Column Mirjam Bink: Sisterhood

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2017

Sisterhood

Wij zijn gezegend met ontzettend veel vrouwelijk hoogopgeleid talent. Als kampioen deeltijd-land zijn we echter nog niet in staat om dat allemaal te verzilveren. Wat daarbij helpt is dat vrouwen elkaar steeds meer helpen om verder te komen.

Waarbij voorheen nog weleens geconcurreerd werd met elkaar, is 'Sisterhood' steeds meer verankerd in onze maatschappij. Zoals Madeleine Albright ooit zei: "There is a special place in hell for women who don't help other women". Als die enkele vrouwen die aan de top staan elkaar het leven ook nog eens zuur gaan maken dan lukt het nooit om voldoende diversiteit te creëren. En dat is wel wat nodig is; meer diversiteit in bedrijven leidt tot betere resultaten.

Steeds meer bedrijven voelen die noodzaak tot diversiteit; wie wil er nou geen betere resultaten? Steeds vaker krijg ik van mijn opdrachtgevers te horen dat de voorkeur uitgaat naar een vrouw, ook op de hogere posities. Ik kan er echt trots op zijn wanneer wij een aandeel hebben in de diversiteittoename bij een bedrijf. Maar ik ben wel van mening dat het vanuit het bedrijf zelf moet komen, niet door een wettelijke verankering. Bestuurlijk opereer ik nog vooral in een mannenwereld. Excuustruus zijn heeft mij geen windeieren gelegd. En ja, ik ben in alle valkuilen getrapt die er maar zijn: verantwoordelijk voelen voor alles en iedereen, persoonlijke successen onvoldoende benoemen, te veel ruimte aan anderen geven, onvoldoende je positie innemen en te veel de lieve vrede bewaren.

Binnen de grote politieke partijen zijn vrouwen blijkbaar onvoldoende in staat om die eerste plek op te eisen? daar is wellicht ook wel teveel testosteron en ego voor nodig.

Maar oh wat zouden we wat vrouwelijkheid kunnen gebruiken tussen het gekrakeel van ego's. Genuanceerde langetermijndenkers die op de inhoud beslissingen nemen. Het is niet voor niets dat vrouwelijke beleggers het beter doen dan mannelijke. En bedrijven van vrouwelijke ondernemers minder snel failliet gaan. Vrouwen kijken langetermijn en nemen minder onnodige risico's, en dat lijkt mij een uitstekend uitgangspunt om een land te besturen.


Mirjam bink is co-founder van Stichting ONL voor Ondernemers en eigenaar van I-recruiting te Ede - www.onl.nl - www.i-recruiting.nl

delen:

Noord-Limburg Business nr 1 2017

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by