken."

www.brightlands.com

 

 

delen:

Noord-Limburg Business nr 1 2017

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by